GOLGOTA kroz koju je prethodna 24 sata prolazio tim Hemofarm STADA konačno je okončana oko 1 sat posle ponoći. Autobus u kom su se nalazili igrači i stručni štab je izbavljen iz snežnih nanosa i krenuo je put Mostara, na 20 kilometara udaljenosti, gde ih u hotelu "Ero" čeka topao smeštaj.

Košarkaši Hemofarma Štada su od petka ujutru, kada su krenuli za Široki Brijeg, gde bi u nedelju trebalo da odigraju meč 21. kola ABA lige protiv istoimene ekipe, pa do subote kasno u noć preživljavali pravu zimsku dramu. U autobusu su ukupno proveli više od 40 sati, pokušavajući da se kroz snežnu oluju probiju od Vršca, preko Beograda i Sarajeva do pomenutog gradića na jugu Bosne i Hercegovine, ali su se na 20 kilometara od Mostara, na izlazu iz Jablanice, zaglavili u snežnim smetovima i u autobusu koji stoji proveli pun dan - skoro 24 sata!


S mrakom su došli i novi problemi. Napolju je postajalo sve hladnije, sneg nije prestajao da nanosi, a u autobusu su najpre ostali bez hrane, potom i bez goriva, odnosno grejanja. Lokalno stanovništvo im je donosilo hranu, a postoji i mogućnost da se igrači raspodele po kućama meštana i u njima prespavaju.

MARAŠ: MEŠTANI NAM NUDE SMEŠTAJ- Meštanin Evrem Omerović nam je nekoliko puta po ovom snegu donosio hleba, sira i vode, da se okrepimo. To nam je mnogo značilo i neizmerno smo mu zahvalni na pomoći koju nam je pružio. Čak nam je ponudio i smeštaj u svojoj kući, koja se nalazi oko 500 metara od nas, ali se nadamo da ćemo ipak spavati u mostarskom hotelu 'Ero - napisao je Ivan Maraš u poruci ljudima u klubu.
- Na početku jedina srećna okolnost u toj situaciji bila je to što je u rezervoaru bilo dovoljno goriva, pa je grejanje radilo sve vreme. Čak se i nekoliko porodica grejalo kod nas, jer im je ponestalo benzina u kolima. Sve vreme smo u kontaktu sa čelnicima Širokog i ABA lige, koji su se maksimalno trudili da nam pomognu. Bili smo svesni loših vremenskih prilika, zbog čega smo i krenuli dva dana ranije, ali ovako nešto niko nije mogao da predvidi. Sada je situacija potpuno drugačija jer smo ostali bez goriva pa sa njim i bez grejanja – rekao je direktor vršačkog kluba Dušan Božović tokom dana za "Novosti".


Spasilačke ekipe i lokalna policija od 13 časova su pokušavala da se probiju put do mesta gde se nalazi autobus sa timom Hemofarma.


- Ovo je nezapamćeno nevreme, sneg je napadao više od 80 santimetara i sve je u kolapsu. Čim smo se čuli sa ljudima iz Hemofarma, alarmirali smo nadležne službe i rezervisali im hotel u Mostaru. Svi se nadamo da će ujutru biti raščišćen put do Širokog – rekao je Ante Suton, predsednik HKK Široki Brijeg.


S obzirom na to da su iz Vršca krenuli u petak u devet ujutru, „farmaceutima“ je oko 17 časova ponestalo vode i hrane, ali i dalje nisu paničili. Kapiten Marko Šutalo je dodao da su najveći deo drame prespavali.


- Nismo se uspaničili. Uglavnom smo zbijali šale na svoj račun i pravili pozitivnu atmosferu – rekao je Šutalo predveče, a kasnije je bilo sve teže doći do bilo koga iz tima jer su se baterije na mobilnim telefonima praznile, a goriva više nije bilo.