Novak Đoković se vraća ka teniskom vrhu, pehar Vimbldona je u trofejnoj vitrini, sledeći je Njujork... A malo je je nedostajalo da Srbin ostavi tenis i posveti se nekim drugim stvarima. Na sreću poslušao je srce i nastavio da radi ono što najviše voli- prebacuje lopticu preko mreže. I plod toga su odlični rezultati, povratak u TOP 10, a nije daleko ni sam vrh ATP liste, s obzirom da nema više ispred sebe silne poene da brani na turnirima.

Portparol Novaka Đokovića, Nebojša Mandrapa, otkrio je za Nedeljnik kroz šta je sve prolazio najbolji srpski teniser u proteklom periodu, sa kakvim poteškoćama se susretao, kako je odlučio da raskine saradnju sa Agasijem i Štepanekom, koliko se promenio njegov stil igre i koliko se on sam promenio, koliko je zapravo sazreo kao igrač i kao čovek...

"Đoković je sada drugačiji nego pre. Đoković je novi Novak. Zreliji je. Mudriji. Staloženiji. Ne dozvoljava da na njega utiču otrovne strelice koje se ispaljuju na temu njegove ishrane, načina života, stvari koje mu pomažu da pronađe balans, toliko potreban u individualnom sportu. Nole nije savršen. Niti to želi da bude. Niti će to ikada biti. Ta nesavršenstva treba razumeti, da bismo lakše prihvatali njegove rezultate i drugačije okolnosti na ATP turu u odnosu na ranije dane. A šta je to sve drugačije? Od glave do pete – mnogo toga. Drugačija mu je motivacija koja ga pokreće. Promenio je tehniku servisa, reket, patike, razne sitne detalje u igri koji mogu da čine ogromnu razliku u vrhunskom sportu. Različita su mu i interesovanja van tenisa. Očekivanja su nova, baš kao i pristup u životu, sportu kao nečem što je divno, ali ne i jedino."

Pročitajte još: ĐOKOVIĆ U DRUGOM DELU SEZONE KREĆE U OPERACIJU POVRATKA NA VRH: Prvi do kraja 2018?

Novaku tenis više nije najvažniji, na prvom mestu su porodica, pre svih Stefan i Tara, pa tek onda reket i loptica.

"Nije to isti Novak kog svi mi pamtimo iz 2010. godine. Pre sedam godina, prvo što bi ugladao kada ujutru otvori oči je teniski reket spakovan pored kreveta. Taj reket i dalje stoji pored kreveta. Ali uz njega je i igračka zelenog dinosaura, plišani vuk, knjiga sa dečijim pričama i lutka udobno smeštena u minijaturnim kolicima. Sve ono što je ostalo nepospremljeno posle sinoćnje igre sa Stefanom i Tarom, pred spavanje."

Najbolji srpski sportista svih vremena je dugo vukao povredu lakta, koja je i najviše uticala na nešto skromije rezultate.

"Lakat ga je boleo posle svakog treninga, ruka je često oticala, ali nije želeo o tome da priča. Uželeo se tenisa toliko da je po svaku cenu želeo što pre da istrči na teren i nadoknadi propušteno. Međutim, taj juriš ga je samo usporio. Poraz od 109. na svetu Tora Danijela u Indijan Velsu, pa izgubljen meč od 47. na listi Benoa Parea u Majamiju pokazali su da nije spreman. Više od lakta bolela je ta nemoć, koja je bila toliko neobična za njega".

I kao uvek temeljiti Novak je odlučio da ode na odmor i dobro razmisli o svemu, a sa istog se vratio kao šampion.

Pročitajte još: ITALIJAN OTKRIO ŠOKANTNE DETALjE: Đoković posle mastersa u Majamiju razmišljao da ostavi tenis

"Dok je sedeo u hotelskoj sobi na Dominikani, izolovan od okruženja, napravio je strateški plan šta i kako dalje. Nije mu padalo na pamet da ostavi reket, što su mu neki dušebrižnici savetovali. Novakova reakcija je bila snažna – zahvalio se na saradnji Agasiju i Štjepaneku, pozvao je nazad Marijana Vajdu i Gebharda Fila Griča, rekao da je spreman za novi pohod, bez bilo kakvog pritiska. I dalje se budio sa pogledom na zelenog dinosaura i plišanog vuka. I dalje je prvo što je radio ujutro bilo da ode do dečje sobe i poigra se sa Stefanom i Tarom, pa da zajedno doručkuju. Pa tek onda da ide na trening....Stotinu dana kasnije, kada se inače podvlači crta u svakoj novoj vladi, rezultati su stigli. I to kakvi rezultati", zaključuje Mandrapa.

(Nedeljnik)