JEDAN od najslavnijih i najprovokativnijih američkih glumaca koji nikad nije pripadao holivudskom mejnstrimu, Džoni Dep, stigao je u petak u Beograd, gde će se odvijati deo snimanja novog filma "Minimata", u kojem igra glanu ulogu.

Dolazak velikog prijatelja naše zemlje i našeg reditelja Emira Kusturice organizovan je van domašaja medija, a kako je izjavio Aleksandar Tadić, direktor kuće Work in Progress, koja je jedan od producenata filma, Dep će u Srbiji provesti šest nedelja, koliko će trajati deo snimanja filma "Minimata" u našoj zemlji.

Prve klape ovog projekta pale su u Japanu krajem prošle godine, film, koji je žanrovski postavljen kao drama režira Endru Levitas, a napisana je po istinitoj životnoj priči prvog ratnog fotografa novijeg doba, Judžina Smita. Posle Drugog svetskog rata Smit je počeo da radi za časopis "Lajf", kada je otkrio trovanje ljudi iz fabrike "Minamata" u Japanu, i uprkos svim političkim pritiscima, ipak uspeo da ovu istinu objavi svetu. Scenario je nastao po knjizi njegovih sinova, Alena Mioka Smita i V. Eugena Smita, koju je adaptirao Dejvid Kesler, a kako je Dep izjavljivao pred početak snimanja, sa junakom koga će igrati, Judžinom Smitom, privatno oseća veliku bliskost, zbog čega je i ušao u ovaj projekat - "Minimata" je proizvod njegove produkcijske kuće Infinitum Nihil.

Prema rečima Tadića, ekipa filma, koju će ovde 80 odsto činiti lokalni kadar, kreće sa pripremama i pronalaženjem lokacija u Srbiji. Deo seta će morati da se gradi u studiju, jer se radi o specifičnom vremenskom periodu, u kojem se radnja delom dešava u Njujorku, a delom u Japanu. Zasada se ne zna da li će neko od srpskih glumaca biti angažovan u "Minimati", ali kako je istakao, sve se ređe dešava da se neki strani film snima u Srbiji, a da i domaći glumci ne učestvuju u njemu.


PROČITAJTE JOŠ - Džoni Dep u januaru u Beogradu, snima film o slavnom fotografu


O projektu "Minimata" i dolasku Džonija Depa u Srbiju pišu i svetski mediji, pa se u Beogradu mogu očekivati i brojni paparaci iz inostranstva, on će biti smešten u "jednom luksuznom hotelu", i zasada se zna samo to da slavni glumac, poznat po nonšalanciji i jednostavnosti, nije imao nikakve posebne zahteve.

Posle Beograda, ekipa filma se seli u Tivat, gde će se nedelju dana snimanje odvijati na Ostrvu cveća i na lokaciji parka Župa.


NASTUP SA "PARTIBREJKERSIMA"

DžONI Dep je prvi put došao u Beograd februara 1992. kao gost Festa i kao prijatelj Emira Kusturice koji je tada bio selektor festivala, a s kojim je sarađivao u njegovom filmu "Arizona drim". Kao jedan od najvećih događaja ostao je upamćen koncert u Studentskom kulturnom centru, kada je Dep, poznat i kao sjajan gitarista, nastupao sa Canetom Kostićem i "Partibrejkersima". Drugi boravak Džonija Depa "među Srbima" bio je 2010. na festivalu njegovog prijatelja Kusturice na Mećavniku.