OTKAZ do otkaza, povreda do povrede. Vikend je baš bio prenaporan za “orlove” pošto su čak sedmorica fudbalera morala da otkažu dolazak na okupljanje reprezentacije pred polazak na turneju po centralnoj Americi. Ovakva “epidemija” još nije zabeležena...

Vršilac dužnosti selektora nacionalnog tima Srbije Radovan Ćurčić je zelen u licu dočekivao izabranike u ponedeljak oko podne u Staroj Pazovi. Pljuštali su na njegov sto otkazi što u nedelju uveče, što u ponedeljak ujutru, pa u ponedeljak nije bilo Nevena Subotića, koji je doživeo težak prelom jagodične kosti, ali ni njegove zamene Dušana Baste, kojem su stradale prepone na meču Udineze - Sijena.

Potom su se selektoru zahvalili na pozivu i Zoran Tošić, kojeg muči koleno pa nije bio u sastavu CSKA na poslednjoj utakmici, potom je otkazao Ljubomir Fejsa zbog muka sa zglobom, a na koncu Miralem Sulejmani, žaleći se na bolove u primicaču (razloge zbog kojih su odustali Sulejmani i Tadić pročitajte OVDE).

Umesto njih pozivi su bili namenjeni Dušanu Tadiću i Miroslavu Radoviću, ali su i oni javili da su povređeni, pa da ne mogu da obuku dres “orlova” na turneji. Na kraju, u Staru Pazovu su kao “zamena za zamene” stigli Adem Ljajić, Nemanja Tomić i drugi debitant u sastavu, Andrija Kaluđerović.

To će, po svemu sudeći, biti konačan spisak putnika za Meksiko i Honduras, iako je na kraju povredu prijavio i Željko Brkić i najavio da će razgovarati sa lekarom reprezentacije o daljim potezima. Ali, verovatno će čuvar mreže Sijene ipak biti u sredu u ekspediciji “orlova”.

POVRATAK STOJKOVIĆA ŠIROKI osmesi i zagrljaji dočekali su Vladimira Stojkovića na ulazu u Staru Pazovu. Videlo se po izrazu lica golmana Partizana da mu prija povratak u nacionalni tim posle godinu dana.
- Ne doživljavam ovo uopšte kao neku moju pobedu, već kao novu šansu, novi dan, kao što je reprezentacija na novom početku posle neuspeha u kvalifikacijama za EP - mirno je pričao Stojković. - Sve što se dešavalo je iza mene, nikad nisam komentarisao odluke selektora, nikoga prozivao, to poglavlje je završeno, gledam samo napred.

Ostaje otvoreno pitanje, posle takve epidemije iznenadih otkaza, koliko je njih stvarno povređeno, kao što je Neven Subotić, a da li ima i uvređenih, koji nisu hteli da budu nečija zamena.

- Posle svakog vikenda u poslednjih godinu dana drhtimo, a stižu nam vesti o povredama - razočarano je konstatovao Ćurčić. - Ipak, dolazi nam mnogo igrača iz velikih klubova, jakih takmičenja, koji su bez reči prihvatili da idu na dalek put, čime su još jednom pokazali koliko im znači igranje za reprezentaciju.

Prvi put posle skoro 10 godina nacionalni tim Srbije će morati da pravi planove i uigrava se bez Dejana Stankovića i Nemanje Vidića, što novi početak “orlovima” čini još težim.

- U pitanju su dva velika igrača, dugogodišnje okosnice reprezentacije i takve udare bi teško podneli i najjači timovi na svetu. Vreme je da drugi preuzmu njihove obaveze, tu su Nikola Žigić, novi kapiten, i Branislav Ivanović koji će biti njegov zamenik. Računam, naravno, na Aleksandra Kolarova i Zdravka Kuzmanovića kao najiskusnije u sastavu, da oni budu ti koji će kreirati atmosferu - kaže Ćurčić.

Jedan od pomenutih, Zdravko Kuzmanović, sa 40 odigranih utakmica za četiri i po godine, biće perjanica “orlova” u narednim kvalifikacijama. Mečevi sa Meksikom (11. novembar) i Hondurasom (14. novembar) označavaju novi početak za reprezentaciju.

- Sećam se kako sam se osećao kada sam pre skoro pet godina došao u reprezentaciju, trebalo mi je malo vremena da se naviknem, opustim, ali su me saigrači vrlo brzo prihvatili. Sve su ovde odlični momci, tako da novajlije nemaju razloga za brigu, sigurno će se i oni za kratko vreme uklopiti u atmosferu - bodri povratnike i novajlije Zdravko Kuzmanović.

Srpska selekcija se u ponedeljak uveče kompletirala, odradila je jedan trening, a u utorak su na programu dva. Na put ka centralnoj Americi krenuće se u sredu rano ujutru, preko Minhena do Meksiko Sitija, pa nastavak leta do Keretara, na poprište prvog meča.