KAD je pre četiri godine na "Jutjubu" osvanuo snimak pesme "Du hast" nemačkog metal benda "Ramštajn" u izvođenju "Viva voksa", sa koncerta iz Doma omladine, u roku od nekoliko dana obišao je svet i doneo srpskom a kapela horu popularnost o kojoj njegovi članovi nisu ni sanjali. To je bilo dovoljno da dirigentkinja (i nekadašnja profesorka Zemunske gimnazije) Jasmina Lorin sa bivšim učenicima zakaže krajem 2011. veliki koncert u Sava centru, za koji su karte bile rasprodate dve nedelje unapred.

Samo godinu kasnije, na istom mestu, "Viva voks" je pred prepunom salom održao čak tri koncerta u nizu! Vrhunac dosadašnje karijere predstavlja nastup u sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija povodom proslave srpske Nove godine (14. januara 2013), kojim su preuzeli ulogu kulturnih ambasadora naše zemlje. Drugi koncert koji je obeležio karijeru hora održan je u Velikoj hali naroda u Pekingu, pred visokim državnim funkcionerima Kine.

Sve su to ovi momci i devojke postigli bez ijednog snimljenog albuma. Sada, kad je njihov muzički prvenac ugledao svetlost dana, "Viva voks" je rešio da organizuje najveću žurku na Balkanu. Tačno na dan kad su se pre 10 godina (9. maja) odvojili od KUD "Branko Radičević" i registrovali kao samostalni hor, zapevaće u "Kombank areni".

Dame i džentlmene "Viva voksa" Jasmina je samo na trenutak ostavila da vežbaju bez njene palice, kako bi sa čitaocima "Novosti" podelila šta to spremaju za predstojeći koncert:

- Nastup u "Areni" biće kruna naše dosadašnje karijere. Sigurni smo da će to biti uzbudljiv i spektakularan koncert, a nadamo se da će publika u njemu uživati podjednako koliko i mi. "Arena" je zahtevan prostor i naravno da pred ovako veliki korak mora da postoji trema, ali to je pozitivno uzbuđenje koje nas tera da radimo sve više i posvećenije kako se nastup bliži. Želimo da budemo sigurni da smo dali sve od sebe da ovo bude naš najbolji koncert.

LETNjA TURNEJA U CRNOJ GORI * PLANIRATE li nove obrade i nastupe?
 - Već kujemo planove za najmanje jednu pesmu koju ćemo početi da radimo odmah posle koncerta u "Areni". Osim tome, najviše se radujemo letnjoj turneji u Crnoj Gori, oko koje smo trenutno u pregovorima. Nadamo se da će nam se želje ostvariti i da ćemo koncerte spojiti sa uživanjem na plaži.

* Da li je put "Viva voksa" do "Arene" bio posut ružinim laticama ili trnjem, ukoliko uzmemo u obzir to da se bavite drugačijom muzikom od one koja preovladava u Srbiji?

- Naša namera nikad nije bila da steknemo popularnost ili veliki broj slušalaca. Upravo zbog toga smo imali slobodu da pratimo, kako svoj senzibilitet tako i svoje želje, pa da na taj način dođemo do zvuka koji je sad već karakterističan za nas. Zahvaljujući internetu i "Jutjubu", naša muzika je sama našla put do slušalaca. S druge strane, baviti se horskim pevanjem nije isplativo i zasniva se samo na dobroj volji i entuzijazmu, a u velikoj grupi, kao što je naša, nije lako uvek imati pozitivnu atmosferu. Ali, ukoliko uspete da održite vedar duh, na kraju shvatite da je stvaranje i izvođenje muzike najbolja i najveća nagrada.

* Nastup u najvećoj dvorani na Balkanu je skupa "igračka", ako se sprema bez sponzora. Kako ste se ohrabrili na tako veliki korak?

- Posle rasprodata tri uzastupna koncerta u Sava centru, kao i nastupa u dvorani Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Velikoj dvorani naroda u Pekingu, "Arena" nam se učinila kao uzbudljiv izazov. Mi volimo da rizikujemo i isprobavamo svoje granice kako u pevanju i pisanju aranžmana, tako i na svojim nastupima. Osim toga, želeli smo da na istinski i poseban način proslavimo 10. rođendan hora. Nažalost, bilo nam je praktično nemoguće naći sponzore, ali mnoge medijske kuće su nam izašle u susret i na tome smo im zahvalni.

* Jeste li zadovoljni prodajom albuma prvenca i kakve su reakcije publike?

- Prezadovoljni smo prijemom na koji je album naišao u javnosti, a naročito utiskom koji je ostavio prvi spot koji smo snimili za obradu presme "Paradise" grupe "Koldplej". To je, zaista, divna i topla pesma, a i spot je takav - prolećni. Zadovoljni smo prodajom albuma, naročito kad se uzme u obzir to da živimo u jednoj novoj, digitalnoj epohi.

* U "Areni" ćete upriličiti slavlje povodom 10 godina karijere, a kako ćete proslaviti koncert?

- Žurka posle koncerta se najnestrpljivije čeka! Znamo da će biti sjajna kao i svaka proslava posle nastupa, jer tad konačno možemo da se opustimo nakon intenzivnih priprema i treme koja je neminovna pred skoro svaki koncert.

* Gde vidite "Viva voks" za 10 godina? Da li bi pojavljivanje konkurencije doprinelo da se vaš stil muzike održi na ovdašnjoj sceni?

- Najviše od svega bismo voleli da "Viva voks" nastavi da postoji i kad se svi mi "penzionišemo", sa nekim novim generacijama mladih entuzijasta i zaljubljenika u muziku. Bilo bi sjajno kad bi postojalo više horova koji bi se bavili ovakvom vrstom muzike. To bi značilo da u Srbiji postoji interesovanje za ovaj muzički stil, a nas bi konkurencija sigurno naterala da još više radimo na sebi.