FUDBALERIMA u Srbiji trebalo bi da svane. Novi ugovor o saradnji između FIFA i FIFpro trebalo bi da im od 2018. godine vrati dostojanstvo, pogotovo deo koji se odnosi na isplatu plata, uspostavljanja nezavisnih arbitraža i diskriminacije. Ovako ovaj šestogodišnji ugovor, nastao posle dvogodišnjeg spora svetskog sindikata fudbalera i krovne fudbalske organizacije, suštinski komentariše Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost".

- Mi smo iz FIFpro tražili izmene transfernog sistema, da se prava fudbalera izjednače sa pravima radnika, ali smo sve vreme tražili dogovor sa FIFA svesni opasnosti da bi se eventualnom našom pobedom urušio postojeći. Postignut ugovor pokazuje međusobno razumevanje dveju organizacija, trebalo bi da donese velike promene ali i da manji klubovi, posebno manji savezi, kao naš, postanu bolje uređeni i poštuju radna i sindikalna prava igrača - ističe Poledica.

PROČITAJTE JOŠ: FIFA i majka i maćeha

Prvo će FIFA uskladiti svoje propise, a zatim će i ostali savezi uskladiti svoje propise sa krovnom organizacijom, ističe redosled poteza Poledica i u praksi objašnjava kako će se poboljšati položaj igrača.

- Ukoliko klub ne plati igrača 60 dana, on ima pravo da jednostrano raskine ugovor i pronađe novu "firmu". Klub je dužan da mu isplati zaradu, plus da mu nadokandi štetu ako se proceni na sudu da je postojala. Novim propisima, praktično će se naterati klubovi, uz kontrolu Saveza koji će imati tu obavezu, da plaćaju redovno igrače. Pogotovo u malim zemljama kakva je Srbija. I onim manjim klubovima, jer veliki klubovi i u Srbiji redovnije plaćaju igrače, bar u ovoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ: Terzić: U decembru sa Milojevićem o novom ugovoru

Postoji i jedna velika opasnost za, recimo, Superligu i Prvu ligu Srbije.

- S obzirom na to da kod nas klub kasni sa platama svim igračima, može teoretski da se dogodi da u istom danu klub zbog neplaćanja napusti 25 profesionalaca i da on ne može da se takmiči i ugrozi Ligu jer nema dovoljan broj licenciranih fudbalera. Zbog toga bismo sa FS Srbije tešnje morali da sarađujemo u usklađivanju propisa sa FIFA i posebno aktima o njihovom sprovođenju - smatra čelnik SPFN.

Predsednik FIFpro Filip Pjat i čelnik FIFA Đani Infantino čvrsto veruju da će ovaj ugovor zaštititi fudbalere širom sveta, a Poledica smatra da će sporazum doprineti stabilizaciji odnosa unutar srpskog fudbala. Kao i uvođenje preko potrebnog reda u pogledu poštovanja i plaćanja fudbalera u našoj zemlji kako nekih narednih godina Srbija ne bi više bila prva u svetu po broju sporova između klubova i igrača kao što je sada.

PROČITAJTE JOŠ: PARTIZAN POKREĆE INICIJATIVU: Neka stranci sude večiti derbi

NISMO NEPRIJATELjI FSS
SINDIKAT profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" nije neprijatelj Fudbalskog saveza Srbije:
- Trebalo bi da sarađujemo kao što su to učinile FIFA i FIFpro. Mi postojimo da bismo se borili za igrače, štitili njihova prava i stvorili što uređeniji ambijent u srpskom fudbalu. Jednim delom smo zaslužni za postignut sporazum jer smo stalno ukazivali na probleme u Srbiji i manjim savezima. I uvek smo bili spremni na konstruktivne razgovore sa FSS- tvrdi Poledica.