ZAJON Vilijamson je možda najveća medijska zvezda kolečke košarke ikada. Duel Djuka i Severne Karoline je sigurno najznačajniji košarkaški derbi u istoriji NKAA. Zato nije ni čudo što je cena ulaznica za ovaj meč išla astronomskom brzinom, dostigavši nivo karata za NFL Superboul (preko 2.500 hiljada dolara).


Ali ne samo prisutni u "Kameron indor stedijumu" već oni i pored TV i radio prijemnika bili su šokirani, jer je Vilijams bio u igri samo 31 sekundu. Glavni krivac je patika koja se prilikom polaska u dribling neverovatnog talenta potpuno raspala. Noga je popustila. Vilijamson je pao na parket i uz bolnu grimasu se uhvatio za desno koleno, a cela Amerika, od bivšeg predsednika Baraka Obame, Lebrona Džejmsa, Spajk Lija... za glavu.


Ukoliko se ispostavi da je povreda teže prirode, Vilijamson, koji je još pre nego što je 22. januara prihvatio školarinu Djuka, bio "zakucan" kao prvi pik na draftu 2019, mogao bi da propusti ostatak sezone. To znači da bi šanse ekipe iz Durama da posle devet godina opet zavlada kolečke košarkom bile radikalno umanjene.


Ujedno, pauza bi mogla da odloži i njegov izlazak na draft, pa bi i silne kompanije koje su uveliko u niskom startu izgubile veliku marketinšku trku koja nije još ni počela (pre izlaska sa koledža Vilijamson ne sme da ima sponozrske ugovore). Ali, pre svega izgubila bi košarka...


- Veoma smo zabrinuti, jer još ne znamo koliko je stepen povrede, ali se nadamo da nije ozbiljno - nije želeo legendarni trener Djuka Majk Kšiševski da uplivava u vode koje nemaju (direktne) veze sa studentskom košarkom. - Kada ostanete bez glavnog kandidata za igrača godine (u NKAA), otavraju se praznine koje morate da popunite.


Neposredno posle povrede, mnoge velike zvezde su pružile podršku Vilijamsonu. Neko je kritikovao i proizvođača opreme, malo ko se bavio pobedom Severne Karoline. Oni najhrabriji, među kojima je Donovan Mičel, progovorili su o surovosti kolečkog sporta koji je na terenu amaterski (igrači dobijaju školarine, ne i plate), ali oko terena se vrti basnoslovan novac...


- Setimo se još jednom sveg tog novca zarađenog od ove utakmice... A igrači nisu dobili ništa od toga... I sada se Zajon povredio... Nešto mora da se promeni, NCAA - napisao je na "Tviteru" as Jute.


NAJK KRENUO U ISTRAGU

KOMPANIJA "Najki", koja je zasuta salvom osuda, pokrenula je istragu kako je došlo do pucanja patike.

- Zabrinuti smo i želimo brz oporavak Zajonu. Kvalitet naših proizvoda je od najveće važnosti. Iako je ovo izolovani događaj, radimo na tome da utvrdimo problem - saopštila je kompanija iz Oregona.

Jedan drugi veliki igrač na tržištu sportske opreme "Puma", koja se prošlog leta vratila na košarkaški parket na velika vrata stigla je da se (neukusno) našali:

- Ovo se ne bi desilo u "pumi" (patikama) - bio je tvit na nalogu košarkaškog odeljka kompanije "Hercogenauraha", da bi ubrzo usledilo brisanje.