PROJEKCIJA filma "Balkanska međa" Andreja Volgina, iako je prethodno bila regularno zakazana u Domu kulture "Vuk Karadžić" u Bujanovcu, u utorak je otkazana bez obrazloženja. Kako se navodi u saopštenju distributera filma, prikazivanje je otkazano bez obzira na činjenicu da je postojalo veliko interesovanje publike za ovaj film.

- Ovakvim potezom još jednom postajemo svedoci neuobičajene pojave da umetnost doživljava zabrane. "Balkanska međa" šalje poruku o neophodnosti negovanje mira i razumevanja između Srba i Albanaca i zato želimo da verujemo da će i naši građani na jugu Srbije moći da ga pogledaju, jer nikada neće postojati dovoljno dobar motiv koji opravdava zabranu bilo kog filma - navedeno je u saopštenju koje su potpisali Miloš Biković i Miodrag Radonjić iz produkcijske kuće "Arhangel studios".

PROČITAJTE JOŠ - GLUMCI "BALKANSKE MEĐE": Ćutali su dok su Šiptari rušili crkve, a sad im smeta istina

"Balkanska međa" je najverovatnije otkazana po ličnoj odluci direktora Jetmira Ismailija, koji od srede ne odgovara na pozive novinara, a njegovi zaposleni kažu da je na godišnjem odmoru u Albaniji. Nezvanično, u Domu kulture kažu da je procenjeno da bi film mogao da "podigne međunacionalne tenzije" i zbog toga je njegova projekcija otkazana.

Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac, kaže, za "Novosti", da je kontaktirao sa predsednikom opštine Šaipom Kamberijem kako bi utvrdio da li iza zabrane filma stoje bilo kakve političke odluke, ali se ispostavilo da je to najverovatnije samostalna odluka direktora.

- Uopšte mi nije jasno zašto bi taj ili bilo koji film mogao da podiže ikakve međunacionalne tenzije. Nisam ni znao da je najavljeno njegovo prikazivanje, a o tome da je neko, uslovno rečeno, zabranio film saznao sam od novinara - kaže Arsić i dodaje da direktor, ukoliko je samoinicijativno doneo takvu odluku, onda treba i da je obrazloži.

Jetmir Ismaili, direktor doma kulture u Bujanovcu

Domaći film koji je izazvao veliko interesovanje publike "Balkanska međa", biće prikazan u Vranju u Sportskoj hali u četvrtak 25. aprila u 20 sati.

Dom kulture "Vuk Karadžić" u Bujanovcu Foto J.S.

ZABRINUTOST I NEODOBRAVANjE

MINISTARSTVO kulture i informisanja sa zabrinutošću i neodobravanjem gleda na odluku nadležnih u Domu kulture u Bujanovcu da ne prikaže rusko-srpski film "Balkanska međa". Takav čin je neprikladan, neobjašnjiv i politički provokativan u mesecima kada čitava Srbija obeležava 20-godišnjicu tragičnih zbivanja koja su našla izraz u ovom zapaženom filmskom ostvarenju, stoji u saopštenju Ministarstva.