Najbolji teniser sveta Novak Đoković izjavio je na konferenciji za medije da nijednog trenutka nije bio u dilemi kada je u pitanju nastup za Dejvis kup selekciju Srbije protiv Švedske.


- Moj uspon počeo je osvajanjem Dejvis kupa prošlog decembra. Ta pobeda mi je dala puno samopouzdanja za sve ono što sam uradio u ovoj godini - rekao je šampion Vimbldona.

Đoković tvrdi da neće biti nikakvih problema zbog "selidbe sa londonske trave u dvoranu".

- Iako je u pitanju velika promena mislim da ću se adaptirati. Fokusirani smo da što bolje odigramo ovaj meč jer se samo tako brani vredan trofej koji smo osvojili - rekao je Đoković.

On nije hteo da komentariše izostanak najboljeg švedskog igrača Robina Soderlinga, dok je za rivala Ervina Eleskovića, koji tvrdi da je kao 12- godišnjak pobedio najboljeg tenisera sveta rekao:

- Mislim da smo igrali jednom u juniorskoj konkurenciji i od tada ga nisam video - poručio je Đoković, uz konstataciju da bi trebalo promeniti sistem takmičenja u Dejvis kupu, odnosno da jedan ciklus treba da traje dve godine.

Duel Švedske i Srbije u petak od 15 ccasova otvaraju Viktor Toicki i 297. teniser sveta Mihael Rideršted, a potom sledi duel Novaka Đokovića i 335. tenisera sveta Ervina Eleskovića, momka koji je poreklom iz Bileće.

U subotu, takođe od 15 časova sledi dubl meč gde su za Srbiju prijavljeni Nenad Zimonjić i Janko Tipsarević, a za Švedsku Simon Aspelin i Robert Lindšted.

Poslednjeg dana, u nedelju, mečevi će početi u 13 časova, a trebalo bi da igraju Rideršted - Đoković i Troicki – Elesković.

Od razvoja situacije u prethodna dva dana zavisiće i naša, ali i švedska postava. Ukoliko sve bude odlučeno i Srbija povede sa 3:0, onda je jasno da će selektor Bogdan Obradović poštedeti napora Novaka Đokovića.

Selektori imaju pravo promene igrača u dublu jedan sat uoči početka meča u subotu, a trećeg dana mogu da promene igrače, za prvi meč sat ranije, a za drugi 10 minuta po završetku prethodnog singla.

Važiće i novo pravilo po kojem ukoliko je meč rešen trećeg dana posle prvog singla (3:1) za neku reprezentaciju i taj se meč igrao u najmanje četiri seta selektori mogu da donesu odluku da se poslednji, peti meč ne igra.