Filip Šepa (22) je dobio veliku bitku u životu – mladi košarkaš dobro je podneo sedmočasovnu operaciju tumora na malom mozgu i oporavak mu teče po protokolu. Svi oko njega su odahnuli od brige i višemesečna rehabilitacija koja sledi ne predstavlja nikakvo opterećenje. Da je sve pozitivno najbolje se prepoznaje u Filipovom glasu:


- I dalje sam malo “šlogiran”, malaksao, boli me glava, imam duli vid... Ali, verujete mi nemam više nesvestice i sve ovo je mnogo bolje nego što je bilo. Znam da je normalno da se ovako osećam i da budem na analgeticima, jer od operacije nije prošlo ni sedam dana. Proćiće sve to, a ja ću se vratiti normalnom životu – vrlo je raspoložen bio Filip Šepa u telefonskom razgovoru za “Novosti”, dok je “ubijao” vreme u Kliničkom centru pod budnim okom celog lekarskog tima i doktorke Dane Grujičić, kojoj je zahvalan što je sve prošlo kako treba.

 


 

Da li to znači da ćete dobiti i dozvolu da se profesionalno vratite košarci?


- Da, tako su mi rekli i u to verujem. Ako sve bude išlo po planu već u avgustu, septembru mogu da počnem da se bavim sportom. Pa, ne dam se ja tako lako – već sada Filip ima motiv koji ga vodi ka cilju.


Kada je pre nekoliko meseci čuo dijagnozu Šepi se činilo da je svet stao, ali za nepun sat optimizam i vera da će sve biti u redu pobedili su nalet straha i neverice.


- Nije prijatno čuti takvu vest. Ceo život mi je prošao kroz glavu i pomisao evo ga kraj. Međutim, pozitivne misli su bile jače i vrlo brzo sam i šale zbijao na tu temu. Ljudi oko mene su bili zabrinutiji od mene, a mene je samo fascinirala činjenica da ja sa simpotmima poput nesvestica, naleta energije, pa zamora, živim ceo život. Pokušao sam i sa alternativnim lečenjem, ali nije imalo efekta. Glava je morala da se otvara i na kraju je bolje što je tako bilo. Sada sve to ostavljam iza sebe i idem napred. Imam snage ja za to, još sam mlad – šaljivim tonom objašnjava Filip svoje planove.


U ovakvim situacijama svaka podrška je zlata vredna, a Filip je ima, nije sam. Porodica, prijatelji, saigrači iz OKK Beograda, trener i celo rukovodstvo prisutni su oko njega od početka.

Filip Šepa, kao beogradsko dete, košarkom je počeo da se bavi u KK Zemun. Pažnju evropske košarkaške javnosti na sebe je skrenuo posle finalnog turnira juniora, kada je baš ekipu Zemuna predvodio do titule. Prvi profesionalan ugovor potpisao je sa KK Crvena zvezda, ali činilo se da je, uprkos neverovatnom talentu, adaptacija u haotično nesređenoj atmosferi u klubu za njegove godine bila preteška... Preselio se u Radnički iz Kragujevca, a kasnije u OKK Beograd. Bio je član mlađih nacionalnih selekcija Srbije.