KOMPOZITOR i vođa orkestra "Južni vetar" Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile Bas, dobio je u Privrednom sudu u Beogradu spor protiv aleksandrovačke kuće "Diskos". Prvostepenom presudom je potvrđeno da je Mile Bas vlasnik snimaka (fonograma) na kojima su zabeleženi turbo-folk hitovi Dragane Mirković, Mileta Kitića, Šemse Suljaković, Sinana Sakića, Kemala Malovčića... Posle Dušana Kojića Koje iz "Discipline kičme", koji je povratio svoja fonogramska prava od PGP RTS, ovo je drugi slučaj da je sud po Zakonu o autorskim i srodnim pravima presudio u korist originalnog proizvođača fonograma.

- Najzad mi je vraćeno ono što mi pripada, "Diskos" je godinama parazitirao na mom vlasništvu. Mnogo kolega ima isti problem, jer su im izdavači bez osnova prisvojili prava na fonograme - rekao je Mile Bas, jedan od osnivača Društva proizvođača fonograma "Matrica".

Predsednik "Matrice" Slobodan Nešović prezadovoljan je što je srpsko pravosuđe počelo da pokazuje razumevanje za kompleksnu materiju autorskih i srodnih prava i donosi odluke u skladu sa zakonom.

Uprkos velikom otporu medija i sredine u kojoj je stvoren, "Južni vetar" je srušio sve postojeće standarde na estradi i u diskografiji. Najveći hitovi ("Izdali me prijatelji", "Reci sve želje", "Ruže cvetaju samo u pesmama", "Kockar"...) i najveći tiraži, kao i najposećeniji koncerti, vezani su za "Južni vetar" i Mileta Basa, što ga čini najuspešnijim kompozitorom svih vremena na Balkanu.