KOŠARKAŠICE Srbije već mogu da počnu da spremaju taktiku za suprotstavljanje Belorusiji, Rusiji i Belgiji. Ove tri selekcije su voljom žreba zapale u našu grupu D na Evropskom prvenstvu, čiji je domaćin naredne godine od 27. juna do 7. jula Srbija, zajedno sa Letonijom.

Na svečanosti u Skupštini grada odlučeno je da u grupi A igraju: Ukrajina, Velika Britanija, Letonija i Španija, grupi B: Švedska, Francuska, Češka, Crna Gora, a u grupi C: Mađarska, Turska, Italija, Slovenija. Prva faza se igra u Rigi, Nišu ("Čair") i Zrenjaninu ("Kristalna dvorana"), dok je kompletna završnica u Beogradu ("Štark arena").

- Dozvolite mi da vas podsetim da je prvi veliki organizacioni test Srbije, tadašnje Jugoslavije, bio Evropsko prvenstvo za košarkašice u Beogradu 1954. - rekao je na svečanoj ceremoniji predsednik KSS Predrag Danilović. - U srcu Beograda, na Tašmajdanu, pred 9.000 ljudi, generalni sekretar FIBA Vilijam Džons je otvorio šampionat koji je dobio najviše moguće ocene. Od tog trenutka, Beograd i Srbija su prepoznati kao sjajni organizatori velikih košarkaških događaja.

On je obećao da će svi uživati u ambijentu koji bude napravila Srbija, kao većinski domaćin. Potom se prisutnima obratio i Turgaj Demirel, predsednik FIBA Evropa:

- Ženski Evrobasket, kao i muški, bio je i biće glavno FIBA takmičenje u Evropi. Tu će biti na okupu najbolje košarkašice. FIBA Evropa aktivno pomaže razvoj ženske košarke, a sledeće godine ćemo u Srbiji i Letoniji videti rezultate tih napora. Vidimo se.

Na žrebu su još bili Nataša Kovačević, ambasadorka Evrobasketa, Aleksandar Đorđević, selektor košarkaša Srbije, Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evropa, ministar Vanja Udovičić, potpredsednik Olimpijskog komiteta Žarko Zečević...

DA BUDEMO MEĐU ŠEST

POTPREDSEDNICA KSS za žensku košarku Ana Joković nije baš bila zadovoljna ishodom žreba.

- Najteža grupa, ali nema veze posle će biti lakše - rekla je Jokovićeva. - Cilj je da budemo među šest ekipa, koje idu u kvalifikacije za Olimpijske igre. Opet idemo težim putem, ali optimista sam. Očekivala sam iz poslednjeg šešira Britaniju, nije moralo ovako, ali nema veze. Nadam se da će hala u Zrenjaninu biti puna.


A GRUPA

(Riga)

UKRAJINA

V. BRITANIJA

LETONIJA

ŠPANIJA

B GRUPA

(Riga)

ŠVEDSKA

FRANCUSKA

ČEŠKA

C. GORA

C GRUPA

(Niš)

MAĐARSKA

TURSKA

ITALIJA

SLOVENIJA

D GRUPA

(Zrenjanin)

BELORUSIJA

RUSIJA

BELGIJA

SRBIJA