NABRAJANjE najsilnijih glumaca ovog našeg parčeta sveta ne bi odmaklo dalje od deset prstiju, a da se ne čuje ime Mustafe Nadarevića.

I, dok iz vremeplova izlaze „Velo misto“, „Miris dunja“, „Nepokoreni grad“, „Otac na službenom putu“, „Već viđeno“, „Glembajevi“, „Gluvi barut“... Nadarević je ponovo na našem pragu, s novim epizodama serije „Lud, zbunjen, normalan“ (prikazuje je RTS) i u filmu Đorđa Balaševića „Kao rani mraz“.

SUPERMRAZ
* PREMDA se vaš „kambek“ u srpsku produkciju već „dogodio“, u nažalost potcenjujuće plasiranoj mini-seriji „Neki čudni ljudi“ (2009), evo vas sada na „velika vrata“, u Balaševićevom filmu „Kao rani mraz“. Kako je to izgledalo - od same uloge, preko snimanja, do nedavnog „hepeninga“ u Opatiji? - Super! Super! Super!

U poslednji čas odloženi dolazak u Srbiju sprečio nas je da sa Mustafom porazgovaramo oči u oči, uz poneku „domaću“. Ali, kad ima volje, ima i načina, a onda i odgovora, koje nije omeo ni napad stomačnog virusa.

* Broj likova koje ste izvukli iz sebe prešao je 100. Da li je, recimo, „ludi“ Izet Fazlinović jedan u nizu ili prvi nakon poslednjeg?

- S obzirom na skoro pola veka „umetničkog“ života u ovoj krvavoj glumačkoj i životnoj areni, broj likova je mnogo, mnogo veći! Nažalost, počesto mislimo da smo mi centar sveta, a treba se samo malo osvrnuti oko sebe, i tu sve vrvi od svakojakih likova koji pišu svoje životne priče. Iz sebe crpim samo igranje, igranje i opet igranje, a likove nemilice i dalje „kradem“ iz našeg balkanskog okruženja. Izet je samo jedan u nizu.

* Kažete da radite za publiku, i to je potpuno jasno kada se pomisli na teatar, u kojem možete da je gledate u oči. A, kako „prelazite“ rampu kada snimate film ili za TV? Da li i tad imate osećaj da razmenjujete pogled, s nekim u tami bioskopske sale ili u žagoru dnevne sobe?

- Ne samo da radim, ja i živim za publiku! Igram se i, najverovatnije, ta predivna velika laž prelazi rampu. Kad snimamo i zaboravimo na kameru, valjda ta prokleta mašina postane živo biće i prima u sebe naša raspoloženja.

* Prihvatili ste se glume (kao posla) s „porivom“ da vaša deca mogu da drugarima u školi objasne „a koji je glumac tvoj tata“. Kada je profesija u pitanju, postoji li i koja bi to bila „nepristojna ponuda“, ona koja se odbija?

- Sve nepristojno mi je odbojno.

* Gluma jeste život, gluma jeste večito traganje... Ali, za čim traga „čovek u glumcu“, ono njegovo (Mustafino) ja koje bitiše van glume?

- Za obrazovanjem, prijateljstvom, razumevanjem, tolerancijom, istinom, poštenjem, poštovanjem, pravdom. Idem tim tragom, ali, priznajem, ponekad se izgubim.

* Jedan ste od hiljada onih koji su u jednom ratu bili nečija deca, a u drugom nečiji roditelji. Da li smo mogli da se rastanemo mirno ili smo ipak morali da budemo ovako zli i krvavi?

- Nažalost, živimo u vremenu narodnih umotvorina - „Zub za zub“, „Oko za oko“... Kao da smo zaboravili onu divnu i umnu: „Ko tebe kamenom, ti njega kruhom.“ U nama su mržnja, osveta, a sve to zbog te još gluplje reči - ponos. Eee, kako brzo prelazimo s ružnih reči na još ružnija dela. Ne zameram ja neukoj i povodljivoj raji, tužan sam zbog vođa-zločinaca koji su to sve zakuvali.

* Da se vratimo ludom, zbunjenom i normalnom. Iz narodne „umotvorine“ jasno je šta radi lud i kako prolazi zbunjen. A, šta se događa normalnom?

- Pa, normalno je da u ovim ludim vremenima baš taj normalan, razuman, bude j..... I kako onda nećeš biti (i) zbunjen?!

* Dakle, ludi dobro „prolaze“, ali - je li (nas) se neka kategorija još više naj.....?

- Svi oni iz odgovora pre prethodnog, i ološ oko njih.


POLITIKA KOČI VELA MISTA

* PUBLIKU u Srbiji ste još davno, davno, potpuno osvojili za sva vremena, kao Duje iz „Velog mista“. Mogu li na ovim prostorima opet da se naprave tako velike serije?

- Jašta da mogu, samo kad se s malih ekrana makne politika!!!


NOVI FAZLINOVIĆI

JOŠ malo, pa na RTS stižu nove epizode serije „Lud, zbunjen, normalan“. Termin će im biti nedelja po podne, osim kada ih ne poklopi neka „vanredna sportska situacija“. Nabavljena su još 24 nastavka, s tim što se isto toliko upravo snima, tako da će i na njih doći red. Uz nove dogodovštine, gegove i ekscese, i dalje se sve vrti oko tri generacije sarajevske porodice Fazlinović - oca Izeta (Mustafa Nadarević), sina Faruka (Senad Bašić) i unuka Damira (Moamer Kasumović).