KRUŠEVLjANIN Dušan Pejčić, jedna od legendi srpske harmonike, autor je kompozicije "Bosno, zemljo od meraka", sa kojom je mladi bosanski pevač Edis Brkanić pobedio na upravo završenom Festivalu narodne muzike "Ilidža 2012". Da je pesma po meraku publike, bilo je jasno već po objavljivanju prvih rezultata SMS glasova gledalaca, koji su festival pratili na četiri bosanske televizije.

- Doživeo sam u karijeri mnogo aplauza, ali je Ilidža u Bosni i SFRJ za narodnjake bila i ostala meka dobre narodne muzike - priča za "Novosti" Dušan Pejčić. - Bio sam oduševljen kada sam shvatio da je pesma dobila duplo više glasova, nego sve ostale zajedno.

Ove godine se za "Ilidžu", koja je trajala 23. i 24. avgusta, prijavilo više od 100 kompozitora, a 16 najboljih ušlo je u finale. Među njima i Pejčićeva pesma, koja, kako se može pročitati u brojnim komentarima bosanskih slušalaca i gledalaca, odslikava pravu bosansku dušu, pa su je mnogi već prozvali novom himnom.

Aranžman kompozicije, za tekst i pesmu koju je osmislio Pejčić, uradio je Dragoljub Savić, Kruševljanin koji godinama svira bas-gitaru i ima uspešnu karijeru u BiH. Pevača Edisa Brkanića izabrali su organizatori po raspisivanju konkursa, na koji je Dušan Pejčić prosledio note i tonski zapis.

- Atmosfera na Letnjoj pozornici u Ilidži iznad Sarajeva bila je kao u najboljim danima - kaže nam kompozitor. - Kragujevac i Sarajevo ostaju i posle toliko godina prava meka za narodni melos.


USPEŠNA KARIJERA

Dušan Pejčić svira harmoniku odmalena, a prvu veliku nagradu osvojio je kao instrumentalista 1972. godine u Kragujevcu, kada je proglašen za prvu haromniku Srbije. U karijeri koja traje bezmalo koliko i "Ilidža", od 1964. godine svirao je i komponovao za mnoge znane i neznane pevače. Od sedamdesetih godina je šef orkestra Radio - televizije Kruševac. Njegovim muzičkim stopama krenuo je sin Aca, već priznati pijanista. "Sin, međutim, svira džez, ali oprošteno mu je", kaže u šali stariji Pejčić.