POSLE više od 20 godina, izvođač narodne muzike Slavko Banjac vratio se na scenu albumom simboličnog naziva "Ljubav kao odgovor" (PGP RTS). Pevač specifičnog i emotivnog glasa, koga publika pamti po pesmama "Ne verujem lepim ženama", "Daleko negde, ko zna gde" i "Uzmite dušu, uzmite sve", povukao se sa estrade na vrhuncu karijere. U duhu naziva novog diska naglašava da je ljubav uvek najbolji odgovor na sve i da je sjajan osećaj biti ponovo na sceni posle toliko vremena.

- Zaželeo sam se muzike i stvaralačkog procesa, u kom sam uživao zahvaljujući sjajnom kreativnom timu - kaže za "Novosti" Slavko Banjac. - Ljubav je nesumnjivo najsmisleniji odgovor na svako pitanje, svaki nemir i kolebanje sa kojim nas život suočava. Ljubav je motiv i najbolji pokretač dobrih odluka, a u mom slučaju to je bila odluka da se posle ovoliko vremena vratim svojoj suštini - muzici.

o Bavili ste se biznisom, da li je to jedini razlog za odsustvo sa estrade?

- Usled nekog novog talasa na estradi, kao umetnik sam osetio potrebu da se izmestim iz centra muzičkih zbivanja. Ulazak u neke druge vode došao je iz potrebe da otkrijem svoje nove talente i mogućnosti. "Putovanje" mi je donelo bezbroj dragocenih iskustava i pregršt neraskidivih prijateljstava. Vredelo je.

o Znači, od muzike ima boljeg biznisa?

- Muziku nikada nisam doživljavao kao posao kojim se neko bavi isključivo zarad slave i materijalne satisfakcije. Muzika je deo moga bića, izvor radosti i inspiracije, dar i blagoslov na kom sam beskrajno zahvalan.

o Šta vas je navelo da se vratite muzici?

- Osetio sam da me preplavljuje želja za pesmom, stvaranjem i susretom sa ljudima koji su me voleli i cenili. Ipak, lagao bih kada bih rekao da povratak nije bio uslovljen i obećanjem koje sam dao porodici, prijateljima i poštovaocima moje muzike.

o Nove pesme satkane su od ljubavi, radosti, tuge i nadanja. Kako u vreme beznađa sačuvati malo nade?

- Okružite se onima koje volite, budite podrška i oslonac jedni drugima i uvek se trudite da nađete razlog za pesmu i smeh.

Pročitajte još - Tozovac: Imam još 30 hitova u koje ne veruju

o Da li se kroz balade najbolje izražavate?

- Na albumu dominira žanr koji je publika nekada volela, a čak sedam balada je pronašlo mesto na njemu. Balade dobro "plešu" uz moj vokal, ali nisam mogao da odolim i brzom merak ritmu, a njime pulsiraju dve pesme .

o Novokomponovana muzika je svedena na površnu zabavu?

- Naša estrada nije usamljena u ovoj pojavi. Industrija zabave je preuzela primat na globalnom nivou, no ipak, verujem da svako od nas ima svoju publiku.

o Hoćete li povratak na scenu obeležiti koncertom?

- Priželjkujem to, ali, pre svega, želim da moje pesme osvoje srce publike, da se među njima prepoznaju hitovi koji će biti u rangu onih iz prošle decenije moje karijere. Zasad uživam u osluškivanju reakcija, ponosan na svoj fantastičan tim.

O DUETU SA VESNOM ZMIJANAC

KARIJERU Slavka Banjca obeležio je i duet sa Vesnom Zmijanac "Ja imam nekog, a ti si sam", koji je snimljen devedesetih godina.

- Balada je postala pravi hit godinama nakon što je izašla, sada već davne 1994. - kaže nam Banjac. - Život su joj, u to sam siguran, ponovo udahnule mlade kolege uvrstivši je u repertoare. Neizmerno me raduju pozitivne reakcije mlade publike na ovaj duet i zahvalan sam što sam dobio priliku da učestvujem u njegovom stvaranju.