Dvadesetak stranih umetnika, uključujući Lanu Del Rej, odustalo je u poslednjem trenutku od učešća na izraelskom muzičkom Festivalu Meteor pod pritiskim međunarodne kampanje bojkota koju predvode Palestinci.


Odustajanje je potreslo izraelsku muzičku scenu i pretvorilo ovaj festival koji organizatori upoređuju s Vudstokom u najnovije poprište sukoba između Izraela i pokreta bojkota čiji je cilj okončanje vladavine Izraela nad Palestincima.


Organizatori bojkota tvrde da su postigli uspeh i da je to odraz rastućeg protivljenja politici Vlade Izraela.


Kampanja bojkota BDS pokrenuta je 2005. godine i poziva uz bojkot na povlačenje investiranja i sankcije protiv izraelskih kompanija, kulturnih institucija i univerziteta.


Pročitajte još: ZBOG KRŠENjA LjUDSKIH PRAVA: Portugalski umetnik otkazao učešće na festivalu u Izraelu


Aktivisti teže okončanju izraelske okupacije teritorija zauzetih u ratu 1967. godine i diskriminacije protiv izraelskih Arapa.


Uz to pozivaju na pravo povratka miliona palestinskih izbeglica i njihovih potomaka u domove predaka iz kojih su pobegli ili su oterani u ratu koji je izbio posle stvaranja Izraela 1948. godine.


Oni se upoređuju sa antiaparthejd pokretom u Južnoj Africi. Izrael tvrdi da je cilj zapravo delegitimizacija i uništenje te zemlje.


I dok je uticaj na ekonomiju Izraela skroman, kultura i obrazovanje su se pokazali kao lakša meta.


Svaki umetnik koji planira da nastupi u Izraelu može da da očekuje neku vrstu pritiska na društvenim mrežama da odustane.


Američka glumica Natali Portman, rođena Izraelka, i pevačica Lord otkazale su pojavljivanje u jevrejskoj državi u poslednjim mesecima, a Del Rej se pridružila toj listi 31. avgusta.


Pročitajte još: Istočni Jerusalim je prestonica Palestine!


Ona je na Tviteru objavila da odlaže dolazak dok ne bude mogla da nastupi i za izraelsku i palestinsku publiku.


Pevačica nominovana za nagradu Gremi nije otvoreno podržala bojkot a Portman je rekla da ga ne podržava.


Ipak mnogi drugi uključujući Aerosmit, Rolingstonse, Madonu, Džastina Timberlejka i Džastina Bibera su nastupili u Izraelu poslednjih godina.


O Meteor festivalu izraelsko Ministarstvo za strategiju je reklo da je "samo malo" muzičara odustalo i da su oni žrtve huškanja i mržnjom ispunjenog plana pokreta bojkota Izraela.