LAZAR Marković je bio Partizanova "bomba" na kraju prelaznog roka, vratio se posle šest godina u svoju kuću. Tamo gde je navikao da bude, među svojima. I da bi bio svoj na svome. Posle šest godina, a kad se malo ko nadao osim uprave crno-belih, krilni napadač je odbacio mnoge ponude, veći novac i odlučio da posluša sebe i svoju porodicu.


- Srce je reklo: Partizan - kao iz topa kaže Lazar za "Novosti".

Ne krije da su ga Zoran Tošić i Vladimir Stojković "forsirali" još od aprila da se vrati u Humsku, ali glavna odluka doneta je kako se to kod Markovića i radi:

- U krugu porodice. Kad je Partizan prošao u Ligu Evrope, više dileme nije bilo. Seli smo, razmotrili sve, ali meni je bilo bitno da se vratim u svoju kuću, tamo gde ću biti najsrećniji. Podržali su me svi, otac Njegoslav je možda imao presudnu reč.

Potvrdio je susret sa direktorom Milošem Vazurom na jednom splavu.

- Ali, nije to moj splav, kako neki prenose, već objekat mog prijatelja pored mog, gde stalno pijemo kafu. Pričali jesmo i tada, ali pre tog susreta.

Nije želeo Lazar da u času kad se zvanično vratio u svoju kuću priča o ponudama Crvene zvezde, Dinama iz Zagreba, koje su iznedrile mnoge komentare.

- Partizan je moj klub, ja sam "grobar". Poštujem sve, ali ovo je moj klub. Uzbuđen sam kao prvi put kada sam potpisao ugovor ovde. Vratio sam se u svoju kuću, nadam se da će Partizan pomoći meni i ja Partizanu. Stariji sam, iskusniji, želim da budemo što bolji i konkretniji, kako u Ligi Evrope tako i prvenstvu Srbije. Ne mogu da pogrešim kada sam se vratio kući.

SELEKTORU NA OKULAZARA Markovića dugo nije bilo ni u reprezentaciji Srbije, a u Partizanu će imati priliku da se nametne selektoru.
- To je već do selektora. Ako bude uvideo da sam mu potreban, sigurno je da bih voleo da se vratim među "orlove".

Plasman u Ligu Evrope nije bio presudan, kaže Lazar. Da li je došlo do zasićenja igranja u inostranstvu i stalnog menjanja klubova?

Pročitajte još SAVO CRNO-BELI DO 2022. GODINE: Milošević potpisao novi ugovor sa Partizanom

- Nije ni to u pitanju, već trenutak u kome se dogodila ponuda Partizana, jer u Humskoj su mi uvek govorili da su mi vrata širom otvorena. Kad god. Sada se sve poklopilo, imam zaista veliki motiv da sa Partizanom proživim ono što sam od 2011. do 2013. U insotranstvu je bilo i uspona i padova. Možda više padova u poslednje vreme, ali odlučan sam da to promenim.

Iskren je kad kaže da nije u formi, da u ovom času može da odigra 45 do 60 minuta.

- Biće mi potrebno malo vremena, nadam se da ću za 10-15 dana dostići određeni nivo forme. Pogoduje mi to što je trenutno prvenstvena pauza, ali iskreno jedva čekam utakmice. Baš sam ih se zaželeo.

Prisetili smo se i početaka, duela u Lučanima, pa ona tri minuta protiv Škendije.

- Istorija, sećanja naviru na svakom koraku ovde. Srećem iste ljude, drage, moje. A prvom meču za desetak dana radujem se možda i više nego onome kad sam debitovao. Iskren sam.

Pročitajte još OŽEGOVIĆ U DARMŠTATU: Partizanu 400.000 evra, napadaču trogodišnji ugovor

Sve utakmice Partizana u sezoni je gledao, govori u superlativima o saigračima.
GAVRANOV SREĆAN BROJ 50NIJE menjao broj na dresu. Opet će iznad broja "50" stajati ime L. Marković, kao pre osam godina.
- To mi je važan broj koji sam nosio tokom karijere i nije bilo dileme nijednog trenutka oko broja. Ekonom Gavran mi je taj broj ponudio kad sam postao profesionalac i doneo mi je mnogo radosti - objasnio je Marković.

- Sa Bambijem i Stojketom sam igrao u reprezentaciji, stranci su zaista odlični, Natho je top, Suma i Asano su odlični. Mislim da imamo dobar tim, sposoban da napravi uspeh.

Uspeh se meri samo titulama, Marković je u Partizanu znao samo za prvo mesto.

- Titula je jedan od razloga što sam se vratio. Znam da Zvezda ima dobar tim, ali trkaćemo se. Imamo kvalitet da vratimo titulu u Humsku, stojim iza toga, bez obzira na to što sada nije situacija u srpskom fudbalu kao pre šest godina. A osim u Benfiki, nisam odavno podigao pehar...

Ne sumnja ni u prolaz crno-belih u nokaut-fazu Lige Evrope.

- Uz sve poštovanje Mančester junajtedu, AZ i Astani, uveren sam da ćemo osvojiti jedno od prva dva mesta. Da ne verujem u ovaj sastav Partizana, u trenera i klub ne bih se ni vraćao. Možemo mnogo, u to ne sumnjam.

Pročitajte još Partizan zaradio blizu pet miliona zbog LE, može i još...

Konkurencija u timu je jaka na krilnim pozicijama, Marković još nije razgovarao sa trenerom Miloševićem oko pozicije u ekipi.

- Mogu da igram gde god treba, devetku, desetku, po krilu... Šef će odlučiti, moje je da igram što bolje i da se vratim na reprezentativni nivo. Partizanu sam potreban koliko i on meni, verujem u intuiciju i, pre svega, u srce. A, ovde mi srce najjače tuče, ovo je moja kuća - nasmejan, ozaren zaključio je prvi brifing sa medijima Marković.

Savo Milošević zna kakav je potencijal dobio, ali će sigurno imati i mnogo nezahvalan posao da ga što pre vrati u takmičarsku formu, pogotovo jer je Markec bez utakmica od 22. februara. Partizan je do sada uvek imao korist od svoje dece koja su se vraćala u Humsku, zato niko ne sumnja da će i Marković opet leteti terenom kao nekad.