AMERIČKA glumica Katarina Oksenberg, u svetu najpoznatija kao zvezda holivudske sapunice "Dinastija", a kod nas kao ćerka kneginje Jelisavete Karađorđević, ponovo je pred kamerama. Nedavno je u Londonu završila snimanje televizijske serije "Američka princeza", koja će se od jeseni prikazivati američkoj i engleskoj publici. Možda ćemo, ove ili neke od narednih sezona, ako distributeri otkupe "Američku princezu", Katarinu Oksenberg ponovo gledati na nekom od domaćih televizijskih kanala.
Umesto na TV ekranima, poslednjih dana mogla je da se vidi na beogradskim ulicama, na Oplencu, Tari, Zlatiboru... Posle snimanja, odmarala se, ne na Karibima, Mauricijusu ili Bora Bori, već u Srbiji. Stigla je sa porodicom - suprugom Kasperom van Dinom, takođe glumcem, i njihove četiri ćerke - Indijom (16), Grejs (10), Majom (5) i Selest (3). I Van Din se u Srbiji odmarao od posla - jer je tek završio snimanje nastavka kultnog naučnofantastičnog filma Pola Verhovena "Svemirski vojnici", u Južnoafričkoj Republici.
U Beogradu ih je ugostila Katarinina majka, kneginja Jelisaveta Karađorđević. Pre druženja u Srbiji, čak se i ona oprobala pred kamerama.
- "Američka princeza" nije klasična serija, već više televizijski šou, za koji se prijavljuju devojčice iz cele Amerike - priča nam kneginja Jelisaveta. - U jednoj epizodi moja uloga bila je da ih zaplašim, da upotrebim autoritet prave kneginje. Katarina ima ulogu svojevrsnog voditelja čitavog tog programa.
U Srbiji, Katarina Oksenberg i Kasper van Din posao su ostavili za sobom i, priča nam Jelisaveta Karađorđević, uživali sve vreme. Divili se predelima, hrani, ljudima... Najlepše utiske odneli su sa sobom u Kaliforniju, gde su otputovali pre dva dana.
- Oduševljeni su celom zemljom, posebno prirodom, Zlatiborom i Tarom - prepričava nam kneginja njihove utiske. - Ipak, najviše emocija budi prošlost, priča o precima. Naročito je uzbudljivo bilo na Oplencu. Kasper, koji nije znao mnogo o našoj dinastiji, ne trepćući je slušao priče o mom ocu i ostalim članovima porodice.

PASOŠ
OSIM emocija i uspomena, Katarina Oksenberg ponela je iz Beograda u Kaliforniju i - srpski pasoš! Odlučila je da uzme dvojno državljanstvo i da, osim američki, bude i građanin Srbije.
- Rekla sam joj da ne može tek tako da uzme pasoš i ništa ne radi za zemlju - komentariše Katarinina majka. - Podsetila sam je kako je sada predstavnik naše dijaspore u Americi i da mora da pomaže Srbiji. A, kada budu sledeći put došli, i devojčice će da uzmu državljanstvo.


BELI DVOR
- BILI smo i u Belom i Starom dvoru. Obišli ceo kompleks - kaže Katarina Karađorđević. - U Starom dvoru, u kome i žive, ugostili su nas i poslužili Aleksandar i Katarina Karađorđević.