PEVAČICA narodne muzike Usnija Redžepova juče je ispred beogradske Bajrakli džamije, uz molitve i suze, ispraćena u Skoplje gde će danas biti sahranjena. Poslednje zbogom čuvenoj Koštani uputile su njene dugogodišnje kolege, prijatelji, ali i građani koji su voleli Usnijine pesme. Neutešni brat Reško i snaja Emira, koji su do poslednjeg dana bili uz slavnu pevačicu, proživljavajući sa njom svaku njenu patnju, ali i nadu da će se izboriti sa opakom bolešću, neprestano su brisali suze.

U ime Islamske zajednice od nekrunisane kraljice južnjačkog melosa oprostio se muftija podrinjski hadži Mehmed Alija. Zatim se drhtavim glasom okupljenima obratila Merima Njegomir. Usnijina dugogodišnja prijateljica i koleginica, koja je bila svedok njene životne drame i neverovatne želje za životom, istakla je da je Usnija bila jedinstvena pevačica, ali, pre svega, veliki čovek.

- Nisam se spremila za ovaj govor, ali svi koji su danas ovde, svedoče o tome kakav je čovek bila Usnija - rekla je Merima Njegomir. - Nikad se nije ogrešila o ljude, nije čak ni mrava zgazila. Bila je deo moje porodice. Kada su se rodila moja deca prisustvovala je svakom slavlju, ali i onda kada je bilo tužnih povoda za okupljanje. O Usniji ne govorim lepe stvari zato što je više nema, već zato što je bila dobar čovek. Mnogi su me pitali zašto je želela da bude sahranjena u Skoplju.

Oni koji su je poznavali, dobro znaju koliko je često pominjala rodno Skoplje i porodicu. Želela je da bude sa svojima kada dođe vreme da nas napusti. Govorila je da je Skoplje bilo jedno od njene tri velike ljubavi. Isticala je svoju ljubav prema pesmi, Beogradu, koji ju je prihvatio kao da je u njemu rođena, ali i iznad svega je bilo Skoplje. Njen brat i snaja su poslednje tri godine gotovo svakog vikenda dolazili u Beograd kod Usnije. Ostavila je iza sebe pesmu i veliki trag ljudskosti koji je svima nama potreban.

Iz srpske prestonice, gde je provela gotovo ceo život, na večni počinak Usniju su ispratili Izvornika Milošević, Milena Plavšić, Nada Topčagić, crnogorski pevač Ismet Krcić, Anđelka Govedarević, Vera Matović, Hasan Dudić...

POČIVAĆE NA GROBLjU BUTEL

USNIJA Redžepova, koja je gotovo tri godine bolovala od raka pluća, biće sahranjena danas u podne na skopskom groblju Butel. Pevačica, koja je bila prepoznatljiva po jedinstvenom pevanju i igri, počivaće pored svoje braće, sestara i roditelja.