Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da se FIFA na čelu sa predsednikom Jozefom Blaterom nalazi pod velikim pritiskom kako bi oduzela Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.


- Kao što svi znamo FIFA bira novog predsednika u petak i Blater ima velike šanse da bude reizabran. Poznato je da je Švajcarac pod velikim pritiskom sa ciljem da se oduzme Rusiji organizacija prvenstva sveta. Znamo njegovu poziciju, ali između Rusije i FIFA ne postoje posebni odnosi - rekao je Putin, a prenosi agencija Itar-Tas.


Putin ističe da sport i politika moraju da ostanu odvojeni.


- Sport bi trebalo da ima pozitivne efekte na politiku i da služi kao dijalog za pomirenje. Verujem da je to ispravan stav - zaključio je Putin.


Švajcarska policija je, po zahtevu za izručenje koje su izdale američke vlasti, uhapsila danas šestoricu zvaničnika FIFA - Džeka Vornera, Hulija Roču, Kostasa Takasa, Rafaela Eskivela, Hose Mariju Marina i Nikolasa Leosa, terete se da su u periodu od devedesetih godina do danas u SAD i Latinskoj Americi primali mito u vrednosti od oko 100 miliona dolara.


Rusija je izabrana za organizatora SP 2010. godine, kada je i Kataru dodeljeno domaćinstvo Mundijala 2022.