DOBRO došli u gostoljubnu Guču - srce hlebozarne Srbije, na najveću svetkovinu ljubavi i blagočašća da prijateljujemo uz zvuke truba radosnica! Ovim rečima književnika Radomira Andrića, uz saborsku himnu "Sa Ovčara i Kablara" orkestra Gorana Rankovića, u sredu je u dragačevskoj prestonici svečano otvoren 54. sabor trubača u Guči.

- Zvuk trube vezuje novorođenče za zvezde, mladence spaja u zakletvi da će se večno voleti i poštovati, domaćina ozaruje na saborištu u slavu rodne godine - jednostavno rečeno: sabori, svadbe, slave, zavetine, rođendani i ostala veselja, nalaze u trubi radosni odušak i duševno okrepljenje - kazao je Andrić. - Mnogi su uvereni da se Južna i Zapadna Morava sastaju kod Stalaća, ali svi dobronamerni gosti iz sveta i ljubitelji truba koji dođu u Guču saznaće da je pravi izvor i srcokazno ušće ovih reka ovde - u dragačevskoj muzičkoj prestonici. Uostalom, šta je drugo truba nego jedan od najlepših životnih trenutaka u našem nebozemnom imeniku.

Sa željom za dobar provod svima koji pesmom i igrom podmlađuju Srbiju, Andrić je nazdravio čašicom šljivovice predsedniku oštine Lučani Mladomiru Sretenoviću i direktoru Centra za kulturu u Guči Adamu Tadiću. Potom se Gučom razlegao zvuk trube, one sa juga i sa zapada. Zasviran je prvi moravac, zaigralo se i prvo saborsko kolo oko Spomenika trubaču. U srpski vez se uhvatila i mlada Francuskinja Marik Lišer (21).

- Naučila sam odmah korake. Nije teško, a i ovaj ritam te tera da igraš. Gađa te u srce i u noge - kazala nam je Marik. - Sama sam došla u Guču. Želela sam da ovo doživim i oduševljena sam, iako me žurka tek čeka. Rešila sam da ovde vreme provodim samo sa Srbima, a ko zna, možda ćete dobiti i mladu iz Francuske.

Putevima ka maloj varoši neprestano pristižu kolone automobila. Samo što se smeste u kuće ili dvorišta gučkih domaćina, gosti izmile na ulice. Odmah se hvataju za flašu piva ili rakiju i dozivaju trubače, kojih je u sredu bilo na svakom koraku. Bilo je i onih koji su u Guču došli pešice, prešli stotine kilometara. Takav je Vladiša Petrović (49) iz Strmostena kod Despotovca. Ovo mu je trideseti put da u Dragačevo dolazi peške, trebalo mu je osam dana do Guče, a iza njega je skoro 300 kilometara.

U ugostiteljskim objektima u sredu je bio tek poneki saboraš. I oni bolji trubači još ne sviraju punim dahom. Čuvaju se za subotnje finale, kada će "Večernje novosti" omiljenom trubaču na Saboru po 51. put dodeliti "Zlatnu trubu". U ime našeg lista nagradu će i ove godine dodeliti Borislav Bora Komad, dugogodišnji novinar koji je ovo priznanje uručivao 35 godina.

Jedan od 18 trubača, koji će se boriti za "Zlatnu", Siniša Stanković iz Zagužanja, u sredu, međutim, nije ispuštao instrument iz ruku. Ovo mu je, veli nam, 23. godina da dolazi na Sabor, i to na takmičenje, a nikada do sada nije osvajao nijednu od četiri glavne nagrade.

- Nikada se nisam nametao. Uvek sam samo znao da sviram i uveseljavam narod. Radio sam to najbolje što sam umeo. U Surdulici sam dobio prvu trubu i sada se nadam nekoj od nagrada na Saboru - rekao nam je Stanković dok je na uvce svirao lepim saborašicama.

Najavljivana najveća gužva u Guči za četvrtak uveče, kada je trebalo da na glavnoj pozornici zapeva folk diva Svetlana Ceca Ražnatović, biće pomerena za dan kasnije. Razlog su najavljene vremenske nepogode, a novi termin je petak u 21 čas. Organizatori su pozvali trubače da što jače duvaju u trube kako bi oterali oblake sa neba iznad gučke doline.

- Razgovarao sam sa Cecom i složila se da je najbolje da se koncert odloži. Jer, bilo bi šteta da saborašima uskratimo uživanje u njenim hitovima - rekao nam je Dobrivoje Marinski, direktor produkcije Sabora.

Sa razvedravanjem, u Guču će u petak, baš na Cecin koncert i svirku majstora Dejana Petrovića, stići i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Sa njim će u društvu biti desetak ambasadora, među njima i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i njegov američki kolega Majkl Kirbi.

- Guča i ovdašnje trube su svemogući, a ko zna možda ovde padne i istorijsko pomirenje Istoka i Zapada - kroz šalu pričaju Gučanci.


MIRAN PROTEST

U TRENUTKU kada je zvanično otvoren Sabor trubača, gučkim ulicama se mirno prošetalo oko 300 radnika Industrijskog kombinata. Oni su protestovali zbog sedam neisplaćenih zarada, 14 naknada za putne troškove i dve godine nepovezanog radnog staža.

- U kombinatu je proizvodnja stala posle 58 godina neprestanog rada - rekla nam je predsednica sindikata Ljiljana Ružić. - Vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević, u okviru koga posluje kombinat, ne obraća pažnju na nas i strahujemo da bismo mogli da dobijemo otkaze. Zato smo na ovaj način bili primorani da upoznamo javnost sa našim problemima.

Miran protest nije ugrozio Sabor, niti saboraše na ulicama Guče.