LEGENDARNI Branislav Petrušević Petrući večeras (20.00) će premijerno izvesti u beogradskoj "Kombank dvorani" svoj stendap šou "Svremeplov". Čuvenog komičara dovodimo u vezu, pre svega, sa "Indeksovim radio pozorištem" i periodom kada termin "stendap" još nije bio odomaćen kod nas.

- Pojavio se davno na Zapadu, a ovde se tako nešto do pre desetak godina zvalo šou-program - podseća, za "Novosti", Petrući. - Radili su ga Ljuba Moljac, Neša Radulović... Ja sam to primenjivao gostujući kod pevača na koncertima, u formi od petnaestak minuta. Potrudio sam se da "Svremeplov" bude osvežen. Ima tu i delova koji su univerzalni, ali mora da postoji dnevna britkost. Praćenje aktuelne političke situacije oduvek je krasilo "indeksovce". Stendap nema neku čvrstu priču. Fioke mogu da se izvlače, pa da se ubacuju nove, samo se držiš da ne izađeš iz okvira.

Veliki broj radijskih emisija, kasnije i pozorišnih predstava, doneo je i brojne anegdote, a Petrući se posebno seća momenata kada su ih uživo gledali političari koje su "peckali".

- Neki su dolazili i iza scene da nas vide posle predstave - priča za naš list Petrušević. - Bilo je i zamerki. Recimo, Božidar Đelić kaže "nije baš tačno ono za desetak miliona evra".


PROČITAJTE I: Petrući: Prvi osećaj me i dalje prati


Radili smo predstave do zime u Domu sindikata, uz Niš, Novi Sad, a onda smo odlazili na Kopaonik, gde je dosta ljudi bilo na skijanju. Jedne godine dođe tamo sa svitom tadašnji premijer Milan Panić i seda u prvi red. Ja igram njega sa onim čuvenim "razgovarajmo o miru, razgovarajmo o skidanju sankcija." Posle predstave dođe Panić i kaže: "Vas bi Indijanci tužili zbog ovog što radite." Meni je rekao: "Vi ste me poprskali." Rekoh - šta bi tek Slobodan Milošević trebalo da kaže? (smeh).