Svuda budi i prođi, ali i kući ponovo dođi. Ova narodna izreka poklapa se sa poslednjim angažmanom Duška Tošića (27) koji je posle OFK Beograda, Sošoa, Verdera i engleskog Kvins Park Rendžersa hteo da se oproba u Španiji.

I nije potencijalni reprezentativac Srbije dobio priliku u Betisu tako da se ekspresno posle samo četiri meseca iz Sevilje vratio u Crvenu zvezdu.

Na „Marakani“ su ga ponovo dočekali raširenih ruku, pošto su obe strane bile više nego korektne prilikom privremenog rastanka krajem avgusta. Sklopljen je novi angažman i videlo se koliko je važna uloga defanzivca renoviranom u timu Roberta Prosinečkog.

- Kao i svaki sportista želeo sam da napravim korak napred u karijeri i da se okušam u jednoj od najboljih liga u Evropi. U Betisu sam video veliku šansu, da se potvrdim pogotovo što su me hteli po svaku cenu posle povratka u elitu. Krenuo sam u nove izazove spreman i odlučan nadajući se zaista najboljem – priča za „Sport“ Tošić.

NAJSPREMNIJI U EKIPI Ponekad se čini da Tošić posle jedne završene utakmice može ponovo na teren pošto su njegovi rezultati na testovima izdržljivosti uvek među najboljima.
- Nema ništa ako nisi maksimalno fizički spreman i ne možeš da trčiš ili da dobijaš duele sa napadačima. Često se zaboravim, pa krenem u napad da pomognem ekipi. Za sve to je zaslužan sportski život i mnogobrojne svakodnevne vežbe – ističe Tošić.

Utakmice su se nizale, a niste dobijali šansu u zeleno-belom dresu?

- I sportski direktor Betisa Vlada Stošić mi je stalno pričao da je potrebno vreme da se uklopim pošto je Betis bio u velikoj seriji pobeda. Onda su kola krenula nizbrdo, ali nikako nisam dobijao priliku da izađem na teren i borim se za svoju minutažu. Debi u Kupu Španije bio je odličan, ali odmah potom je usledila selidba na klupu, pa čak i na tribine.

Šta Vam se sve tada motalo po glavi, s obzirom da ste se kroz karijeru već susretali sa sličnim situacijama?

- Nisam bio u panici, mada sam mnogo razmišljao da li je izbor bio pravi i da li vredi čekati više šansu. Nisam prošao pripreme sa ekipom, stigao sam u poslednji čas prelaznog roka i neke stvari nisu bile potaman za mene. Sedenje na tribinama ili na klupi se nije isplatilo jer gubiš pored forme i sigurnost u sopstvene mogućnosti. Nije tajna da sam se malo i pokajao što sam otišao...

Da li ste već tada odlučili da se vratite u Crvenu zvezdu?

- Pozajmica je trebalo da traje do juna, a pošto sam i dalje bio pod ugovorom sa Zvezdom uspostavili smo kontakt. Čim se pojavila mogućnost da ponovo budemo na istom zadatku, mnogo sam se lepše osećao. Iskreno laknulo mi je kada smo se dogovorili i kad sam se vratio na "Marakanu".

POZNANSTVO SA GRANTOM Kratko je Tošić u Portsmutu sarađivao sa Avramom Grantom, koji je sada trener Partizana. Imali su kratak susret posle derbija u sredu.
- Verujem da će mi Grant čestitati i u narednim utakmicama i da će se nastaviti uspesi Crvene zvezde. Izraelac je veoma dobar trener, ali nije se lako uklopiti ovde posle Engleske. Tu pre svega mislim na uslove i menatalitet u Srbiji – kaže Tošić.

Ostalo je i lepih uspomena za vreme boravka u sunčanoj Sevilji?

- Grad je prelep za život, a imao sam i vrhunske uslove. Od kuće sa bazenom do automobila, ali pošto nisam igrao onda zadovoljstvo nije bilo potpuno. Proveo sam taj period uživajući u krugu porodice sa suprugom Jelenom i ćerkama Atinom i Nikom. Videli smo drugu kulturu, odnose, tradiciju... Mnogo je drugačije nego u Srbiji, međutim ja sam hteo kući na čemu sam imao podršku mojih najbližih...

U Ljutici Bogdana su procenili da Vaš kvalitet može mnogo da znači u timu koji je sjajno startovao u prolećnom delu sezone?

- Uželeo sam se utakmica i borbe za trofeje, a najveća ambicija mi je bila da ponovo sarađujem sa Robertom Prosinečkim. Šef mi je nagovestio da me u njegovom novom sistemu vidi kao štopera, što meni nije strana uloga i sve ostalo je lako precizirano. Uvek imam motiva bilo da je to ovde ili u inostranstvu. Ako pružaš maksimum na treninzima onda se sve kad, tad naplati. Jeste za nas profesionalce važan novac pošto je karijera ograničena, a još je bolje da se ovde osećam srećno i spokojno.

Uloga komadanta odbrane ponekad može da bude i mač sa dve oštrice pošto je potrebno vreme za uigravanje?

UVEK NA RASPOLAGANjU SRBIJI Tošić je bio član generacije koja je na EP za igrače do 21 godine u Holandiji osvojila drugo mesto. Okosnicu, trenutno "A" selekcije Srbije sada čine igrači koji su tada igrali zajedno sa Tošićem.
- Bio sam nedavno na Kipru i imao kratku minutažu. U budućnosti ću uvek biti na raspolaganju selektoru pošto su pred nama veoma važne kvalifikacije – jasan je Tošić.

- Mi znamo da Zvezda ne može da čeka da se sve složi pod konac. Zato stalno radimo i pokušavamo da ispravimo neke nedostatke. Uvek počinjem od sebe i kada je u pitanju moj učinak stalno sam samokritičan. Dobro je počelo, ali moramo da ispravimo neke greške koje se ponavljaju jer svi zajedno hoćemo da ovo proleće bude obojeno u crveno-bele boje.

Trenutno imate dvostruku ulogu u timu?

- Znam da od mene kao najiskusnijeg u ekipi traže da pomognem mlađim igračima. Najpre da shvate da je ovo veliki klub, najveći na ovim prostorima. Oni se za sada dobro nose sa tim pritiskom i igranjem pred pred punim tribinama. Atmosfera je drugarska i vidim da su mlađi maksimalno motivisani da se bore za vrhunske rezultate. Samo tako će uspeti da se potvrde u karijeri i sutra odu u Evropu.

Da li je pobeda u prvom meču polufinala Kupa Srbije prtiv Partizana dodatni motiv za ovu generaciju?

- Često su ovakvi mečevi više od igre. Borba za slavu i klupske boje nema cenu, a mi smo pregrmeli mnogo. Najvažnije je da smo pobedili i da je konačno prekinut niz Partizana. Posle svega viđenog moramo da budemo zadovoljni, ali i oprezni jer je okončano tek prvo poluvreme. Kapital je vredan i mora se unovčiti dobrim revanšom ukoliko hoćemo u finale. Naš cilj je da u maju pokušamo da uzmemo ovaj trofej, a na tom putu ima još da se prolije znoja.

UGOVOR ISTIČE 2013. GODINE Ugovor sa Crvenom zvezdom Tošić ima do juna 2013. godine, a u slučaju ponude iz inostranstva na leto je ponovo moguć novi rastanak.
- Ima vremena i ne želim da se bavim nečim što trenutno nije aktuelno. Ako se slože kockice onda super, ali moj cilj je da se odužim prvo Zvezdi na poverenju – smatra Tošić.

Da li ima sličnosti kada su na programu okršaji gradskih rivala u Beogradu i Sevilji?

- Euforija u Sevilji vlada danima, a tenzija je ogromna kod navijača u oba tabora. Samo što u Sevilji gost ima minimalnu podršjku na stadionu. Ako se pobedi onda je sve bajno i sjajno, a porazi se teško praštaju, kao i svuda gde rivalstvo traje decenijama.

Pamtite i jedan neobičan detalj kada su u pitanju ljuti rivali Betis i Sevilja?

- U jednom kafiću sam sedeo sa Raketićem i Spahićem, koji su igrači Sevilje, ali sa kojima sam se družio i često viđao kada su nam dozvoljavale obaveze. Odjednom su počeli da nam prilaze navijači sa zahtevom da mi ne možemo da budemo prijatelji pošto smo u različitim ekipama. Mi smo se samo nasmejali, ali nastavili druženje...

Da li je lako nositi teret zvezde van stadiona?

- Nikada na to nisam obraćao pažnju. Moj posao je na terenu i da tu uvek budem primer ostalima. Dovoljno sam iskusan da znam šta je potrebno reći ili učiniti u datom trenutku. Može da se pogreši ili prenagli u slavlju, ali morate da razumete i nas, da želimo ponekad da budemo opušteniji.

Na kraju, kakve su želje do kraja takmičarske sezone?

- Nisam od onih koji se predaje, pogotovo u fudbalu, gde sve ne ide onako kako isplanirate. Važno je igrati dobro i pobeđivati u narednim ispitima koji nas očekuju do sredine maja. Samo sami sebi gradimo budućnost i ja verujem da će trofeji stići na "Marakanu" – kategoričan je najiskusniji prvotimac Crvene zvezde Duško Tošić.