Najboolja srpska košarkašica za 2018. godinu Aleksandra Crvendakić, članica mađarskog Šoprona, pred završni turnir ženske Evrolige rekla je da bi volela da se u finalu nađu sve tri srpske predstavnice.


Uz Crvendakić dres mađarskog tima, koji je domaćin turnira i želi korak više u odnosu na prošlogodišnje finale, nosi Tina Ivanović, dok ekipu ruskog Dinama iz Kurska predvodi Sonja Petrović.

"Ove godine bilo je jako teško izboritii završni turnir jer smo bile u jačoj grupi. S obzirom i na rezultate, gde je svako svakog mogao da dobije. Sama ta činjenica govori koliko je bila teška grupa i oni najistrajni i najuporniju su uspeli da se izbore za fajnal-for", rekla je Tanjugu Crvendakić, čiju ekipu u polufinalu očekuje repriza prošlogodišnjeg finala protiv Jekaterinburga.

"Rival nam je trenutno najjača ekipa u Evropi, brane titulu i na njima je veliki pritisak. Naravno i nama je veliki pritisak jer smo i mi prošle godine igrale u finalu. Biće dobra i kvalitetna utakmica. Na fajnal foru svako svakog može da dobije. Ne treba da uđemo u meč uplašeno. Treba da da verujemo u ono što smo radili, da verujemo našoj odbrani", kaže 23-godišnja Lozničanka.

U drugom polufinalu Srbija ima još jednog predstavnika, Sonju Petrović iz Dinama, a njena saigračica iz reprezentacije objasnila je koliko je realno da se za trofej Evrolige bore tri srpske košarkašice.

"Veoma mi je drago što imamo tri predstavnika na velikom ženskom takičenju u košarci. Realno postoji mogućnost da se nađemo sve tri finalu, ali mi smo koncentrisani na našu prvu utakmicu. Sonjina ekipa je veoma kvalitetna, sa mnogoo dobrih igračica. I sama Sonja, koja je na vrhu svoje karijere. Sve je moguće i volela bih da to bude tako, da dođe do duela Šopron - Dinamo".

Posle završetka klupske sezone Crvendakić i ostale devojke očekuju obaveze u reprezentaciji na Evropskom prvenstvu, koje ovog leta organizuju Srbija i Letonija (27. juna- 7. jula).

Srbija će igrati pred domaćim navijacima u Zrenjaninu. Krilni centar Šoprona biće jedan od glavnih aduta tima.

"Jedva čekam da se vratim u reprezentaciju, verujem i sve ostale devojke. Bila je duga sezona i uvek nam je lepo da se družimo i budemo u reprezenztaciji. Reprezentacija je najlepši i najveći čin u našoj karijeri, jer igranje za svoju zemlju je neprocenljivo. Naš najveći adut je to što igramo na domaćem terenu, pred našim navijacima. Svi dobro znam koliko Srbija i srpski narod voli sport, košarku. Ne sumnjam da će podrška biti na naivou i da će doći zaista veliki broj ljudi. Domaći teren može samo da bude prednost".

Srpske košarkašice smeštene su u grupu D sa Rusijom, Belgijom i Belorusijom.

"Neki kažu da je ovo "grupa smrti", da je ovo najteža grupa na EP. A mi smo uvek težim putem išli do uspeha. Ako hoćemo da budemo na vrhu, moramo da pobedimo i najjače i najbolje ekipe. Svaku utakmicu treba da odigramo maksimalno, na kraju će se pokazati ko je bolji i ko je više verovao u pobedu."

Prošle godine Srbija nije bila učesnik Svetskog prvenstva, jer zbog lošeg rezultata na EP 2017 nije izborila plasman. Crvendakić je govorila i koliko će ekipa biti motivisana, jer ce posle skoro dve godine imati priliku da napravi zapažen rezultat.

"To što nismo učestvovale na Svetskom prvenstvu mislim da će biti razlog što ćemo biti željne i gladne pobeda i uspeha. Skupile smo dovoljno energije i mislim da ćemo biti spremne za prvenstvo. Korak po korak, ne treba gledati sta će biti i kako će biti. Prvo da odradimo pripreme, da se lepo spremimo, pa onda prva utakmica."

Reprezentaciju će voditi novi-stari selektor Marina Maljković, koja je u prošlom mandatu sa Srbijom ostvarila najveće uspehe u ženskoj košarci (zlato na EP 2015, bronza na Olimpijskim igrama 2016).

"Marina nas poznaje, mi poznajemo njen sistem rada, šta trazi od igracac i šta sve treba uraditi i koliko se žrtvovati da bi se došlo do uspeha. Naravno da će da utiče pozitivno i sve smo mi spremne za njen sistem rada", zaključila je Crvendakić.