ČETVOROGODIŠNJU diskografsku pauzu pop pevačica Ana Stanić prekinula je "Sudarom", petim solističkim albumom koji je objavila pre tri meseca za PGP RTS. Na novom disku nalazi se trinaest pesama, na kojima su radila čak petorica producenata. Kao autori, osim Ane, koja je uradila veći deo kompozicija, potpisani su Đorđe Miljenović (Skaj Vikler), direktor Big benda RTS Ivan Ilić, Ivan Popović, Alka Vujica, Arsen Dedić i Snežana Vukomanović.
Bivša pevačica grupe "Mobi Dik" prezadovoljna je novim energičnijim pesmama, koje najbolje ilustruju promene kroz koje je prošla od kada je pre deset godina, s albumom "Točkovi", započela solo karijeru.
- Pesme na albumu "Sudar" odlikuju različiti muzički pravci: urbani RnB, rok i klasičan brit-pop. Reakcija publike je odlična. Moji obožavaoci prijatno su iznenađeni drugačijim zvukom, a dobila sam i novu publiku. Sve je više onih koji me ranije nisu slušali, a imaju moj novi disk. Volela bih da me ima više u medijima, ali situacija je takva da na prste jedne ruke možete da nabrojite emisije u kojima se reklamira muzika kojom se bavim. Medijska kampanja mi je slabija nego inače, ali album ne prolazi loše. Kada je reč o prodaji albuma, "Sudar" je već tri meseca prvi na top-listi u "IPS" prodavnica. Moraću da izmislim alternativne načine da bi šira publika mogla da dođe do njega, a ne samo oni koji su upućeni u muzička zbivanja.
* Uradili ste većinu pesama na novom albumu. Šta vas je inspirisalo?
- Moj duševno-emotivni svet, u putovanja, neka lična previranja, druženja... Nekada pronalazim inspiraciju u situacijama koje se dešavaju mojim prijateljima.
* Znači li to da su pesme autobiografske?
- Većina jeste. Pesma "Nepopravljiva", za koju sam napisala muziku i tekst, moja je životna priča. Tako vidim sebe i stvari koje mi se dešavaju. U pesmama "I to je ljubav" i "Udahni me", opisala sam trenutke koje sam doživela ili svoju ličnost. Lako komponujem, ali proces pisanja mi predstavlja veliki teret. Ne mogu da pišem ako nisam inspirisana situacijama iz privatnog života.
* Postoji li neki muškarac kome ste posvetili pesme s albuma?
- (Smeh) Ne krijem da sam u stabilnoj vezi. Zaljubljena sam, a to se vidi u mojim očima.
* Hoće li biti još spotova?
- Spot za pesmu "Više nisi moj" tek bi trebalo da se zavrti. Volela bih da ekranizujem pet pesama s albuma, ali neću da žurim. Želja mi je da predstavljanje "Sudara" traje što duže, a ne da sve izgustiram za šest meseci.
* Hoćete li uskoro održati koncert u Beogradu?
- U planu je, ali o tom - potom. Koncert koji bih volela da napravim prevazilazi ovdašnje uobičajene standarde. Neće biti lako. Ako ostvarim pola od onoga što sam zamislila - biće super.
* I sada, posle deset godina od kada ste započeli solo karijeru, "Točkovi" se vrte na radio-stanicama. Koliko vam to znači?
- Srećna sam što su neke od mojih prvih pesama postale hitovi za sva vremena. Osim "Točkova", slušaju se i pesme "Grad", "Molila sam anđele", "Nostalgija"... Očekujem da će se i nove pesme dugo slušati i da će s godinama moći da pariraju mojim najvećim hitovima. To je najbolja nagrada za autora i izvođača. Zaista je čarobno to što pesme, koje sam otpevala pre deset i više godina, ne gube snagu i lepotu.
* Da li nekada poželite da svoju muziku plasirate na inostrano tržište?
- Bilo je nekih pokušaja, ali proboj na inostrano tržište je i stvar sreće. U kontaktu sam s nekim ljudima, pa ako se nešto konkretno bude dogodilo, čuće se.