POSLE šestočasovnog zasedanja Skupštine ABA lige u Banjaluci, jasno je da neće biti povećanja broja učesnika od naredne sezone. Na zahteve Olimpijakosa, Panatinaikosa i izraelske Herclije da se uključe u regionalno takmičenje, tim klubovima zatražene su dozvole njihovih nacionalnih federacija.

U praksi, to znači podizanje rampe za učešće Olimpijakosa, jer je izvesno da grčka federacija neće odobriti Pirejcima uključenje u drugo takmičenje posle odluke da ih izbaci u drugu ligu zbog odustajanja od plej-ofa domaćeg šampionata. Panatinaikos je podneo zahtev za pridruživanje ABA ligi kao pošalicu na račun svog atinskog rivala, dok se interesovanje Herclije kao poslednje ekipe u izraelskom prvenstvu svakako ne poklapa sa interesom jadranske košarke.

PROČITAJTE JOŠ: SMIRIVANjE ILI NOVI ZEMLjOTRES: ABA liga o Zvezdi, Budućnosti, Olimpijakosu

Protiv proširenja bio je i Košarkaški savez Srbije kao potpisnik ugovora o osnivanju ABA lige.

-KSS je izričit u tome da proširenje sa 12 na 14 klubova u ABA ligi nije u interesu košarke u Srbiji, jer bi domaća liga izgubila na značaju, a program nacionalnog tima bio doveden u pitanje – stoji u dokumentu koji je KSS poslao srpskim predstavnicima u ABA ligi uoči skupštinskog zasedanja u Banjaluci.

PROČITAJTE JOŠ: ZVEZDA I BUDUĆNOST VAN SVOJIH DRŽAVA: Deklaracija Cedevite o finalistima ABA lige

Klubovi su odlučili da je potrebno izmeniti postojeća normativna akta sa ciljem prevencije dešavanja viđenih u finalnoj plej-of seriji Crvene zvezde i Budućnosti. Nije usvojen predlog Cedevite da se ubuduće mečevi ovih klubova igraju u drugim državama bez publike, kao ni protivpravna inicijativa Podgoričana da se poništi finalna serija zbog incidenata u petom meču u Beogradu.

Uslediće i promene u menadžmentu ABA lige, s obzirom na to da nije produžem mandat direktoru Krešimiru Novoselu i sportskom direktoru Žarku Čabarkapi.