SAMO dva dana pred početak nove fudbalske sezone u Superligi Srbije, ne zna se ko će u njoj učestvovati. Jer, devet klubova je prošlo proces licenciranja, dok sedam nije i Srbija je po tome redak ili jedinstven slučaj u Evropi. Ovo za "Novosti" tvrdi predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirko Poledica.

- Prema propisima, svaki klub je u obavezi da zaključno sa 31. decembrom prethodne godine dokaže da nema nikakva dugovanja prema trenerima. Sedam klubova to još nije uradilo, i to je klasično krivično delo. Tipičan primer je Borac iz Čačka, koji je pod sankcijama FSS i nema čak ni pravo da registruje nove igrače. Ako izađe na teren u subotu uveče u Ivanjici, to znači da je prvenstvo neregularno, a Sindikat će podneti krivične prijave protiv svih članova Komisije za licenciranje FSS jer će, u tom slučaju, načiniti klasično krivično delo - tvrdi Poledica.

Iz godine u godinu pojavljuje se isti problem sa licenciranjem klubova za start u Superligi. Duguju se velike pare igračima i trenerima, a licence se ipak izdaju.

- Nemamo mi ništa protiv klubova ili FSS. Razumemo da su teška vremena, da treba da se izađe u susret klubovima. Međutim, ne mogu da se ne poštuju stavke iz ugovora - zaključuje Poledica.

Inače, uskoro bi trebalo da se pojavi novi, Samostalni sindikat fudbalera koji će predvoditi Miloš Ninković, koji i dalje igra u Australiji. Prema saznanjima "Novosti", taj sindikat bi trebalo najkasnije u septembru da dobije status reprezentativnog i moći će da bude partner u pregovorima sa FSS.

KO JE (NE)SPORAN

PREMA saznanjima "Novosti", devet klubova je dobilo licencu FSS za start nove sezone. To su Partizan, Crvena zvezda, Napredak, Javor, Voždovac, Vojvodina, Čukarički, Mladost i Radnički Niš, dok Borac, Radnik, Bačka, Rad, Spartak, Zemun i Mačva još čekaju licence.