PROŠLE bi mnoge nedelje kada bismo samo nabrajali šta je Zoran Simjanović do sada komponovao. Od muzike za igrane filmove, TV serije, preko crtanih i kratkih filmova, do reklamnih spotova...

Još ne sklapa korice notne sveske. Nedavno su završena 13 CD-a, nazvana "Radio i TV trezor Zorana Simjanovića".

- Od mojih 300 sati koje sam radio za televiziju, izdvojio sam 13 sati. Tu ima svega, od špica za dnevnik i razne TV emisije, preko TV drama, serija, kao što su: "Grlom u jagode", "Petrijin venac", "Nešto između"... Tu su i razni songovi, festivalske pesme... Ima i više od stotinu spotova.

* Krenula jesen. Za vas nema godišnjeg doba kada vam dobro ne krene.

- Valjda. Videćemo, zato što nema para. Za kulturu su jedino bitne pare. Ako nema novca, nema ni kulture. Već deset godina intenzivno radimo na ustanovi koja bi čuvala audio i video materijale, a koja bi se zvala. Medioteka, ali još nema ništa od toga.

* U planu je i džez-muzej, a šta je sa rok muzejom?

- Već godinama molim državu i grad da napravimo taj rok muzej. Vidim da je nešto otvorila grupa građana. Ideja je bila da se na jednom mestu otvori muzej rokenrola, džeza i baleta. Ali i od toga nema ništa.

* Iduće godine se obeležava 50 godina od prve "Gitarijade" u Beogradu.

- Kad omatoriš, onda se najlepše sećaš mladosti. Prva "Gitarijada" je bila 13. januara 1966. godine. Ta iduća godina je, inače, strašno simbolična. Te godine je Kokan Rakonjac počeo snimanje filma "Nemirni", a pošto su moje "Elipse" pobedile na "Gitarijadi", mi smo u tom filmu svirali. U maju je otvoren i Dom omladine. Iduće godine se slavi i 105 godina srpskog igranog filma, a navrašava se i 40 godina od prvog emitovanja serija "Grlom u jagode" i "Specijalno vaspitanje".

* Kako još pamtite prvu "Gitarijadu"?

- Vaše "Novosti" su imale veliku ulogu u pokretanju "Gitarijade". Sećam se, jednom ste objavili proglas "Javite se električari". Naravno, mislilo se na one koji sviraju električne gitare. Ali, na vaš apel javljali su se i oni koji kao električari rade na banderama i popravljaju struju. Što nas je u tom pionirskom poslu jako zabavljalo.

* Šta radite kad niste u muzici?

- Igram tenis sa Goranom Markovićem. Ako se desi neki film, rado ćemo teniski set zameniti filmskim.