PRE nego što smo i provirili kroz vrata plesnog kluba "Sinatra", čuli smo povišen glas: "Ivane, ne juri muziku bez potrebe! Opusti se i uživaj!"

Glumca Ivana Mihailovića i njegovu partnerku Mariju Martinović, jedan od tek tri preostala para šou-programa "Ples sa zvezdama", ekipa "TV novosti" je prekinula usred još jedne probe, ovog puta - argentinskog tanga.

Na pitanje kako su zadovoljni prethodnim nastupom, kada su igrali moderni ples uz pesmu "Plava ptica", koju je Ivan posvetio svojoj klasi, odgovaraju uglas: "Veoma". Dodaje jača polovina dueta:

- Mislim da je to bio naš najbolji nastup. Bili smo najemotivniji, najviše smo se posvetili priči koju pričamo i meni je srce bilo puno. Ocene nisu bile sjajne, ali to nije uticalo na naš prolaz. Što se pesme tiče, to je himna koja nas sve povezuje i prosto mi mnogo znači jer me mnogo podseća na period studiranja - najlepši period mog dosadašnjeg života.

Na pitanje da li priželjkuje finale, Ivan odgovara:

- Naravno, kad sam već dovde stigao. Ako uđem u finale, opet ćemo igrati moderni balet, neki slobodni stil. To je nešto što me privlači i voleo bih da s takvom koreografijom završim takmičenje.

Mladi glumac kaže da je želeo da u finalu vidi Vanesu Šokčić, koja ga svaki put iznova oduševi, ali je, nažalost, ona ispala u baražu. Svaka igra je izazov za sebe, ali mu je, kaže, najveći izazov bio engleski valcer.

- Igram argentinski tango i to mi leži, ali mi je drago što sam zavoleo i valcer. Na njega sam najponosniji zato što ga dosad nisam igrao, niti sam mislio da mi leži. Mislim da sam napredovao i dobro to odradio.

Upitali smo ga i koliko mu smetaju kritike koje smo čuli dok smo ulazili u studio.

- Marija je divna partnerka koja mnogo zna. Perfekcionista je, što mi i prija. Konstantno me tera da budem bolji i bolji, forsira me da vežbam kako bih ispravio tehniku. Ona zapravo od mene očekuje mnogo i misli da mogu sve to da izvedem za tako kratko vreme. To nekad ume da bude stresno, ali na kraju mi uvek bude drago što je bila toliko uporna.

Kao svoju manu Ivan ističe brzopletost i smatra da ona utiče i na ples.

- Nekad želim da uradim nešto i pre nego što naučim, pa se onda dešavaju istegnuća i povrede. Ali Marija je tu da me prosto smiri i zaustavi kad je potrebno.

I jedno i drugo se slažu da je ples igra udvoje i da partneri moraju veoma dobro da se poznaju.

PROSLAVA OBAVEZNA Iako mu je jedan od omiljenih kućnih poslova kuvanje, Ivan Mihailović kaže da pored svih svojih obaveza neće moći da lepoj Vrščanki spremi neku večeru, ali će, kad se šou završi, proslava u nekom restoranu biti obavezna.

- Tehnika pedagogije u plesu upravo i zavisi od toga ko ti je partner. Ne možeš svakom čoveku na isti način da pokazuješ korake. Svakome moraš da pristupiš na drugačiji način i uđeš u suštinu njegovog bića, kako bi mogao da mu pokažeš korak na pravi način.

Ovaj talentovani "oktopod" (kako ga je jednom prilikom nazvao član žirija Aleksandar Josipović) smatra da je i sam privid bliskosti među partnerima veoma bitan - i u plesu i u glumi:

- Bitno je da se osobe poznaju i da se stvori neka vrsta hemije među njima. Ona nije uvek u vezi s ljubavlju između muškarca i žene, već neka vrsta fizičke pojave koja mora da se uspostavi kad je nastup ili scena u pitanju. 


Pored ljubavi prema plesu koju mu je prenela, Marija ga je vratila i u vreme kada je on bio gimnazijalac. Fakultet dramskih umetnosti je upisao po završetku treće godine srednje škole, tako da maturu, i sve u vezi s njom, proživljava kroz svoju plesnu partnerku.

Na komentar da je svim devojkama simpatično to kako je zagrli pre nego što ih sudije "zaspu" komentarima - kao da je štiti od loših ocena - priznaje da generalno ima jak nagon da zaštiti osobu pored sebe:

- Uvek zauzimam stav da stanem prvi, da se nekako taj zid sruši na mene, pa onda na partnera. Tako i u (ovom) plesu sve greške preuzimam na sebe i ne dozvoljavam da na nju padne krivica. Mada, uglavnom jeste moja krivica.

Zato i ne čudi print na njegovoj majici koji poručuje da je i on jedan od heroja koji će spasiti svet - plesom.