Srbiju će na 52. "Pesmi Evrovizije" u Helsinkiju predstavljati Marija Šerifović sa baladom "Molitva". Tako su u četvrtak uveče u centru "Sava" na finalnoj večeri "Beovizije", presudili stručni žiri i publika putem SMS glasova, dodelivši Mariji ukupno 22 boda. Na drugo mesto plasirao se Slobodan Trkulja i "Balkanopolis" sa numerom "Nebo" (17 poena), dok je bronzu osvojila beogradska grupa "Negativ" i pesma "Prava stvar" (15 bodova).
Šerifovićeva je, inače, važila za najvećeg favorita na kladionicama, a trijumfom je potvrdila i kuloarske priče da je viđena za pobednika festivala "Beovizija". Tokom glasanja za Marijinim stolom vladla je vesela atmosfera.

Svaki poen burnim aplauzima, vriskom i skakanjem, pozdravljali su njena majka Verica Šerifović, menadžer Saša Mirković, kao i cirkuska družina (pajaci, klovnovi sa balonima, ciganke i tete na trapezu) koja je upotpunila njen scenski nastup. Pred kraj glasanja, kada se videlo da Marija ubedljivo vodi, njen tim je počeo da skandira "Gotovo, gotovo" i "Pobeda je naša!"

- Srbija će konačno imati pravog predstavnika u Finskoj - rekla je Marija za naš list, neposredno po proglašenju pobednika. - Isplatilo se što smo u ovu pesmu uložili toliko energije, vremena i para. Nije mi cilj da pobedu koristim u svrhe lične promocije, već da našu zemlju dostojno predstavljam na "Eurosongu".
Iza kulisa "Beovizije" pričalo se da su, osim Marije, favoriti i trećeplasirani "Negativ" i zrenjaninske tinejdžerke "Beti Bup", koje su izvele pank-rok kompoziciju "Sama". Frontgrl "Negativa" Ivana Peters nije bila razočarana trećim mestom. Kako nam je rekla, pesmu je posvetila ćerki Sari i sve što ima veze sa njom čini je srećnom.

- Zaprepašćene smo što su momci iz "Amadeus benda" izjavili da su u finale prošle "tamo neke trinaestogodišnje devojčice" - čudila se Tara, vođa "Beti Bup". - Prve festivalske večeri su obletali oko nas, a kada su proglasili finaliste - čestitali su nam! Prezadovoljne smo petim mestom i naše vreme tek dolazi!
Veliku pažnju u prilično mrtvom bekstejdžu privukao je šestoplasirani Aleksa Jelić. Aleksa, inače baletan, sin je Dragog Jelića iz "JU grupe" koji je komponovao njegovu pesmu "Beli grad". Za ovu numeru muzički znalci tvrde da je najmodernija od svih koje smo čuli na festivalu. Vicešampion Slobodan Trkulja priznao nam je da je navijao za grupu "Negativ", a svojoj kompoziciji "nebo", koja je odudarala od ostalih, poželeo je da "zaživi u narodu".


NAGRADE NAJBOLjIMA

NAGRADU za najboljeg debitanta "Beovizije" osvojila je Suzana Dinić. Najbolji scenski nastup imala je četvrtoplasirana Ivana Jordan. Priznanje za interpretaciju otišlo je u ruke Slobodana Trkulje, baš kao i nagrada fan kluba "Beovizije". Najbolji tekst napisao je Ramirez ("Jablan" Mikija Perića), dok je nagrada za aranžman pripala Nenadu Jeliću za numeru "Kao da je bilo juče" Pece Jovanovića. U Centru "Sava" su dodeljene nagrade i najuspešnijim muzičarima u 2006. Tako je za grupu godine izabran "Van Gog", Bilja Krstić i "Bistrik" su najbolja etno grupa, najbolji koncert održali su Bajaga i "Instruktori", pevač godine je Sergej Ćetković, pevačica - Aleksandra Radović, a debitant Saša Kovačević.


CRNOGORAC IZVIŽDAN

U REVIJALNOM delu "Beovizije" učestvovali su i pevači iz svih republika bivše SFRJ, koji će svoje zemlje predstavljati u Helsinkiju. Publika je aplauzima nagradila Makedonku Karolinu Gočevu, Bosanku Mariju Šestić, Slovenku Alenku Gotar i Hrvata Dadu Topića, ali je zato salvama zvižduka i povicima "uaa" ispratila nastup crnogorskog predstavnika Stevana Fedija. Na pitanje kako komentariše tvrdnje da je pevačica grupe "Dragon flaj" tokom izvođenja zajedničke numere "Ja verujem u ljubav" falširala, stari roker Dado Topić nam je rekao:
- Kakve to veze ima? Pa zar u svetu nema bar 150 pevača koji falširaju? Bitno je da smo svim srcem ušli u ovo takmičenje, a u Finsku idemo da se zezamo, a ne da pobedimo!

RTS: APSOLUTNO REGULARNO

RTS neće dozvoliti kompromitovanje festivala "Beovizija", niti će pristati na vašarsku atmosferu prenetu iz nekih takmičenja drugačije muzike i drugačijeg sistema vrednosti, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje urednik Zabavnog programa Sandra Šuša. U saopštenju se navodi da je takmičenje apsolutno regularno i sprovedeno u skladu sa pravilnicima i ugovorima koje su potpisali i prihvatili svi učesnici "Beovizije". Svi podaci o glasanju publike biće dostupni po završetku festivala, preko listinga SMS poruka, a glasanje žirija na osnovu uvida u overene i deponovane zapisnike. RTS kao organizator kategorički odbacuje mogućnost bilo kakve i bilo čije manipulacije u izboru takmičara i izražava neslaganje sa neutemeljenim optužbama nekih izvođača o mogućem lažiranju rezultata.


POLUFINALNA NAMEŠTALjKA

PETORO takmičara koji nisu ušli u finale "Beovizije" - Maja Nikolić, Mira Škorić, "Amadeus bend", Aleksandra Perović i Jelena Kovačević, su sazvali konferenciju za štampu zbog sumnje u regularnost glasanja. Zato su Prvom opštinskom sudu u Beogradu podneli žalbu protiv organizacionog odbora RTS, dok je Maja Nikolić podnela prijavu još i MUP Republike Srbije i Javnom tužilaštvu koje, kako kaže, treba da utvrdi da li je preksinoć na polufinalnoj večeri bilo nameštaljki.
- Podneću listing sa sto telefona moje rodbine i prijatelja koji su glasali za mene i ako bude falio makar jedan glas, srušićemo festival - besnela je temperamentna Nišlijka Maja.