PEVAČICA iz Bara Andrea Demirović, sa pesmom „Just get out of my life“, predstavljaće ove godine Crnu Goru na takmičenju za „Pesmu Evrovizije“, koje se u maju održava u Moskvi.
Autorski tim crnogorske predstavnice veruje u dobar plasman. U naredna tri meseca biće organizovane mnogobrojne promocije u evropskim gradovima kako bi se publika što bolje upoznala sa Crnom Gorom i Andreom.
Andrea Demirović je prva dama koja će predstavljati Crnu Goru na ovom spektaklu. I - prva koja će pevati na engleskom jeziku.
- Zadovoljna sam, srećna i ponosna što sam dobila priliku da na prestižnom evropskom takmičenju kao što je „Evrosong“ predstavljam Crnu Goru - kaže za „Večernje novosti“ Andrea. - Ovo je zaista velika čast i velika odgovornost. Pesma mi se dopala „na prvo slušanje“ i lako sam je savladala. Dosta je pomoglo to što je autor pesme Ralf Zigel znao šta želi da čuje kao konačnu verziju, pa mi i nije bilo teško da odradim svoj deo kako treba.
Predstoji snimanje spota, priprema scenskog nastupa, gostovanja, poziranja pred fotoobjektivom, intervjui, probe ...
- Od zvaničnog izbora, pa do konferencije za novinare i dobijanja liste obaveza koju treba u relativno kratkom roku da ispunimo, dosta toga se u mom životu promenilo - kaže 24-godišnja interpretatorka. - Ali, verujem da će sve biti kako treba i da ćemo ući u finale. Volela bih da poručim građanima Crne Gore da svim srcem budu uz mene dok pevam „Just get out of my life“ na sceni u Moskvi, jer ću ih sigurno obradovati.
Andrea je završila muzičku školu u Baru, kao petnaestogodišnjakinja preselila se u Kotor, gde je završila srednju muzičku školu, a sada je studentkinja Muzičke akademije na Cetinju. Iza nje su mnogobrojni nastupi na festivalima. Andreino prvo javno pojavljivanje bilo je 2002. godine na „Sunčanim skalama“ u Herceg Novom, što je, kaže, bila prekretnica u njenoj karijeri. Prvi album „Andrea“ objavila je 2006, a ponosna je zbog ponude za duet sa italijanskim pevačem Masimom Bertacijem. Tada su, naime, Rafael Artesero i Hose Huan Santana Rodriges iz Španije, provereni tim autora, pokazali interesovanje za rad sa Andreom. Iz ove saradnje, 2007. godine, nastale su tri kompozicije - „Kraljica noći“, „I sad“ i „Lej, lej, lej“, koje će se pojaviti na njenom sledećem CD, zajedno sa pesmom koja ove godine predstavlja Crnu Goru na muzičkom spektaklu u Moskvi.

JEZIK
U CRNOGORSKOJ javnosti ima i negativnih komentara zbog činjenice da će pesma Crne Gore na „Evrosongu“ biti otpevana na engleskom jeziku.
Producenti i žiri objašnjavaju da se to dogodilo zato što kompletan autorski tim čine - stranci. Kompoziciju „Just get out of my life“ napisali su Bern Meninher i Huan Hose Santana Rodriges iz Španije, a muziku i aranžman Ralf Zigel iz Nemačke.

NASTUPA SEDMA
TOKOM prve polufinalne večeri predstavnica Crne Gore Andrea Demirović nastupiće pod rednim brojem sedam.
Ovogodišnji 54. „Evrosong“ održaće se u subotu 16. maja: prvo polufinale biće 12, a drugo 14. maja, u „Olimpik Indor areni“ u Moskvi. Učestvovaće 42 države.

* * *
HRVATICA PREDSTAVLjA SLOVENIJU

MARTINA Majerle iz Opatije na predstojećem „Evrosongu“ braniće boje Slovenije. Uz pratnju slovenačkog gudačkog kvarteta „Kvartisimo“ pevaće „Love Simphony“ hrvatskog
kompozitora Andreja Babića. Ovakav spoj još
jednom potvrđuje da muzika zaista ne poznaje granice.
Pre dve godine, kada je na „Evrosongu“ u Helsinkiju trijumfovala naša „Molitva“ u interpretaciji Marije Šerifović, Martina je pevala prateće vokale Alenki Gotar. Iskustva na ovom prestižnom takmičenju ne manjka ni Andreju Babiću. On je, 2003. godine, napisao muziku za pesmu „Više nisam tvoja“ kojom je Hrvatsku predstavljala Klaudija Beni. Dve godine kasnije bio je autor pesme sa kojom su članice grupe „Feminem“ predstavljale Bosnu i Hercegovinu. Pretprošle je njegova pesma u izvođenju Alenke Gotar predstavljala Sloveniju, a prošlog maja u „Beogradskoj areni“ njegovu kompoziciju „Gospođa sa mora pevala je šarmantna Portugalka Vanja Fernandeš.