PATRIOTSKI i razumljivo. Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore, Srbin Ljubiša Tumbaković, zajedno sa igračima i sunarodnicima Mirkom Ivanićem i Filipom Stojkovićem, odbili su da večeras nastupe protiv selekcije takozvane države Kosovo. Njima se pridružio i Saša Janković, jedan od asistenata u stručnom štabu.

Najtrofejniji trener Partizana i tandem iz Crvene zvezde odustali su dabudu akteri utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koja je bila na programu u Podgorici, pred praznim tribinama, jer je UEFA nedavno kaznila crnogorski savez zbog rasističkih ispada navijača na utakmici sa Engleskom.

PROČITAJTE JOŠ: POSLE BOJKOTA UTAKMICE SA TZV. KOSOVOM: Ljubiša Tumbaković odlazi!

- Članovi Izvršnog odbora doneli su jednoglasnu odluku o smeni dosadašnjeg selektora nacionalne selekcije Ljubiše Tumbakovića zbog odluke da ne vodi ekipu nautakmici, što predstavlja neprijatno iznenađenje i kršenje profesionalnih obaveza definisanih ugovorom. Članovi Izvršnog odbora izrazili su ogromno žaljenje što su pritisci iz pojedinih krugova učinili da u ovom važnom meču za nacionalni tim ne nastupe Filip Stojković i Mirko Ivanić, i što su nesportske stvari u ovom slučaju pobijedile fudbal i sport – istaknuto je u zvaničnom saopštenju sednica Odbora za hitna pitanja FSCrne Gore koja je održana kasno, posle utamice.

PROČITAJTE JOŠ: KVALIFIKACIJE ZA EP: Remi Crne Gore i tzv. Kosova, Španci ubedljivi, Poljaci sigurni

To znači da pored Tumbakovića najverovatnije niIvanić i Stojkovićviše nikada neće biti deo crnogorske fudbalske reprezentacije „sokolova“, a mediji u ovoj državi su njihovu moralnu odluku prokomentarisali kao posledicu žestokih pritisaka iz Beograda.

Sa druge strane, trio je dobio veliku podršku iz Srbije na društvenim mrežama, čim se vest iz Podgorice ekspresno proširila nekoliko sati uoči početka utakmice. Tumbaković, Ivanić i Stojković u ovoj čitavoj gunguli nisu davali izjave, nisu se ni javljali na mobilne telefone,ali njihov postupak najbolje govori kakav su stav imali u vezi sa odifravanjem ove utakmice.

Ekipu su vodili njegovi pomoćnici Miodrag Džudović i Dragoje Leković.Na kraju, Crna Gora i reprezentacija tzv. države Kosovo su igrali nerešeno – 1:1. U septembru ih čeka novi meč u Prištini. 

BEOGRAĐANI U SASTAVU
ZA razliku od Tumbakovića, Ivanića i Stojkovića, u sastavu crnogorske reprezentacije sinoć su bili rođeni Beograđani Adam Marušić (Lacio) i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Vukan Savićević (Visla), kao i još jedan Srbin Marko Simić (Pahtakor), rođen u Obrenovcu.