LOŠ i skraćen prevod prilikom obraćanja Gereta Bejla novinarima uoči meča Vels - Hrvatska, kasnije sličan "repertoar" kada se pred "sedmom silom" pojavio selektor "vatrenih" Zlatko Dalić. Srbin Dragan Kuzmanović dospeo je u žižu javnosti u našem komšiluku pošto mu se portparol hrvatskog saveza usred konferencije "zahvalio" i nastavio sam da obavlja taj posao.

Ko je Dragan Kuzmanović, čovek čije su bravure nasmejale, ali i iznervirale mnoge u Kardifu? "Novosti" su sa Srbinom rođenim u Smederevskoj Palanci razgovarale pre nešto više od dva meseca, kada je od dolaska u Vels bio na raspolaganju kompletnoj ekspediciji Partizana pred utakmicu sa Konahsom. Kuzmanović je tada bio sjajan domaćin i niko nije imao ni najmanju zamerku na njegovo gostoprimstvo.

- Ovde sam već 31 godinu. Život me je doveo na Ostrvo iz Smederevske Palanke. Sa sedam godina sam otišao u Sloveniju sa porodicom, a u Englesku sam došao zbog "lepše polovine", s kojom živim nedaleko od Birmingema. Bavim se suđenjem već 28 godina, u nacionalnoj i regionalnim ligama Engleske - počeo je priču Kuzmanović.

OLIVER NAJBOLjI SUĐENjE engleskih arbitara nije na velikoj ceni izvan Ostrva, sa čime se Kuzmanović ne slaže. - Za mene je najbolji engleski sudija Majkl Oliver, on mi se sviđa. Veoma su profesionalni, sistem je takav da je englesko suđenje veoma poštovano u svetu. Profesionalno je sve od regionalnog nivoa do Premijer lige, nema skoro nikakve razlike - kaže Kuzmanović.

PROČITAJTE JOŠ: DUGA LISTA BUNTOVNIKA: Jović poslednji primer mnogobrojnih konflikata u selekciji Srbije

Sedokosi gospodin je trenutno jedini Srbin u Engleskoj koji se bavi suđenjem.

- Ima ljudi iz Rumunije i Mađarske, ali sa prostora bivše SFRJ nema, bar ja nisam nikog upoznao. Ako si sposoban fizički i mentalno, možeš da sudiš bez problema i sa više od 50 godina. Imam 52 i dalje sam aktivan u nižim rangovima posle punih 28 godina rada. Imamo testove dva puta godišnje, i ukoliko smo sposobni, nije problem.

Interesantno je kako je sve krenulo kada je u pitanju Kuzmanovićeva sudijska karijera u Engleskoj.

- Počeo sam karijeru iz paba. Uvek volim da svratim u pab, to me relaksira. Tako je sve krenulo iz razgovora sa prijateljima. Počeo sam kao glavni sudija, a istovremeno sam bio pomoćnik u višim rangovima. Dogurao sam do treće i četvrte lige, a posebno sam ponosan na činjenicu da sam bio četvrti sudija u Čempionšipu i na premijerligaškom meču Lester - Aston vila.

Utakmice nižih rangova takmičenja kod mnogih "pale lampicu" i kao prvu asocijaciju nameću probleme sa lokalnim navijačima. Naš sagovornik tvrdi da ništa slično nikada nije doživeo na terenima nižih engleskih liga.

PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Savićević obišao grob Fadilja Vokrija

- Jedan sam od malobrojnih "sa strane" koji sude u Engleskoj. Moraš da budeš deo te komune da bi bio prihvaćen. Bilo je incidenata, neko se malo iznervira, padnu i neke teške reči, ali ništa ozbiljnije od toga, nikad ništa nije bilo ni blizu fizičkog sukoba. Nema incidenata, bez obzira na to o kom rangu takmičenja pričamo. To govorim iz iskustava dugog skoro tri decenije - zaključio je Kuzmanović.