PEVAČICA etno-muzike Milica Milisavljević Dugalić više od četiri decenije neguje srpsku tradiciju. U svetu muzike cenjena je zbog izuzetnih vokalnih sposobnosti koje su je vinule među najveće zvezde nekadašnje jugoslovenske scene. Odmalena je znala da joj je glas dat s razlogom, a da je etno-muzika njen fah i put kojim želi da korača.

Svoje kvalitete prvi put je predstavila u nekadašnjoj televizijskoj emisiji "Maksimetar", gde je proglašena za najboljeg izvođača. Njenu popularnost dokazuje veliki broj nagrada i priznanja za izuzetan doprinos etno-muzici Kosova i Metohije i južnog Balkana.

Nosilac je nagrade za životno delo, a među najvrednijim priznanjima kojima se malo ko može pohvaliti, su plaketa i zvanje "estradni radnik Jugoslavije", zbog uspeha u obavljanju umetničko-estradne delatnosti.

Novi album "Filigrani s juga" objavila je početkom avgusta, kao prvo izdanje PGP RTS digitalne distribucije. Na njemu je sarađivala sa rok muzičarkom Lanom Toković, a na pitanje kako je došlo do ovog etno-rok spoja, Milica, za "Novosti", odgovara:

- Moja percepcija etno-muzike bila je drugačija pre nego što sam srela Lanu. Neobičnu priču našeg energijskog prepoznavanja shvatila sam kao znak da nam je suđeno da nešto napravimo zajedno. Album nosi poruku jednostavnosti, optimizma i lepote stvaranja.

ROĐENA ZA SCENU

o Diplomirani ste novinar. Kako ste se umesto za žurnalistiku opredelili za estradu?

- U svet muzike sam ušla kao učenica osnovne škole i sazrevala uz razne žanrove, misleći da će mi to biti hobi. Mada se u mojoj kući prednost davala obrazovanju, ljubav prema muzici i sceni je pobedila.

o Koliko je isplativo baviti se etno-muzikom u Srbiji?

- Ovo nije komercijalna muzika gde jednim hitom možeš da obezbediš egzistenciju. Etno-muzika se peva i stvara isključivo iz ljubavi prema svom nacionalnom identitetu. Tradicionalna pesma počinje tekstom, činjenicom da je to pisao narod i da se usmenim putem prenosila sa generacije na generaciju. Pričanje te drevne priče sam shvatila kao svoju misiju, ne misleći na materijalnu dobit.

o Koliko se etno danas razlikuje u odnosu na period kada ste počinjali?

- Muzika je živa materija koja mora da evoluira. Ne znam kako je neka pesma zvučala pre nekoliko vekova, ali sam sigurna da je imala istu poruku, emociju i srž koju je nemoguće uništiti. Lepota, jačina i vrednost etno-pesme je u tome što je podložna menjanju i prilagođavanju forme.

o Jesu li mladi zainteresovani za etno?

- Etno-muzika ima svoju publiku i poštovaoce na svim meridijanima. Kvalitet uvek nađe svoj put, pa zato veliki deo moje publike čine mladi, koji se sve više vraćaju tradicionalnoj muzici. Bitno je da mladi ljudi imaju potrebu za negovanjem srpske kulturne baštine. Zato će uvek postojati entuzijasti koji će dati sve od sebe da se tradicija očuva.