Pravoslavni Božić je trebalo da donese Petru Škuletiću debi za Lil, ali kako fudbalski put nikada ne može da se predvidi već viđeni transfer u francuski klub je u poslednjem momentu stopiran, pa je napadač Partizana i ovoga puta najradosniji Hrišćanski praznik proveo sa najmilijima u rodnom Danilovgradu.

Nije mu, kako sam reče, teško palo, jer porodica Škuletić poštuje tradiciju i proslavlja Božić kao i većina Srba okupljanjem, paljenjem badnjaka ispred crkve u rodnom gradu i bogatom trpezom, a Petar je tu blagodet propustio samo jednom u životu i to kada je bio član austrijskog LASK, pa zbog profesionalnih obaveza nije uspeo da stigne kući. Priznaje da se tada osećao loše, ali je u godinama posle toga sve nadoknadio...

- Malo je nedostajalo da i ove godine drugi put u životu propustim porodično okupljanje za Božić i bilo bi mi možda krivo, ali, eto, nisam otišao u Francusku i sa porodicom provodim odmor i praznike. Nije mi žao, ostavio sam iza sebe sve što se dogodilo i trudim se da na najbolji mogući način iskoristim pauzu i izvučem ono najbolje iz vremena sa najmilijima. Bićemo svi na okupu i to me čini izuzetno srećnim, zapravo daje mi snagu da prebrodim i najmanji problem koji me zadesi. Sama pomisao na Božić i porodično okupljanje i sve te lepe tradicije koje poštujemo nas nekako dodatno zbliži - priča za "Sport" Škuletić.

Jedan Božić 2008. godine ste propustili silom prilika.

- Istina, bio sam tada u LASK, a Austrijanci se tada uveliko pripremaju za nastavak sezone i nisam mogao da odem kući ni na dan. Iskren da budem, osećao sam se pomalo čudno, da ne kažem tužno, jer od detinjstva nikada nisam propustio porodično okupljanje za najradosniji hrišćanski praznik, to je bilo prvi put. No, dobro, to je posao fudbalera i većina sigurno robuje profesionalnim obavezama.

KRST ME ČUVA OD PROBLEMAVera u srcu, vera i na telu. Iako nije baš hrišćanski, priznaje i sam Petar Škuletić, koji je pre izvesnog vremena desno rame ukrasio pravoslavnim krstom. Fudbaler kaže da je to postalo nekakvo pomodarstvo u današnje vreme, ali da je on poželeo da ima zaštitu Gospoda i da je to bio jedan od motiva da se tetovira.
- Nisam to učinio da bih pratio trendove i „bio u modi”. Vera ne podržava slikanje po telu, tetovaže i tome slično, ali je moj motiv bio drugačiji, želeo sam nešto što će mi dati snagu i čuvati me od nedaća, problema. Zato sam odlučio da oslikam krst na ramenu i ponosan sam na tu tetovažu. Nekako se osećam bezbrižnim, to je valjda Božija volja.

U kojoj meri porodica Škuletić poštuje Božićne običaje i tradicije?

- Poštujemo gotovo sve običaje koje donosi Božić bez izuzetka. Na Badnji dan porodično idemo do crkve u Danilovgradu i po običaju ja nosim badnjak. Slušamo liturgiju Mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića), posle čega sledi paljenje badnjaka, molitva... Iskren da budem, ne unosimo slamu u kuću, ali ima ljudi u Danilovgradu koji i to čine.

Da li je vaša porodica generalno okrenuta Bogu ili sve sve svodi na najveće praznike ili kao kod većine Srba, koji se Svevišnjeg sete samo kada dospeju u problem?

- Veliki smo vernici, okrenuti Bogu i tradiciji. Poštujemo verske običaje, idemo u crkvu. To je naš izbor i bilo bi lepo da svi Srbi razmišljaju slično, mada ne želim da namećem mišenje. Vera je u srcu čoveka i svako treba da radi onako kako oseća. Vaspitavan sam od detinjstva, kao i moje sestre, da verujem u Gospoda Boga i tako ću učiti i svoju decu jednog dana.

Petar kaže da je surovi profesionalac kada je ishrana u pitanju, jer zna da je to preduslov da vrhunski sportista uspe, ali se jedino tokom Božića ne pridržava strogog jelovnika.

- Verujte mi, ni za jedan praznik ne prekršim propisanu ishranu, rekao bih da sam karatker po tom pitanju, ali Božić je nešto drugo. Ustanemo rano za Božić, porodica se ubrzo okupi i počne uživanje. Mama Ljiljana spremi bogatu trpezu, sestre Tanja i Sanja joj priskoče u pomoć, a tata Zdravko i ja spremno čekamo da sve bude gotovo i posle dajemo ocene. Šalim se, naravno, majka kuva najbolje, nema joj ravne i često mi nedostaje njena kuhinja u Beogradu. Mlađa sestra Tanja se nedavno udala i ona će ove godine sa zetom doći pravo sa odmora da proslavimo zajedno Božić i svi se tome radujemo.

Šta ćete poželeli za najradosniji hrišćanski praznik?

- Pre svega - zdravlje i sreću. Kako porodici i sebi, tako i svim ljudima dobre volje, navijačima Partizana i svim Srbima. Da poradimo na natelitetu, ostanemo ponosni i normalni u ovim teškim vremenima. Sve ostalo može da se nadomesti, ali zdravlje i sreća su najbitniji i zato Hristos se rodi, neka vam naredna godina donese sve ono što sami poželite - zaključio je Petar Škuletić.

PROPAO ODMOR U DUBAIJU
Zbog dešavanja u vezi sa nesuđenim transferom u Lil, Petru Škuletiću je ove zime propao isplanirani odmor. Napadač Partizana je imao nameru da poseti neke egzotične destinacije, tačnije da se odmori u Dubaiju, ali je sve propalo u iščekivanju raspleta sa crno-belima i francuskim klubom.

- Prvih nekoliko dana sam proveo sa porodicom i onda sam se napraso vratio u Beograd zbog poznatih razloga. Tako sam propustio priliku da otputujem na planirani odmor u Dubai, ali dobro. Biće prilike neki drugi put, nije mi žao - mirno kaže Škuletić.

PROČITAJTE I OVO:
* Pečnik: Šta se dešava u mojoj Zvezdi? Iz ekipe se izbacuje čovek koji je najzaslužniji za titulu, novu svlačionicu, zbog igrača koji ništa nije napravio
* Đoković rutinski savladao Lajovića u Dohi
* Najskuplji srpski fudbaleri: Premijer liga Srbije
* Filip Marković preslišao brata Lazara i Lovrena u stonom tenisu: Zaradio pun ormar stvari
* Nadal poražen u prvom meču nove sezone
* Zvezda promovisala Stojanovića i dogovorila transfere Parkera i Salamija
* Đorđević: Nema više spuštanja lestvice
* Mijailović dobio pisanu odluku o zabrani treniranja s ekipom, pojedini igrači će tražiti da se vrati u tim?
* Životna azbuka Radomira Antića: Sportisti su ponos Srbije