Ako srpski klubovi nastave da igraju u sadašnjem formatu ABA lige, reprezentacija, sa izuzetkom predstojećeg EŠ, neće moći na najveća takmičenja

Svetska košarkaška federacija je zapretila reprezentativnom suspenzijom nacionalnim federacijama sa prostora bivše SFRJ čiji klubovi učestvuju u ABA ligi, a koju su nedavno stavili van zakona! Sankcije se ne odnose na učešće na predstojećim evropskim šampionatima za košarkaše i košarkašice, koji su i kvalifikacione prirode za OI 2016, ali podrzaumevaju sva reprezentativna takmičenja u budućnosti, koja su pod kapom FIBA. Tako u najkraćem glasi raport iz Ženeve, gde su se juče, u kasnim popodnevnim satima, za istim stolom našle delegacije nacionalnih saveza nekadašnje zajedničke države, predstavnici FIBA Evrope (predsednik Demirel, sekretar Novak), kojima je domaćin bio Patrik Bauman, generalni sekretar FIBA Sveta.

- Tekuća klupska regionalna sezona će se završiti bez posledica po seniorsku reprezentaciju, kako smo dobili obećanje najviših FIBA zvaničnika. Međutim, ako bi naši klubovi nastavili da se takmiče u ABA ligi, inače nepriznatoj od FIBA, ceh bi platile nacionalne selekcije zabranom igranja na najvećim takmičenjima pod jurisdikcijom međunarodne košarkaške organizacije - rekao je Dragan Đilas u telefonskom razgovoru za „Sport”.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije je izjavio da liga, koja godinama spaja prostore bivše Jugoslavije, više nije relevantan sagovornik za FIBA.

- Obavešteni smo da „krovna” košarkaška organizacija više ne smatra ABA ligu sagovornikom jer na vreme nisu izvršili tražene promene, niti dostavili potrebnu dokumentaciju.

Da je FIBA odlučila da vežba treniranje strogoće na onima koji ne raspolažu većom ekonomskom moći, potvrda su i sledeće reči prvog čoveka KSS.

- Od učesnika sastanka je traženo da odmah donesemo odluku o formiranju nove regionalne lige. Međutim, prihvatili su moj predlog da je to nemoguće u takvom vremenskom cajtnotu, da u Srbiji, primera radi, za nekoliko dana kreće polufinale plej - ofa ABA lige, u kojem učestvuju, naši najbolji klubovi...Iskreno, na tako nešto nisam mogao da pristanem jer i nemam ingerencije, niti je to način da se tako radi. Neophodni su sastanci najviših organa KSS, klubova...Po svemu sudeći, neposredno posle Uskrsa. Onda smo dobili rok od 30 dana da se opet okupimo, ali sa predlogom organizacije nove ABA lige.

Ukoliko se formira takva regionalna liga, Đilas nastavlja sa spiskom želja FIBA.

- U rukovodstvu takve lige bi bili predstavnici klubova, nacionalnih federacija i, FIBA Evropa. Takođe, nije nam stavljen veto na kontakte sa ABA ligom, ako nam je neophodno, ali u njenu organizaciju moraju da uđu nova lica, ljudi, ne može da bude kao do sada, a znamo kako funkcioniše - završio je Dragan Đilas, ne izgovarajući kritiku o upravljačko - vlasničkim kombinacijama u sadašnjoj regionalnoj ligi, koja je završila na FIBA „lomači”.

Tako je FIBA počela da vežba „pucketanje bičem” nad članicama (nacionalni savezi) sa Balkanskog poluostrva, nekada jedne države, što će već teže ići sa preostalim evropskim federacijama (ako je uopšte planirano), sa kojima je danas zakazan sastanak na istom mestu. Tamo nema mesta za „Balkance” koji su juče „elaborirani”...

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija pala četiri mesta i sada je 44. na rang listi FIFA

JSL staje na Vaskrs: Veći vernici od ostatka sveta

Hrvati zbog rasizma čekaju Italiju na praznom Poljudu

Ultimatum FIBA: Ako igrate ABA slede sankcije, pod upitnikom Olimpijske igre u Riju

Nelson pred meč sa Zvezdom: Paziću da ne promašim svlačionicu

Žreb kvalifikacija za EP rukometašica: Srpkinje u prvom šeširu