U PRES-loži na stadionu "Rajko Mitić", novinar britanskog "Telegrafa" je još u prvom poluvremenu počeo da kuca izveštaj sa meča Zvezde i Liverpula. Nepristojno je viriti u laptop kolege, ali teško je skinuti pogled kad tekst počinje ovako: "Endi Robertson je upozorio da su crveno-beli druga zver kod kuće. Probajte da zamislite Mikija Mausa kako se pretvara u Godzilu".

O borbi Diznijevih likova sa istoka i čudovišta sa zapada opširno je pisao i američki ESPN, ali ne kroz humor karakterističan samo za ostrvsku štampu ("Dejli mejlu" je bila dovoljna fotografija Robertsona otvorenih usta posle gola Pavkova). Novinar Nik Ejms je ozbiljnim tonom, sa dozom sete, otvorio jednu sasvim drugu temu:

- Šta bi fudbal bio bez ovakvih noći?

PROČITAJTE JOŠ: FUDBALERI ZVEZDE VELIČAJU JUNAKA POBEDE NAD LIVERPULOM: Pevali smo Pavkovu tokom meča!

"EKIP": NEZAMISLIVO FRANCUSKI "Ekip", koji je pokrenuo priču o nečasnim radnjama pre gostovanja srpskog predstavnika u Parizu, navodi da je Milojevićev tim sve iznenadio.
- Crvena zvezda je postigla ono što niko nije zamišljao i sada se uključuje u trku za prolaz dalje. Italijanska "Gazeta delo sport" kaže da se pobeda u Beogradu slavila kao 1991. godine kada je Crvena zvezda u Bariju postala prvak Evrope.

Romantična priča počinje ovim pitanjem, a u nastavku se autor bavio Zvezdinim podsećanjem šta bi fudbal izgubio formiranjem lige u kojoj bi se takmičili samo najjači evropski klubovi.

- Crvena zvezda nije ostvarila ovako značajnu pobedu od osvajanja Kupa šampiona 1991, a tajming nije mogao biti bolji. U nedelji u kojoj su otkriveni detalji o planovima velikana da osnuju Superligu, šampion Srbije je ponudio uzbudljivu i divlju demonstraciju svega onoga što bi fudbal kao sport mogao u tom slučaju da izgubi. Bogataše koji žele da naprave zatvorenu prodavnicu za elitu bi možda trebalo naterati da pogledaju Zvezdinu pobedu, sa tonom pojačanim do daske. Taj meč je naterao sve da se prisete vitalne, urgentne stvari: za dušu fudbala se vredi boriti - navodi ESPN.

Da se fudbal igra za dušu navijača, podsetio je britanski "Dejli mejl", naslovom "FAN-TASTIK".

- Dvostruki strelac popeo se na tribinu koja je poznata po tome što pravi napetu atmosferu, a navijači su pevali Pavkov's on fire. Zvezda je bila nemilosrdna i očaravajuća, a Jirgen Klop je veći deo meča širio ruke poput vrane. Prepoznatljivi osmeh zamenili su bes i ono manijakalno smejanje posle drugog gola.

PROČITAJTE JOŠ: Klop: Bilo je baš bučno, Pavkov nije iznenađenje

Za drugi tabloid "San", igra Zvezde nije bila ništa posebno, a navijači su zadržali "idiotsku reputaciju da prave nerede"... "Skaj sports" je naglasio da je domaćin bio "napaljen" hukom sa tribina, a izveštač "Liverpul eha" da su se "redsi" zaledili u užarenom Beogradu, u kome su crveno-beli imali više srca, želje i strasti.

Jedan Britanac je konstatovao da se na "Marakani" ništa nije promenilo od 1973, osim uvođenja interneta. I u pravu je, Zvezda je opet pobedila Liverpul.

ŠPANCI

"PAIS"
- Crvena zvezda je povratila slavu iz svojih najboljih dana. Ova Zvezda je skromni klub sa pedigreom koji je svoje pravo da se meri sa bogatašima tražio od prve runde kvalifikacija. Legenda o maloj "Marakani" opet živi.

"AS"
- Zvezda je učinila da grupa smrti eksplodira. Pepeljuga grupe C pretvorila se u neočekivanog dželata.

"Marka"
- Zvezda je noćna mora Liverpula. Već je samo po sebi iznenađenje da u Srbiji postoji stadion koji zovu mala "Marakana", a skoro je utopija što je jedna inferiorna ekipa pregazila vicešampiona Evrope. Kao srpska bajka, ili prosto magija fudbala.
V. S.