Taman što su košarakši kragujevačkog Radničkog, ponovo hita u Jadranskoj ligi, završili još jednu uspešnu sezonu u jakom regionalnom takmičenju, očekuje ih još jedan veliki ispit koji, u stvari, treba da obezbedi pravo ovom timu za ponovnu košarkašku plovidbu Jadranom.

U nedelju počinje srpska košarkaška Superliga, uz učešće četiri NLB ligaša i četiri najbolje plasirana kluba u KLS ligi, a kragujevačke ljubitelje košarke već na samom startu u sredu očekuje velika poslastica - gostovanje Crvene zvezde.

„Crveno-beli“ su veliki i opasni i kada im ne cvetaju ruže, pa je na igračima Radničkog veliki teret da opravdaju očekivanja, a i potvrde teško izboren status ekipe koja ima kvalitet i za nešto više.

– Biće teško u Superligi, kao nikada do sada. Treba se izboriti za jedno od prva tri mesta, a ono četvrto je vajld karta uz plaćanje 150.000 evra, kojih ni jedan od naših klubova nema, ili će ih se teškom mukom i uz velike posledice odreći – počinje priču o predstojećem takmičenju temperamentni Miroslav Muta Nikolić, za koga mnogi ljubitelji košarke u Kragujevcu i Šumadiji veruju da je glavni pokretač i motor bez koga ovaj tim ne bi mogao da funkcioniše.

DOŠLI NA SVOJEMiroslav Muta Nikolić smatra da ne treba žaliti propuštenu priliku za plasman na evropsku košarkašku scenu, kako sa aspekta realnosti, tako i zbog obaveze da se njegov tim okrene vrlo važnom takmičenju koje ga sada očekuje:
– Ostvarili smo, ipak, veliki uspeh. Naš opstanak, ili bolje rečeno pravo da se izborimo da ponovo igramo u Jadranskoj ligi, nije dolazio u pitanje nijednog trenutka, iako smo tim skrpili, iz finansijskih razloga naravno, tek uoči početka prvenstva. Tako smo bili prinuđeni da ekipu i igru formiramo u toku prvenstva, što nikako nije uobičajeno. Ipak, sve je došlo na svoje, igrači su potvrdili kvalitet – ocenjuje Nikolić.

Kada ocenjuje da će da bude teško, Nikolić pre svega ima u vidu činjenicu da je konkurencija vrlo jaka i ujednačena.

- Izdvajam samo Partizan, koji je, gotovo, rezervisao mesto na vrhu. Mi u finišu NLB lige nismo odigrali na nivou kakav možemo da dostignemo. Povredilo se ili razbolelo čak petorica igrača, što nismo mogli da podnesemo bez posledica i iz ruku nam se izmigoljio plasman u Evropu.

Zato su uprava i stručni štab Radničkog, iako su donedavno najavljivali da će u Superligu ući sa starim igračkim snagama, bez pojačanja, bili primorani da potraže novajlije.

- Doveli smo pouzdanog plejmejkera Branka Jereminova, kao zamenu za bolesnog Miljana Rakića. U subotu smo angažovali i krilnog centra Nenada Šulovića iz Napretka, koji je bio MVP KLS lige, pa hoćemo da mu damo šansu i da ga proverimo i za sledeću sezonu – kaže Nikolić.

No, bez obzira na sva događanja u klubu, prilike i neprilike, Nikolić kragujevačkim ljubiteljima košarke i vernim navijačima nešto, ipak, obećava:

- Mogu da očekuju da ćemo da damo sve od sebe, maksimum, sa mnogo borbe i želje priuštićemo im lepu košarku u Sportskoj dvorani „Jezero“, čija popunjenost na našim utakmicama mnogo govori, obećava, ali i traži od nas maksimalno odgovoran odnos. Navijači su naš šesti igrač i zaslužuju da tu vernost nagradimo na najbolji način.

Prvi stručnjak kragujevačke košarke ubeđen je i da će interesovanje gledalaca za mečeve u Superligi biti isto, ako ne i veće, od onog u NLB ligi. Kvalitet je ujednačen, očekuju se uzbudljive i kvalitetne utakmice, što privlači publiku.

– U Jadranskoj ligi smo u prethodne dve sezone bili prijatno iznenađenje. Možda bi neko pomislio da naš eventualni plasman u vrh tabele Superlige ne treba da bude iznenađenje, jer za sobom već imamo odgovarajuće iskustvo u jačem takmičenju. Međutim, ove sezone neće da bude iznenađenje samo kada Partizan bude prvi. Svi ostali imaju po 50 odsto šansi za i protiv plasmana u Jadransku ligu, tako da će svi koji se plasiraju pri vrhu da budu u kategoriji iznenađenja. Na primer, mnogo se pojačao Metalac iz Valjeva, tako da ne treba potcenjivati ni njih... – zaključuje Nikolić za „Sport“.