ČILE slavi novi trofej Kopa Amerike, Argentina je ponovo izgubila finale, ali to je manja šteta jer je razočarani Lionel Mesi najavio kraj reprezentativne karijere!

- Reprezentativna karijera za mene je završena - rekao je Mesi posle utakmice.

Repriza prošlogodišnjeg finala na istovetan način je pripala Čileancima - na penal-ruletu. Posle 0:0, as Barselone je otvorio seriju za "gaučose" i sa 11 metara bio neprecizan, Čile je na kraju slavio 4:2 (Kastiljo, Aranguiz, Bosažur, Silva strelci za Čile, Vidal promašio, Maskereano, Aguero pogodili, Mesi i Bilja promašili za Argentinu).

- Pokušavao sam, trudio se, trofej sa reprezentacijom je bio nešto što sam najviše želeo. Nisam ga osvojio, tako da mislim da je gotovo. To je to, već sam dovoljno pokušavao, igrao sam četiri finala... Mene boli više nego bilo koga to što nisam postao šampion sa Argentinom. Nije suđeno i, nažalost, odlazim iz reprezentacije bez trofeja - u suzama je govorio Mesi.

Iako je baš na Kopa Americi postao najefikasniji igrač selekcije u istoriji sa 55 golova na 113 mečeva, Mesi je samo nastavio nisku izgubljenih finala koje je započeo 2007. na Kopa Americi protiv Brazila, nastavio preko poraza od Nemaca u finale SP 2014, a začinio sa dva uzastopna promašaja protiv Čileanaca na Kopa Americi 2015. i 2016.

- Na kraju svega promašio sam penal. Mislim da je ovako najbolje za sve. Pre svega za mene, a onda i sve ostale. Kraj - potvrdio je Mesi.

Ipak, ostaće Mesiju olimpijsko zlato sa Argentinom iz Pekinga, dok je riznica sa Barselonom puna kao košnica. Uprkos njegovim rečima, mnogi smatraju da će se Leo predmisliti i odigrati Mundijal u Rusiji 2018. godine. Međutim, ukoliko ostane dosledan emotivnoj odluci, svi su nagoveštaji domino efekta i novih odlazaka njegovih najbližih saigrača i prijatelja: Serhija Aguera, Gonzala Iguaina, Havijera Maskerana...

- Mesi najverovatnije neće više igrati za Argentinu, a još nekolicina igrača razmišlja da okonča reprezentativnu karijeru. Ovo je najgora svlačionica u kojoj sam bio. Igrači su poptuno sje...i. Mesi je najviše slomljen. Nikada ga nisam video takvog. Razmišljamo kako da nastavimo dalje, ali nije lako. Sreća nas je još jednom izdala... - prokomentarisao je Aguero najavljujući odliv kvaliteta i napadu.

BEZ TROFEJA 25 GODINA

ARGENTINA nije samo izgubila još jedno finale i oborila crni rekord - jer nije osvojila nijedan trofej 23 godine, poslednji je bio na Kopa Americi 1993. godine. A praktično neće 25 godina, jer je prvo veliko takmičenje Mundijal u Rusiji 2018.

Sa Mesijem ili bez njega, pokazaće vreme.


LEOVE BROJKE

o 113 mečeva za Argentinu

o 55 golova za Argentinu

o 50 golova za Barsu i Argentinu u 59 mečeva postigao u ovoj sezoni

o 41 gol za Barsu i 9 za Argentinu

o 27 asistencija zabeležio u sezoni

o 23 asistencije u Barseloni, 4 u Argentini

o 20 promašenih penala u karijeri od 88 izvedenih

o 5 golova je postigao na ovoj Kopa Americi

o 4 finala izgubio sa Argentinom, 3 Kopa Amerike i Mundijal


ZANIMLjIVOSTI

o Čile postao sedma selekcija u svetu koja je osvojila dva velika trofeja na penale

o Čile je osvojio dve Kope za manje od 365 dana (4. jul 2015. - 27. jun 2016)

o Argentina u tri izgubljena finala nije postigla gol iz igre

o Čile je osvojio trofej, a izgubio je prvi meč na otvaranju i to od Argentine 2:1