U prostorijama Doma Radio-televizije Republike Srpske danas je otvoren "Jadrankin kutak" posvećen priznatoj kantautorki Jadranki Stojaković (1950-2016), a o njenom životu i radu svedoče izložene fotografije i predmeti koji su joj pripadali.


Život i stvaralački put umetnice predstavljen je u šest tematskih celina: Čarobnjaci, Putovanja, putovanja, Srce u olovci, Sve smo mogli mi, Anata Wa Dokonji i Da malo odmoriš dušu.


Segment "Čarobnjaci" je priča o detinjstvu i ranoj mladosti, "Putovanja, putovanja" prikazuje prve nastupe, takmičenja i uspehe, "Srce u olovci" posvećen je slikarstvu i grafici, koje je Stojaković pođednako volela kao i muziku.


U okviru celine "Sve smo mogli mi" posetioci se mogu podsetiti njenih najznačajnijih nastupa i takmičenja u nekadašnjoj Jugoslaviji, "Anata Wa Dokonji" govori o karijeri Jadranke Stojaković u Japanu, njenim nastupima i životu na Dalekom istoku.


Poslednja celina "Da malo odmoriš dušu" posvećena je njenom povratku kući, lečenju, životu u Banjaluci, poslu u Muzičkoj produkciji RTRS-a.


Osim fotografija, izloženi su i muzički instrumenti, scenska gardaroba, slike i grafike.


"Četkica i boja, gitara i jedinstven glas ove multitalenotvane umetnice, bili su zalog njenog višedecenijskog putovanja svetskim stazama umetnosti, o čemu svedoči više desetina fotografija, rukopisa, LP i CD-ova koje danas baštini i čuva ''Jadrankin kutak''", ističe Adis Đubo, kreator "Jadrankinog kutka".


"Jadrankin kutak" simbolično je otvoren na dan njenog rođenja, a svoje mesto u njemu ima i knjiga "Boje zvuka" autorke Milke Čeremidžić koja je zajedno sa Majom Tatić idejni tvorac ovog mesta sećanja.


"Jadranka Stojaković ostavila je veliki muzički i umetnički pečat. RTRS je ponosan na činjenicu da je ona bila član našeg kolektiva, na šta će trajno podsećati ova novopostavljena izložba", izjavila je Maja Tatić urednica Muzičke produkcije RTRS.