PRVA generalna proba bila je najbolji test za sticanje kompletnog utiska kako će izgledati prvo polufinalno veče, kada na scenu "Beogradske arene" bude izašlo 19 takmičara. A utisak je da su se svi odlično snašli - i izvođači, i voditeljski par Jovana Janković i Željko Joksimović, i sva "tehnička lica". Sve je prštalo od boja i specijalnih efekata - srebrnih, zlatnih, zvezdanih... Između numera emitovani su TV spotići, svojevrsna svedočanstva o Srbiji i našim ljudima. Na jednom je i naša proslavljena teniserka Ana Ivanović, koja svim učesnicima na engleskom jeziku želi dobrodošlicu, dok se u pozadini vidi veličanstveni hram Svetog Save. "Pravo mesto za Evroviziju je Beograd. U Beogradu su dobri ljudi. Ovo je lep grad. Dobro došli! Očekujemo vas", Anine su reči. Zahvaljujući ovom spotu, u prvoj polufinalnoj večeri učestvovaće dvoje slavnih srpskih tenisera. Doduše, Novak Đoković fizički će biti prisutan u "Areni". On će, uz pomoć voditelja, otpevati stihove: "Beograde, na ušću dveju reka ispod Avale, sa nama i u nama živiš ti", posle čega će, kako je predviđeno, bacanjem teniske loptice u publiku, označiti početak glasanja.
S. M. K.

KO SVE NASTUPA I ŠTA SE DOGAĐA IZA FESTIVALSKIH KULISA
OD TRUBAČA DO KENTAURA I OPERE


PRVO polufinalno veče Evrovizije, kako "Novosti" saznaju u RTS-u, počinje nastupom dečjeg hora "Kolibri", koji će pevati pesmu o Beogradu. Posle toga, TV gledaocima širom Evrope o našem kulturnom ambijentu "govoriće" najbolji ciganski trubački ansambli koji će izvesti najpopularnije evropske hitove u novim aranžmanima.
Slobodan Trkulja pravi svojevrsni muzički performans - prve polufinalne večeri, kao "druga tačka" ovog programa. Za pesmu "Nebo" koju će pevati, angažovao je 60 muzičara koji će zajedno s njim biti na sceni.
Drugo polufinalno veče nosi naslov "Srbija za početnike", a voditelj ovog programa je Aleksandar Josipović (na slici), višestruki pobednik internacionalnih i domaćih takmičenja u plesu, zvezda pariskog "Mulen Ruža", koga naši TV gledaoci poznaju i kao favorita takmičenja za voditelja "Evrovizije". Josipović će evropski TV auditorijum "prošetati" Srbijom, dizajniran kao beli Kentaur sa krilima, a za ovaj kostim angažovana je Angelina Atlagić (po rečima Aleksandra Tijanića, ovaj polukonj-polučovek zove se, u stvari, Jabučilo). Program u kojem će, između ostalih, nastupati i ansambl "Kolo", nove operske zvezde NP i igrači nacionalnog teatra koji će izvesti jednu numeru iz baleta "Ko to tamo peva", režira Boris Miljković.
Kako "Novosti" nezvanično saznaju, nastup igrača koje je na "Evroviziji" angažovao lično Konstantin Kostjukov (direktor Baleta NP), ipak stoji pod znakom pitanja - oni traže da im se honorar od po hiljadu evra uplati pre nastupa.
I nastup Marije Šerifović finalne večeri, onako kako je to osmislio reditelj Kokan Mladenović, takođe je neizvestan. Šerifovićeva, naime, odbija da učestvuje u "drami" o pomeranju granica savremene žene i svoje dve pesme želi da otpeva bez Mladenovićevih "pozorišnih" elemenata.
Iako nastupa na finalnoj večeri, odmah posle Marije Šerifović, Goran Bregović do ponedeljka još nije stigao u Beograd, a nije potvrđeno ni da će u utorak stići.
E. V. N.

PREDSTAVNIK BRITANIJE ENDI EJBRAHAM
SUPRUGA GA PRIJAVILA


BUDUĆI da je Velika Britanija poslednjih godina na "Evrosongu" beležila loše rezultate, ovogodišnji predstavnik Endi Ejbraham ističe da bi bio zadovoljan kada bi se našao među prvih deset.
- Iskreno mislim da moja pesma može da pobedi. Verujem u njen kvalitet, a da li je to dovoljno za trijumf... Pa, videćemo.
Endi je novinarima otkrio i anegdotsku priču o tome kako se našao na nacionalnom izboru za "Pesmu Evrovizije":
- Moja supruga, koja mi je sada i menadžer, falsifikovala je moj potpis na prijavi, pošto je verovala u moje glasovne sposobnosti. Sada se plašim da ne falsifikuje i potpise na mojim čekovima!     
S. M. K.

MARIJA ŠERIFOVIĆ PRED NASTUP U "ARENI"
MOJI FAVORITI ŠVEDSKA I IRSKA


POBEDNICA prošlogodišnjeg "Evrosonga" u Finskoj Marija Šerifović u utorak će svoju "Molitvu" otpevati u "Beogradskoj areni". Ovaj nastup sprema sa Kokanom Mladenovićem. Mnogo se kalkulisalo o garderobi u kojoj će se pojaviti. Šta Marija kaže na to?
- Kalkulišite i dalje!
* Venčanica?
- Da, na dan udaje.
* Ko su vam favoriti?
- Švedska i Irska.
* A Jelena Tomašević?
- Domaćin je uvek u nezgodnoj situaciji, mada se "Oro" dobro kotira na kladionicama. Mislim da će Jelena biti među prvih pet. Doduše, na "Evrosongu" je sve moguće, pa i da jedna zemlja trijumfuje dve godine zaredom.
* Šta je sa vašim albumom za inostrano tržište?
- Naravno da će ga biti. Zvuči sumanuto, ali mi je bilo bitno da završim ovaj album na srpskom i tek onda sebi dam mnogo vremena za inostranu karijeru, jer ne želim da prčkam po zemljicama. Kao što u Srbiji ne može da se gradi karijera iz Kragujevca, tako ne može ni u svetu iz Beograda.
* Da li vam je bilo ko iz finske delegacije zamerio zbog prošlogodišnje izjave da su "Finci providni i žuti ljudi"?
- Nisam rasista. Kada sam to rekla mislila sam da ne bih volela da imam partnera plave kose pored sebe. Ne znam šta je tu loše? Nisam rekla da su Finci gadni, nego da ne želim takvog.
V. M. P.

JOVANA ĆE U "ARENI" NOSITI I "MANOLO BLANIK" CIPELE
KAO KERI BREDŠOU


NA SCENI "Beogradske arene" voditeljka RTS-a Jovana Janković na trenutak će zaličiti na Keri Bredšou, junakinju kultne serije "Seks i grad". Kako saznajemo, za nju su već stigla dva para "manolo blanik" cipela za kojima luduju sve žene na planeti. Osim "manolica", namenjena joj je i obuća Azedina Alaje. Iz modnih metropola za nju i Željka već je stigla odeća s potpisima poznatih kreatora i kuća: "Costume National-a", Žan-Pola Gotjea, Aleksandra Mekvina, a sve to iz francuske multibrend radnje "Marija Luisa". Od domaćih kreatora Jovana će nositi haljine Tamare Radivojević (diplomirala u Londonu), Aleksandra Nikolića (srpskog dizajnera koji živi u britanskoj prestonici) a, potvrđeno je u ponedeljak, i Slobodana Mihajlovića (živi i radi u Milanu, a školovao se u Belgiji). O Željkovom izgledu je, osim Nikolića, zadužen i Martini Vesto (linija "siti glem" koju potpisuje Boško Jakovljević), te još nekolicina slavnih kreatora iz radnje "Marija Luisa".
Svu odeću Jovana i Željko su isprobali i zadovoljni su izborom za koji su se pobrinule stilistkinje Jovana Božović i Ivana Rabrenović, kao i Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode i direktor modnog studija "Klik", koji u ovoj priči ima ulogu supervizora. Tim čine i frizer Duška Bogataj i šminkerka Nena Ilić sa svojim pomoćnicima.
Željko će se presvlačiti devet puta (po tri puta tokom sve tri takmičarske večeri), dok će Jovana u finalu nositi čak četiri glamurozne haljine.
S. BIJELIĆ

UMORAN, A SVE TEK POČINJE
NAŠ popularni pevač i kompozitor Željko Joksimović u utorak ima vatreno krštenje u "Areni" kao voditelj. Zbog zauzetosti, odnosno stalnih proba i uvežbavanja svih voditeljskih finesa, on se nije pojavljivao na konferencijama za novinare u Sava centru.
- Već dvadesetak dana se pripremam za voditeljsku ulogu i zaista sam premoren, a cela stvar me tek čeka. Međutim, uveravam sebe da su u pitanju slatki umor i slatke brige, jer je ova uloga koju sam dobio nesumnjivo velika čast i nadam se da ćemo Jovana Janković i ja sve obaviti na najbolji način - rekao nam je Joksimović koji će u utorak u 21 čas, u direktnom prenosu, zajedno sa voditeljkom RTS, pozdraviti iz "Arene" gledaoce širom Evrope, ali i pojedinih drugih, veoma udaljenih delova sveta.
S. M. K.

STRANI MEDIJI O "EVROSONGU" U BEOGRADU
GRAD NEUMORNE ENERGIJE


LONDONSKI "Fajnenšel tajms" u ponedeljak je ocenio da će organizovanje "Pesme Evrovizije" pomoći Srbiji da popravi sliku u Evropi i prikaže tradicionalnu gostoljubivost srpskog naroda. U tekstu je citirana i izjava Aleksandra Tijanića, prvog čoveka RTS, koji je rekao: "Biće to najbolji šou. Nadam se da će uspeti da bude apolitičan." List još citira Tijanićeve reči da neće biti tolerisani nikakvi incidenti, uključujući i napade na najveće obožavaoce "Evrovizije" - homoseksualce. U tekstu se navodi da će ovo muzičko takmičenje koštati 12 miliona evra, od čega će 3,5 miliona evra finansirati Evropska radiodifuzna unija (EBU). Prenete su i Tijanićeve reči: "Međutim, međunarodno predstavljanje, zahvaljujući 'Evrosongu', biće vredno sto miliona evra."
Britanski "Dejli telegraf" u tekstu iz Beograda, pod nazivom "Srbija: strana koju nismo videli", piše da Beograd može biti pravo iznenađenje za posetioce, nazivajući ga bučnim gradom u kome je moguće videti vrlo malo tragova bombardovanja. Kao mesta koja treba videti izdvajaju Kalemegdan, hram Svetog Save, boemsku Skadarliju... List ocenjuje da se u Beogradu više oseća Balkan nego Evropa, napominjući da gradom struji neumorna energija, koja je posebno vidljiva noću u klubovima i na splavovima. Zaključak glasi: "Srbi, žestoko ponosna nacija koja je spremna ponekad da primi uvredu, mogu sebi ponekad da budu najveći neprijatelji."

BOS NA LEDU
NAJVEĆI favorit, prema procenama svih kladionica, ruski predstavnik Dima Bilan na sceni "Arene" prirediće spektakl. Prvi put u istoriji "Evrosonga" na bini će se naći skupocena "stradivari" violina i jedan klizač. Dima će na bini biti u društvu mađarskog violiniste Edvina Martona i ruskog "kralja leda", umetničkog klizača Jevgenija Plušenka. Interesantno je da će scena za ovaj nastup, koja podrazumeva postavljanje plastičnog leda, biti nameštena za 15 sekundi, a da će Dima na nju stati bos.

KAKO SE U BEOGRADU PROVODI ŠVEDSKA PREDSTAVNICA
VEGETARIJANKA TAMANI MEŠANO MESO


Švedska predstavnica Šarlot Pereli pronašla je vremena u ponedeljak da se sa nekoliko članova svoje delegacije prošeta po centru grada, da popije kaficu u "Snežani", da na ulici snimi prilog za nacionalnu televiziju Švedske... To su njene uobičajene dnevne "obaveze" otkada je pre nedelju dana stigla u srpsku prestonicu (samo je nakratko skoknula do Crne Gore, ne bi li još malo iskoristila priliku da izreklamira svoju pesmu i eventualno ubedi crnogorske ljubitelje "Evrosonga" da glasaju upravo za nju).
Šarlot je, inače, oduševljena Beogradom i srpskom hranom kao, uostalom, svi članovi švedske delegacije. Kažu da je na našoj trpezi sve na nivou - meso, paste... Na ručku u restoranu "Dača" probali su sve odreda - rakiju, domaće vino, mešano meso, kolače.., na večeri u "Staroj kolibi" ponovo su uživali u srpskim specijalitetima. Tako je Šarlot, osim onog da će do dolaska u Beograd naučiti ponešto na srpskom, ispunila još jedno obećanje koje je svojevremeno izgovorila za "Novosti", a to je da će, iako je vegetarijanka, isprobati naše specijalitete od mesa za koje joj je rečeno da su savršenog ukusa.
Naravno, kao svaka žena, lepa predstavnica Švedske koristi svaki slobodan trenutak i za šoping. Na meti su uglavnom radnje u Knez Mihailovoj ulici i u "Delta sitiju". Međutim, nije samo ona, nego su i ostali članovi švedske
delegacije potrošili mnogo novca u buticima. Prateći vokal se, recimo, u ponedeljak pohvalio svojoj ekipi: "Jao, super sam prošao. Svašta sam kupio, a malo potrošio." To "malo" je 1.200 evra, i to za samo dva sata obilaska butika!
S. B.