MARIJA Šerifović sa pesmom "Molitva" Vladimira Graića pobednik je petog muzičkog festivala "Beovizija" i predstavljaće Srbiju na 52. "Pesmi Evrovizije" u Finskoj. Finale je zakazano za 12. maj u "Hartval areni" u Helsinkiju, a dva dana ranije Šerifovićeva će morati da prođe polufinale u konkurenciji sa još 27 zemalja.
Marija je na "Beoviziji" pobedila zahvaljujući SMS glasovima TV gledalaca (12 bodova) i tročlanog žirija u sastavu Zafir Hadžimanov, Bebi Dol i Sandra Šuša (10 poena). Drugo mesto osvojili su Slobodan Trkulja i "Balkanopolis" sa kompozicijom "Nebo" (10 + 7 bodova), dok je beogradska rok grupa "Negativ" sa pesmom "Prava stvar" završila na trećem mestu (3 + 12 poena).
Marija je od početka takmičenja važila za glavnog favorita. U njenu pobedu bili su sigurni i kladioničari, pa je shodno tome i kvota za nju bila niska. Doduše, pojedini pevači smatraju da Srbija ne treba da ide u Evropu sa baladom poput "Molitve".
- Marijina pesma je lepa, ali spora. Evropa traži vesele stvari i mislim da smo mogli da izaberemo drugačiju pesmu. Smeta mi i što ona peva nazalno, mada je kvalitet neosporan - kaže nam Marija Mihajlović.
Leontina Vukomanović nije htela da nam kaže njeno lično mišljenje o pobedničkoj pesmi, ali tvrdi da muzički kvalitet "Molitve" ispunjava visoke standarde za jednu baladu, pre svega zbog dobre orkestracije i Marijinih glasovnih mogućnosti:
- O ukusima ne vredi raspravljati. Muzika se ne meri kilogramima i brojkama, već je najmerodavniji ukus publike. Ako je "Molitva" po ukusu srpske publike, biće i po ukusu evropske.
Da ni ova "Beovizija" ne prođe bez skandala pobrinulo se petoro takmičara koji nisu prošli u finale. Sumnjajući u regularnost glasanja, naročito putem SMS poruka, Maja Nikolić, Mira Škorić, "Amadeus bend", Aleksandra Perović i Jelena Kovačević podneli su Prvom oštinskom sudu u Beogradu žalbu protiv organizacionog odbora RTS. Zbog navodne SMS prevare prijaviće organizatora i čelnicima "Evrosonga". Glavni razlog njihovog nezadovoljstva je taj što su u finale prošli uglavnom anonimni izvođači, dok su oni poznatiji dobili iznenađujuće malo glasova publike. RTS se, pak, oglasio saopštenjem u kome se navodi da je takmičenje bilo apsolutno regularno!

MENADŽER NIJE IZNENAĐEN
SAŠA Mirković, menadžer Marije Šerifović, ističe da su njeni pevački kvaliteti konačno došli do izražaja. Na pitanje kako komentariše činjenicu da je Marija od početka važila za favorita "Beovizije", kaže:
- Ušli smo u celu priču sa kvalitetnom pesmom, dobrim scenskim nastupom i odličnim marketingom. Nismo iznenađeni pobedom. Svako ko se prijavi za takmičenje, priželjkuje pobedu. "Molitva" je veoma jaka pesma i mislim da će Srbija na "Pesmi Evrovizije" imati pravog predstavnika.

ŽURKA FAN-KLUBA
FAN-KLUB "Pesme Evrovizije" priredio je po završetku "Beovizije" žurku u restoranu "Sava". Glavni su, osim, naravno, Marije Šerifović, bili članovi fan-kluba iz Izraela, Belgije, Makedonije, Hrvatske, Holandije i Velike Britanije sa nacionalnim zastavama. Ima ih tridesetak i već godinama putuju po Evropi prateći izbore svih zemalja za "Evrosong".
- Četvrti put sam u Beogradu. Na "Beoviziji" sam navijao za grupu "Negativ" i glasao za nju - rekao nam je Izraelac Avijad.
Interesantno je to da je na zabavi najveselija bila Jelena Kovačević, jedna od petoro takmičara koji su optužili RTS za nameštaljku.

KURTOAZNO POZDRAVLJANJE
DA li zbog konkurencije, ili nečeg drugog, tek takmičari se u bekstejdžu međusobno nisu baš družili. Kurtoazno su se pozdravljali u prolazu, a onda iza leđa ogovarali jedni druge. Najbučniji sto imala je pobednica Marija Šerifović. Osim njenih roditelja, menadžera, saradnika i prijatelja, tu su bili i cirkuski klovnovi sa balonima. Za pevačicu "Negativa" Ivanu Peters navijala je i njena beba Sara, kojoj gužva nije smetala. Ekipa šestoplasiranog Alekse Jelića, koju su činili njegov otac Dragi Jelić iz "JU grupe", rođak Pera Jelić, tekstopisac, i plesačice uzaludno je čekala da joj organizator pronađe sto. Nisu ga dočekali. Bivša pevačica "Lune" Maja Marković svima je objašnjavala da iza nje ne stoji niko, što se na kraju videlo i po plasmanu - završila je na poslednjem mestu!

MARIJA ŠERIFOVIĆ JOŠ SABIRA UTISKE
TRIJUMF U "RAMONS" MAJICI

PRVA predstavnica Srbije na "Pesmi Evrovizije" Marija Šerifović još se, kako kaže, nije oporavila od šoka. Pobedu na festivalu proslavila je te noći u jednom beogradskom restoranu u krugu najbližih prijatelja i porodice.
- Najvažnije je da je sve prošlo kako smo očekivali - rekla je za "Novosti" Marija. - Mnogo smo napora uložili da sve bude kako treba. Trud nam se isplatio. Lagala bih kada bih rekla da se nisam nadala pobedi. Meni se najviše dopala pesma Slobodana Trkulje.
* Šta očekujete od nastupa u Helsinkiju?
- Prvo mi predstoje pripreme za baraž. Verujem da ću proći dalje. Volela bih da se plasiram među prvih 10, da bih našem predstavniku sledeće godine obezbedila direktno učešće u finalu. Nemam tremu, samo osećam umor. Ali, ne bih se ni sa kim menjala. Najveća mi je želja da osvojim jedno od prva tri mesta.
* Mnoge ste šokirali kada ste se u polufinalu pojavili u suknji, dok ste iduće večeri bili "ona stara" u majici "Ramonsa". Otkud takva transformacija?
- Ne vidim ništa loše u tome što me je publika videla u elegantnom izdanju. Stalno su me kritikovali da se ne oblačim ženstveno, pa sam odlučila da sve iznenadim. Ipak, tek u finalnoj večeri sam bila svoja. Moja kreatorka, inače, obožava "Ramonse" pa sam zato nosila njihovu majicu.
S. D.

SVE NJENE POBEDE
MARIJA Šerifović (22) ćerka je naše poznate pevačice narodne muzike Marije Šerifović. Rođena je u Kragujevcu, gde je završila gimnaziju i nižu muzičku školu. Muzikom je počela da se bavi 2003. objavivši debi-alum "Naj, najbolja". Iduće godine trijumfuje na Budvanskom festivalu sa pesmom "Bol do ludila", a 2005. pobeđuje na Radijskom festivalu sa pesmom "U nedelju". Prošle godine ponovila se još jednim albumom "Bez ljubavi".

SVI POBEDNICI "BEOVIZIJE"
NA prvoj "Beoviziji" 2003. u Centru "Sava" (koju možemo nazvati probnom, jer te godine nismo imali predstavnika na "Pesmi Evrovizije") pobedio je Toše Proeski. Makedonski pevač trijumfovao je pesmom "Čija si", koju je na tekst Leontine Vukomanović komponovao Željko Joksimović. Iduće godine prvo mesto na "Beoviziji" osvojio je Željko Joksimović sa kompozicijom "Lane moje", i tako omogućio Srbiji i Crnoj Gori da se posle 12 godina vrate na Evroviziju, koja je održana u Istanbulu. Željko se od svih naših dotadašnjih predstavnika najbolje plasirao i postao vicešampion Evrope. Imao je rekordan broj glasova: osvojio je prvo mesto u polufinalu i drugo u finalu 49. "Evrosonga" u Turskoj. Pesma "Lane moje" osvojila je i nagradu za najbolju kompoziciju. Na "Beoviziji" 2005, pesmom "Jutro", Željka Joksimovića, pobedila je Jelena Tomašević. Mada je važila za favorita, pobedu je, ipak, odnela podgorička grupa "No nejm" i postala predstavnik SCG u Ukrajini. Prošlogodišnja "Beovizija" ostaće upamćena po skandalu koji je izazvalo više nego sramno glasanje članova crnogorskog žirija. Umesto "Flamingosa", koji su sa "Ludim letnjim plesom" ubedljivo trijumfovali na "Beoviziji", crnogorski žiri presudio je u korist "No nejma". Kako je Aleksandar Tijanić, tadašnji predsednik UO Udruženja javnih radiotelevizija SCG, odbio da verifikuje pobedu grupe "No nejm", SCG prošle godine u Atini nije imala predstavnika. Ili, bolje reći, diskvalifikovana je sa takmičenja u glavnom gradu Grčke.
S. D.

NAJBOLJI U 2006.
NA finalnoj večeri "Beovizije" dodeljene su i godišnje nagrade: Saši Kovačeviću (otkriće godine), Biljani Krstić i ansamblu "Bistrik" (album godine), Momčilu Bajagiću (naj koncert), dok je Marini Tucaković pripala nagrada "Duško Trifunović" za najbolji tekst. Najbolja rokenrol grupa je "Van Gog", najbolji singl u 2006. imale su "Neverne bebe", Aleksandra Radović je pevačica, a Sergej Ćetković pevač godine.

300 MILIONA GLEDALACA
TAKMIČENJE za "Pesmu Evrovizije" održava se 10. i 12. maja u glavnom gradu Finske, Helsinkiju, zahvaljujući prošlogodišnjim pobednicima grupi "Lordi". Dvorana "Hartval arena" može da primi 18 hiljada gledalaca. Inače, svake godine više od 300 miliona ljudi prati direktan prenos "Eurosonga".