IKONA srpskog turbo-folka Milojko - Mile Kitić održaće 7. maja veliki koncert u „Beogradskoj areni“, pod nazivom „Jači nego ikada“, i tom prilikom predstaviti hitove sa aktuelnog albuma „Šanker“. Kao specijalni gosti nastupiće Sinan Sakić i Đole Đogani (sa Kitićem ima duet „Nema više cile-mile“), ali i Miletove kolege iz „Južnog vetra“ - Šemsa Suljaković i Kemal Malovčić.
Na pitanje šta obećava beogradskoj publici, Mile Kitić za naš list kaže:
- Obećavam spektakl. Iza mene je 300 pesama, pa nije lako napraviti repertoar, pogotovo što na kraju uvek neko kaže da baš njegovu pesmu nisam otpevao. Razglas je vrhunski, 80 kilovata, biće svetlosnih i zvučnih efekata o kojima će brinuti filmski režiseri, pa gosti. Uglavnom, tri sata kvalitetnog programa i obećavam da će svi koji dođu na koncert, sa njega otići oduševljeni.

* Kako komentarišete to što vas smatraju jednim od rodonačelnika turbo-folka?
- Dok sam bio pod okriljem „Južnog vetra“, državne stanice su nas non-stop pljuvale zbog orijentalnog uticaja, iako smo 10 godina bili neprikosnoveni u prodaji ploča i kaseta. Danas se više ne zna ni ko je narodni, a ko zabavni, turbo ili folk pevač. Moj način interpretacije se razlikuje od drugih. Da otpevam „Lane moje“ rekli bi da je to turbo-folk. Jeste da me zovu kraljem turbo-folka, ali se ja time ponosim. To je komercijala od koje živim.

* Za 25 godina karijere snimili ste 24 albuma?
- Sa šest singlica, poput „Mala iz Novog Pazara“, to je 30 ploča. U to vreme živelo se od tantijema i prodaje, a ja sam bio tiražan pevač. Autori i diskografska kuća terali su me svake godine da snimim ploču. Možda mi to nije trebalo, ali od toga je živelo mnogo ljudi. U poslednje vreme nije tako, evo, između „Šampanjca“ i „Šankera“ prošlo je skoro dve i po godine.

* Planirate da ponovo snimite „Kraljicu trotoara“ koju ste pevali u godini, za koju tvrdite da je bila presudna u vašoj karijeri. Zbog čega?
- Svoju karijeru delim u dve etape. Prva je bila kada sam bio sa „Južnim vetrom“ i imao seriju dobrih ploča od „Čaše ljubavi“, „Mogao sam biti car“, „Ja neću lepšu“, „Vuk samotnjak“, „Kockar“. Raspadom „Južnog vetra“, 1992, taj pravac više nije bio moderan i bio sam u dilemi kako dalje. Niko nije očekivao da ću snimiti jednu pop pesmu, „Kraljicu trotoara“. Kompozitor Steva Simeunović ubeđivao me je da je to pesma za Đorđa Balaševića, da je ispriča uz gitaru. Međutim, meni se svidela i pokazalo se da je napravila novu trasu u mojoj karijeri. Snimio sam ja spot za nju, i aranžman je bio dobar, ali mislim da zaslužuje mnogo više, pa ću je snimiti u modernom aranžmanu i uraditi vrhunski spot za nju.

* Da li je „Šampanjac“ autobiografska pesma?
- Rado se družim sa šampanjcem, rakijicom, konjakom, viskijem. To je tačno. Kada mi je Marina Tucaković ponudila tu pesmu, nije mi se svidela. Mislio sam da bi više legla Željku Samardžiću. Ali, bila je uporna i pobedila je.

* Nisam mislila na maligane, nego na „malo glatko crno koleno“ koje vas „vuče prokleto“...
- Marina je veliki psiholog. Zna se da sam ja lik koji voli da popije, da je u društvu lepih žena, ovo-ono, neki boemski svet. Verovatno je od toga sklopila „Šampanjac“, zahvaljujući kojem sam pridobio publiku u Hrvatskoj.

* Vaša supruga Marta Savić sve to zna i još vas podržava?
- Marta je najbolja, apsolutno broj jedan. Ne bih mogao bez nje. Savetuje me ne samo po pitanju mode i stajlinga, već i muzike. A što se tiče izleta, ona me je takvog i upoznala. Ali ne radim te stvari javno. I ona kaže, „idem na Tajland, u Egipat, Kubu“. Idi, brate, samo neka ti je lepo, javi se da vidim jesi li živa i zdrava. Nit’ je pitam s kim ide, niti kad će doći.

MILETOV DRUM
* ZAŠTO vam se ne sviđa što asfaltirani put koji ste finansirali u vašem rodnom mestu Donji Cerani hoće da nazovu po vama?
- Nekako mi je to kao da sam umro, memorijal neki, ali sam ponosan, svakako. Jedino moje selo u opštini nije imalo ni metar asfalta, i to mi je smetalo. Otpevao sam nekoliko humanitarnih koncerata, opština je dotirala ostatak i sada je tu put. Najdraže mi je kad vidim decu da voze bicikle i rolere. Meštani nisu hteli asfalt, iako mnogi od njih rade u inostranstvu. Vozili su „mercedese“ od 100.000 evra po onim rupama.

GREŠKE U KORACIMA
* DA li ste odbili neku pesmu, a ona je kasnije postala hit?
- Ih, nekoliko. Jedne godine su mi ponudili da na festivalu „Ilidža“ otpevam „Topla zima, plava žena“, ali mi se nije svidela i odabrao sam pesmu „Na gitari mojoj staroj“. Moja „Gitara“ slabo je prošla, a Sejo Pitić je napravio ršum sa tom pesmom. Odbio sam i „Neću, neću dijamante“. Umesto nje, uzeo sam „Plave jorgovane“. Kakva greška. A voleo bih da sam snimio i pesmu kakva je „Tako mi nedostaješ„ Novice Uroševića.