SRAMAN kraj kvalifikacija! Engleska reprezentacija i članovi stručnog štaba gostiju fizički su napadnuti na sred terena na kraju revanša baraža za Evropsko prvenstvo. Bilo je udaraca ispred tunela kao u ringu, a i na tv ekranima se videlo da naši igrači i jedna osoba sa srpske klupe i rukama i nogama udaraju Engleze u gužvi. Prštalo je na sve strane, tukli su se i fudbaleri i članovi stručnog štaba, za skandaloznu sliku na kraju prilično mirno i korektne utakmice koja je završena pobedom Engleza - 1:0 (0:0).


Sve je zakuvao Nikola Ninković, momak koji nema mere niti vaspitanja, pa je još jednom napravio incident na kraju utakmice. Sa klupe se zaleteo na Engleze posle njihovog pobedonosnog gola, napao igrače koji su se radovali i time raspirio vatru na terenu. Umešala se i publika koja je rasističkim kricima vređala tamnopute fudbalere gostiju, da bi isprovocirani bek Rouz degažirao loptu na sever, odakle su ti povici dolazili, zbog čega je dobio crveni karton.

Fudbal je potpuno ostao u senci, a za 180 minuta igre pokazalo se da Srbija može da eliminiše u baražu sve osim - Englesku. Drugi put u poslednjih desetak godina “Gordi albion” je bio jači u doigravanju za šampionat kontinenta i stekao se utisak da je meč mogao da traje i mnogo duže od 90 minuta, ali “orlići” ne bi uspeli da učine ništa više.

Srbija nije uspela da stvori pravu šansu za gol, pretila je samo sa distance, pa se golman gostiju Batland poprilično razonodio za vreme utakmice. Englezi se pak nisu mnogo trošili na napad, strpljivo, mudro i disciplinovano su čuvali minimalnu prednost stečenu u Noriču, a zadnja linija “Albiona” bila je neprobojna sa svih strana.

Promenio je i tim i formaciju Aleksandar Janković u odnosu na prvu utakmicu, krenuo je sa dva klasična špica, Kojićem i Mudrinskim, kojima su sa bokova pomagali Lazović i Ninković, međutim, to nije donelo neku pravu ofanzivu Srbije.

Daleko je od gola bila Srbija u prvih 45 minuta. Potrošila je polovinu revanša ne stvorivši nijednu ozbiljnu priliku za pogodak. Bilo je nekoliko pokušaja iz daljine, tukli su Ninković, Milivojević, Lazović, ali sve je išlo mlako pravo u naručje golmana Batlanda ili pored stative. Uzdisala je publika posle svakog pokušaja, uhvatio se jednom i Ninković za glavu, verujući da je to bila dobra prilika za njega, međutim, Englezisu mrtvi-hladni ispratili sve te sporadične pokušaje “orlića”, nisu ni imali razloga da se uzbuđuju.

Štaviše, najbolju šansu u prvom delu propustili su upravo Ostrvljani, već u četvrtom minutu mogli su da zapečate utakmicu, međutim, udarac Sordela uzdrmao je stativu i otišao u gol-aut.

U nastavku Srbija je pojačala tempo, moralo je da se krene ofanzivnije i riskantnije, više se igralo na polovini Engleske, ipak bez učinka.

Momci sa Ostrva u belim dresovima visoko su podignuli ruke, plasirali su se na EP, a Srbija drugi put zaredom će šampionat gledati preko tv ekrana.

SRBIJA - ENGLESKA 0:1
STADION: "Mladost" u Kruševcu. Strelac: Vikam u 94. minutu. Gledalaca: 10.000. Sudija: Geček (Turska) 7. Žuti kartoni: Kojić, Gudelj, Milivojević (Srbija), Rouz, Kolker, Smit, Zaha, Delfuneso (Engleska).
SRBIJA: Aleksić 5,5, Gudelj 7, Medojević 7, Kosanović 7, Rodić 6,5, Milivojević 6,5, Čaušić 6, Lazović 5,5 (od 59. Malbašić 6), Ninković 6 (od 74. Marković -), Kojić 5,5 (od 59. Despotović 5,5), Mudrinski 5,5.
ENGLESKA: Batland 7, Smit 7, Rouz 7,5, Doson 7, Kolker 7, Louv 6,5, Delfuneso 6 (od 89. Vikam -), Zaha 6 (od 76. Sterling -), Henderson 6,5, Sordel 6,5 (od 62. Lis 6), Ins 6.
IGRAČ utakmice: Deni Rouz (Engleska).