U POLUFINALU Kupa Radivoja Koraća Partizan je slavio nad Hemofarmom, potom osvojio „Žućkovu levicu“. U polufinalu Jadranske lige, opet su crno-beli bolji i opet su, dva dana kasnije, osvojili pehar. U ponedeljak (18.00 - RTS), dva kluba počinju finalnu trku, raspoređenu na najmanje tri etape, za pehar nacionalnog prvaka Srbije
S jedne strane je Partizan, koji već osam godina zaredom (računajući i prethodne državne tvorevine, SRJ i SCG) ljubomorno čuva pehar u svojim vitrinama, a s druge Hemofarm, koji želi da postane šesti klub koji je sa srpskih prostora osvajao nacionalni šampionat, a drugi čije „mesto stanovanja“ nije Beograd (dosad su prvaci bili Partizan, Crvena zvezda, OKK Beograd, Radnički Beograd i Proleter Zrenjanin).
Da li će na kraju pehar podići kapiten Partizana Petar Božić, koji je već 12 puta u ime crno-belih imao tu čast da primi trofej domaćeg kupa, prvenstva ili Jadranske lige, ili će njegov kolega iz Hemofarma Stefan Marković ući u istoriju kao kapiten prvog šampionskog tima iz Vršca.
* Da li će titula promeniti vlasnika?
Petar BOŽIĆ: - Ja verujem da će nacionalna titula deveti put zaredom ostati u Humskoj.
Stefan MARKOVIĆ: - Trudićemo se da bude tako. Želimo da osvojimo trofej i maksimalno smo spremni da uđemo u ovu seriju. Za to smo se spremali cele godine i ne postoji nijedan razlog da sada podbacimo. Pred nama je teška serija i ko bude igrao sa više motiva i ko se bude bolje snašao, osvojiće trofej. Daćemo sve od sebe da ostvarimo svoj cilj.
* Očekujete li pošteno suđenje, jer se skoro svi žale na arbitražu?
Petar BOŽIĆ: - Ne priliči meni kao igraču da komentarišem suđenje, ali nadam se i očekujem poštenu arbitražu.
Stefan MARKOVIĆ: - Ne bavim se suđenjem. Moje je da igram, a ne da se bavim njihovim poslom.
* Mogu li treneri Vujošević i Lukajić taktički da iznenade jedan drugog?
Petar BOŽIĆ: - Bez obzira što će nam ova utakmica biti sedmi međusobni susret ove sezone, i što ćemo posle odigrati još najmanje dve, te se shodno tome izuzetno dobro poznajemo, sigurno će biti određenih „adaptacija“, odnosno taktičkih iznenađenja.
Stefan MARKOVIĆ: - Dobro se poznajemo, sastajali smo se čak šest puta ove sezone, tako da teško može doći do nekog većeg iznenađenja. Jedino što može da presudi jeste inspiracija nekog pojedinca, nečiji dobar ili loš dan ili odluka trenera u određenoj situaciji.
* Koje su prednosti i mane Partizana?
Petar BOŽIĆ: - O manama ne bih mnogo pričao, jer bi one trebalo da se iskoriste, odnosno sakriju, u zavisnosti iz koga ugla posmatrate, a što se prednosti tiče, mislim da će se one videti na parketu.
Stefan MARKOVIĆ: - Njihov najjači adut je svakako ofanzivni skok, po čemu su među najboljima u Evropi, pogotovo što imaju odlične skakače na poziciji tri. Tu su najopasniji. Takođe, imaju i odličan šut za tri poena, koji stalno forsiraju. A ono što mi smatramo njihovim manama, neću da otkrivam, jer upravo to želimo da iskoristimo protiv njih kako bismo ih pobedili.
* Da li je Partizan jači na spoljnim ili na centarskim pozicijama?
Petar BOŽIĆ: - Ne razmišljam koliko će serija trajati. Ono što je sada najvažnije, o čemu razmišljamo i na šta smo maksimalno koncentrisani je prva, odnosno ova utakmica. Bitan je krajnji rezultat serije, a ne broj utakmica, a to je da titula ostane kod nas.
Stefan MARKOVIĆ: - Imaju sjajne igrače na svim pozicijama, ali najjači su kao celina.
* Koliko će mečeva serija trajati?
Petar BOŽIĆ: - Košarka je timski sport, tako da ne bih izdvajao spoljnu i centarsku liniju. Mislim da su Partizan i Hemofarm kompletne ekipe, što su demonstrirali tokom sezone.
Stefan MARKOVIĆ: - To niko ne može da kaže, niti da pretpostavi. Voleo bih da slavimo sa 3:0, ali će teško bilo ko na kraju imati taj skor, sudeći po svim utakmicama koje smo do sada odigrali. Vrlo je moguće da će prvak države biti poznat tek posle majstorice. Očekujem tvrde mečeve, a ona ekipa koja bude davala više laganih poena i bude imala dominaciju u skoku, što je do sada bila njihova prednost, pre će doći do tri pobede i do trofeja.
* Koga smatrate ključnim igračem Partizana?
Petar BOŽIĆ: - Kao što sam rekao za „linije“, važi i kada su u pitanju igrači pojedinačno. Očekujem obostrano vrlo čvrstu igru, odnosno veoma čvrste odbrane i, shodno tome, možda neće biti prelepa košarka i veliki broj poena. S obzirom na važnosti duela, očekujem maksimum i na parketu i na tribinama.
Stefan MARKOVIĆ: - Bo Mekejleb mnogo znači za njihovu igru, glavni je pokretač crno-belih. Maksimalno koristi svoju brzinu i prodornost, zna da preuzme odgovornost kada je to potrebno. Možda bih ga zbog toga izdvojio. Ali, kažem, najbolji su kao celina.

PAVKOVIĆ SPREMAN
PRVOBITNI kapiten Hemofarma Miljan Pavković se, posle više od dva meseca pauze zbog mononukleoze, vratio u trenažni proces, pa u klubu očekuju da će zaigrati već na prvom meču finala.
- Svi se nadamo da će Pavković moći da nam pomogne u doigravanju za titulu. Zna se koliko nam je njegova igra značila. Svi ostali smo maksimalno spremni - kaže Milan Mačvan, najkorisniji igrač „farmaceuta“ u Superligi. - Očekujem veliku borbu, u kojoj neće biti popuštanja ni sa jedne strane. Samo se nadam da neće biti nekih incidenata, već da ćemo se svi okrenuti košarci.

IVANOVIĆ: SMIRENI ČEKAMO FINALE
- PRVI put mirni i smireni dočekujemo utakmice sa Partizanom, posle najava protivnika u medijima da traže regularnost. Ta vest nas je obradovala, ali mislim da je to normalna stvar i ne bi trebalo posebno da se potencira, jer kako bi drugačije trebalo da bude? Ne bih voleo da se ponovi polufinale nacionalnog kupa, na koje se KSS i KLS nisu oglasili kako se očekivalo. Voleo bih da se prvenstvo završi u mirnom, sportskom ambijentu. Rukovodstvo Hemofarma će se ponašati kao i do sada, a za to će nam svetao primer biti naš rival. Uvek smo igrali i ponašali se u sportskom duhu, u skladu sa našim idejnim principima, i mislim da to ne bi trebalo posebno da dokazujemo - kaže direktor Hemofarma Marko Ivanović.

TODORIĆ: NAJBOLjI SMO U SRBIJI
- PARTIZAN već godinama vlada u našoj i regionalnoj košarci. Pritisci na nas su svake godine sve veći, što je i prirodno, jer se uvećava želja rivala da nas skinu sa trona. Nadam se da sudije neće podleći pritiscima. Kada se takve stvari događaju, i laicima je jasno o čemu se radi. Pogotovo je čudno kada pobeđujemo ubedljivo, a priča se skreće na arbitre. Pritisci kreću od trenera, potom se priključuje i ostatak klupe, igrači na terenu. Prepoznali smo sve to i nadamo se da će finalna serija biti bez toga. Partizan je najbolji tim u zemlji, zato se kod određenog broja ljudi stvara utisak da je potpuno isto da li ćemo pobediti sa deset ili sa 15 poena razlike, pa se u završnicama događa da se malo promeni kriterijum - kaže sportski direktor Partizana Dragan Todorić.