ČUDOTVORAC iz Moskve, iscelitelj na daljinu Alan Čumak, koga pamte starije generacije iz bivše Jugoslavije, preminuo je danas u 83. godini. Tužnu vest objavio je novinar Dmitrij Gordon na “Fejsbuku”, izrazivši žaljenje zbog smrti prijatelja, “izvanrednog iscelitelja, pisca i filozofa”.

Čumak je postao poznat krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Vodio je televizijske seanse tokom kojih je, prema njegovim tvrdnjama, “energetski punio” vodu i druge supstance. Iscelitelj iz doba Perestrojke bio je toliko popularan da su ljudi držali čašu vode pored televizora, dok je imao “seanse”. Verovali su da voda postaje lekovita. Moskovski bioenergetičar gostovao je i na našoj televiziji. Slike iscelitelja, koje su navodno prenosile “kosmičku energiju”, lepljene su devedesetih po stanovima, autobusima ili su skrivane na tajnim mestima u novčanicima.


PROČITAJTE JOŠ: Britanski mediji fascinirani venčanjem srpskog princa


Alan Čumak bio je nedelju dana ekskluzivni gost “Radio TV revije” i munjevitom brzinom stekao poverenje najšireg auditorijuma. U svakom broju objavljivane su njegove “isceliteljske” fotografije, koje su nažalost imale ograničen rok trajanja - “samo” 30 dana.

Sama pojava moskovskog mistika izazivala je euforiju kod penzionera, koji su držali njegove slike na frižiderima, stavljali ih na bokale sa vodom da im projektuju zdravlje, neki su tom vodom zalivali cveće, stavljali na kičmu i kolena...

Čumak na posteru, Čumak na kalendaru, Čumaku u pohode... Tako je bilo devedesetih, a u vrtlogu godina koje su kasnije nastupile, nestao je i Čumak. Zamenili su ga “veći” iscelitelji, koji su garantovali grandioznija “čuda”. Povremeno su stizali glasovi kako je u Rusiji dokazano da je bio prevarant, pa čak i da je priznao da ništa od onoga što je propovedao nije bila istina.