KRALjICA soula Areta Frenklin, najpoznatija po hitovima "R&B" i "Think", preminula je juče u svom domu u Detroitu, u 76. godini od raka pankreasa, okružena porodicom i prijateljima. Još u ponedeljak je svet obišla vest da jedna od najvećih i najcenjenijih pevačica 20. i 21. veka smrtno bolesna. Priče o narušenom zdravstvenom stanju pratile su Aretu poslednjih godina. Spekulisalo se i da je obolela od kancera, što je ona 2011. demantovala. Njeno poslednje pojavljivanje u javnosti bilo je u novembru prošle godine, kada je nastupila na gala večeri u Njujorku, koju je organizovala Fondacija za sidu Eltona Džona. Bilo je očigledno da je izgubila na težini i da polako kopni. Posle toga je zbog zdravlja otkazala nekoliko koncerta, uključujući i onaj u aprilu na "Džez festu" u Nju Orleansu.

Pročitajte još: Izvor AP: Areta Frenklin teško bolesna

Osim što je bila ikona kulture, ne samo u muzici, već i u borbi za ljudska prava, pa čak i u modi, Areta, koju je magazin "Roling ston" proglasio najvećom pevačicom svih vremena, bila je i jedan od najnagrađivanijih umetnika. Bila je prva žena koja je 1987. uvedena u Rokenrol kuću slavnih i dobila Medalju slobode 2005, najveće civilno priznanje u Americi. Pevala je na inauguraciji predsednika Džimija Kartera, Bila Klintona i Baraka Obame, a njeno izvođenje klasika "A natural woman" 2015. u "Kenedi centru" u Vašingtonu nagrađeno je stojećim ovacijama. Svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih dobila je 1979.

Pročitajte još: Areta Frenklin proslavila 74. rođendan

Frenklinova, koja je 18 puta osvojila nagradu Gremi, počela je da peva gospel kao dete sa svoje dve sestre Emom i Kerolin, u crkvi oca baptističkog sveštenika u rodnom Memfisu. Odrasla je sa Smokijem Robinsonom, a pevanju su je podučavale tadašnje zvezde gospela poput Mahalije Džekson i Klare Vord. Muzičku karijeru počela je sa 14 godina, kada je 1956. snimila prvi studijski album "Songs of faith". Dok je bila na turneji sa ocem, tada njenim menadžerom, rodila je prvog sina Klarensa, a dve godine kasnije i drugog Edvarda, od četiri (Ted Vajt Junior i Kesalf Kaningem) koliko ih je imala. Kada je 1960. potpisala ugovor sa "Kolumbija rekordsom", koja je objavila njen prvi hit koji se zakucao na prvo mesto top lista "Rock-a-bye your baby with a Dixie melody", učinila je ogroman pomak u karijeri. Ugovor joj je pomogao da sa gospela pređe na mejnstrim melodije.

Poslednji nastup u Njujorku (novembar 2017)

Na vrhuncu karijere bila je krajem šezdesetih. Pesme poput "Respect" i "Chains of fool" ubrzo su postale klasici, a uprkos privatnim problemima 1968. snimila je album "Lady soul" koji se prodao u milionskom tiražu. Krajem sedamdesetih karijera joj je stagnirala, ali joj je uloga u filmu "Braća Bluz" vratila staru slavu. U osamdesetim je imala hitove "Freeway of love" i "Who's zooming who" i pevala u duetu sa Džordžom Majklom i sa bendom "Juritmiks". Zbog snažnog mecosoprana i raspona glasa od četiri oktave bila je ne samo "kraljica soula" već i jedan od najprodavanijih ženskih umetnika. Američka država Mičigen je njen glas okarakterisala kao "nacionalno blago". Poslednji album "Areta Frenklin peva klasike velikih diva" objavila je 2014. Osim što je pevala, takođe je i komponovala, a prodala je više od 75 miliona ploča širom planete.

Areta i Džejms Braun (1987)

Dvaput se udavala, za Teodora Vajta, od koga se razvela zbog nasilja u porodici, i glumca Glina Turmana. Nadživeli su je sinovi i unučad.

- Nikad nisam pomislila da će moje pesme postati ženske himne ali sam oduševljena zbog toga. Žene se verovatno odmah identifikuju sa osećanjima i tekstovima. Svi možemo ponešto da naučimo jedni od drugih, tako da šta god ljudi urade inspirisani mojom muzikom, zaista je fantastično - kazala je svojevremeno Areta Frenklin.