DOŠLO je i to vreme, da Kipar ima predstavnika u Ligi šampiona (APOEL) i Ligi Evrope (AEK Larnaka), a da na mapi Starog kontinenta u ovim takmičenjima nema srpskih klubova. Nedavno, na stranicama “Novosti”, Ivica Jovanović, trener kiparskog šampiona lepo je objasnio genezu uspeha klubova sa rajskog ostrva, a njegovu priču su potvrdili i Dušan Mitošević (Aris) i Radmilo Ivančević (Alki).

- Na Kipru se igra ozbiljan fudbal, što potvrđuje činjenica da su u poslednje četiri godine njihovi klubovi tri puta nastupali u Ligi šampiona - kaže Mitošević, koji je sa Anortozisom svojevremeno osvojio čak sedam trofeja, a koji se sada sa Arisom, koji je uveo u elitu, bori za goli prvoligaški život. - Ma koliko se to našima u Srbiji neće dopasti, tvrdim da je kiparska liga jača od naše. Jednostavno, mnogo se uradilo poslednjih godina, na ostrvo dolaze dobri igrači iz inostranstva a ne škartovi, koji su plaćeni od 50.000-100.000 evra godišnje u manjim klubovima, a APOEL, Omonija i Anortozis, na primer, mogu da plate i do 600.000, mada je neka normalna cifra između 300 i 400.000 evra.


Iskusni fudbalski vuk zatim nastavlja da objašnjava:

- Kada se tome dodaju sponzorstva, pa pomoć države koja nije mala, zatim novac koji prispeva od kladionica i TV kanala, pokrivena je čitava liga. E onda je jasno zašto za fudbal vlada veliko interresovanje. Eto, na utakmici mog Arisa sa Omonijom bilo je 10.000 gledalaca, uopšte, tribine su dobro popunjene i igra se u brazilskoj atmosferi.

Portugalci i Brazilci su preplavili Kipar, sve je više i Argentinaca, ali ima stranaca sa svih meridijana.

- Stranci su oplemenili kiparski fudbal, ali su “ubili” njihovu reprezentaciju. Naime, u svakom klubu dominiraju stranci, tako da je na terenu tek po nekoliko domaćih igrača.

Mitoševićevo mišljenje deli i nekada sjajni golman Partizana Radmilo Ivančević koji je “alfa i omega” Alkija iz Larnake.

- Mi, Srbi, ostavili smo dubok trag na Kipru. Vesko Mihajlović, koji je sada sportski direktor u mom klubu, uz Krčmarevića, Gogića i Špoljarića svakako je pružao najbolje partije kao igrač. Od trenera svakako treba izdvojiti Mitoševića i Šapurića. Liga je izjednačena i, po meni, kvalitetnija nego srpska. A tu razliku prave dobri igrači iz inostranstva - tvrdi Ivančević.

Godine na Kipru daju pravo Radmilu da zaključi:

- Ovde se dobro radi, ulaže se u fudbal, u infrastrukturu, stadioni su lepi, tribine pune, navija se fantastično. Ima dosta baš dobrih timova, i kada bih poredio kiparsku i našu ligu, morao bih, nažalost, da kažem da su nas bar na klupskom planu prestigli.

JOVANOVIĆ U TOP 5 TRENERA EVROPE
NA trenerskoj klupi dominira Ivica Jovanović.
- Tvrdim da je po onome što je postigao, sigurno među pet najboljih trenera Evrope. Jer, treba sa kiparskim klubom za tri godine dva puta stići u Ligu šampiona.

TRENERI
Ivica JOVANOVIĆ (APOEL)
Goran ČUMIĆ (golmani APOEL)
Predrag ERAK (pomoćnik APOEL)
Dušan MITOŠEVIĆ (Aris)
Svetozar ŠAPURIĆ (Etnikos)
Aleksandar KOCIĆ (golmani Etnikos)
Radmilo IVANČEVIĆ (Alki)
Vesko MIHAJLOVIĆ (sp. Direktor)
IGRAČI
Predrag LAZIĆ (Aris)
Dragan RADOSAVLjEVIĆ (Aris)
Vladan GRUJIĆ (Aris)
Ivica MILUTINOVIĆ (Etnikos)
Marko PAVIĆEVIĆ (Etnikos)
Nenad RAJIĆ (Alki)
Aleksandar PANTIĆ (Alki)
Dragoslav JEVRIĆ (Omonija)