ĆEVAPI I ĆIRILICA U SRPSKOJ "KAFANI": I u vreme pandemije, "NJujork Tajms" oduševljeno o specijalitetima kultnog restorana na Menhetnu

Dubravka Savić

07. 03. 2021. u 16:00

POSTOJI srpski restoran na uglu Avenije Ce i Sedme ulice, u dubini istočne strane donjeg Menhetna.

ЋЕВАПИ И  ЋИРИЛИЦА  У СРПСКОЈ  КАФАНИ: И у време пандемије, Њујорк Тајмс одушевљено о специјалитетима култног ресторана на Менхетну

Foto The New York Times

Do njega ne ide metro. Vetrovi tu zimi snažno duvaju sa Ist rivera, dok njujorška elektrana izbacuje uvis beli dim. Redak je to džep Njujorka koji nije mondenski, parčence gde je, kad padne mrak, zaista mračno. Ali, topla, svetla tačka ovog mesta je kafana, srpski naziv za "kafe", sa 36 mesta, koja se i zove "Kafana", što daje dodatni šarm ovom mestu, kao kad biste psa nazvali Pas.

Američki dnevnik "Njujok tajms" ovako opisuje jedno od "kultnih" mesta Velike jabuke, srpsku "Kafanu", čije ime ispisano ćirilicom ne predstavlja smetnju Njujorčanima da u redu čekaju na ćevape, gibanicu i poseban specijalitet, rusku salatu. Vlasnik Vladimir Ocokoljić je, navodi list, unutrašnji dizajner, koji je odlučio da otvori ovaj restoran kada su mu slave za njegov dom postale prevelike:

Foto The New York Times

- Pozivali bismo ljude na slavu, dan našeg sveca, ali njihov broj je stalno rastao, i rastao, sve do trenutka kada se dogodilo da je napolju bila mećava, a ljudi su ispred zgrade čekali da uđu u moj mali njujorški stan - kaže Ocokoljić.

HRANA je, navodi list, jednostavna i nepretenciozna - roštilj i sveže kobasice, hrskava sveža salata od krastavaca, paradajza i luka. Sva vina su varijante s dalmatinske obale, planina i visoravni Slovenije, Makedonije, BiH, Crne Gore...

LjUPKE ĆIRILIČKE KUKICE

- Mnogi natpisi su ćirilički, sa sjajnim kukicama na vrhu, mašnicama i "nestašnim" repićima. Uvek mi je potrebna pomoć ne samo da izaberem, nego i da izgovorim - navodi autor teksta.

Otkako je otvoreno, 2008. godine, ovo mesto je, ističe, uvek dupke puno, ljudi čekaju na trotoaru da se oslobodi mesto. Prijateljica iz Hrvatske koja je, kada se preselila iz

Foto The New York Times

Foto The New York Times

Mičigena u svoj njujorški stan rekla autoru teksta da se u "Kafani" oseća kao kod kuće.

Živa folk muzika petkom uveče činila je da se oseća kao da na terasi u Dubrovniku ispija rakiju sa svojom porodicom.

- Jasno je da je zbog kovida "žurka" završena. Kako bi pregurali zimu, Vladimir i njegova supruga Maša su postali dobavljači hrane, za najupornije su, ipak, izbacili nekoliko stolova ispred. Bar mogu da serviraju rusku salatu, omiljeno praznično jelo na najposećenijim i najvažnijim proslavama - navodi list.

RUSI je, objašnjava "Njujork tajms", zovu salata olivije, po kuvaru koji je proslavio u restoranu Ermitaž u Moskvi u drugoj polovini 19. veka. Ali, ona je podjednako popularna u Turskoj, gde je zovu francuska salata i u Holandiji, kao italijanska salata, a sastavni je deo namaza u španskim "tapasima", kao mala ruska salata.

- Uz moju prvu narudžbinu iz "Kafane", moje omiljene ukusne kobasice, zvane ćevapi i pitu od sira, gibanicu, bila sam posebno oduševljena ruskom salatom. Nisam mogla da prestanem da je jedem. Bila je fina i sveža... Pravi odnos povrća i krompira, a svi sastojci su bili iseckani sitno i podjednako, što je jelo činilo lakim, čak prefinjenim.

Kada sam sve pojela, poželela sam da je opet poručim.

- Vladimir ne daje tačne instrukcije o odnosima sastojaka. Samo kaže: "Draga, to je vrlo jednostavno. Stavimo po malo od svega. Iseckaš sve sitno. Obariš šunku. Obariš šargarepu. Obariš grašak. Obariš jaja. Krastavčići... Pažljivo seckanje je vrlo bitno..."

POSVEĆENOST Vladimir Ocokoljić (levo) i osoblje "Kafane" , Foto "Instagram"

Znajući da svaka srpska porodica ima sopstvenu rusku salatu, poželela sam da i ja napravim svoju, pa sam dodala i malo vodice od krastavčića u majonez.

- Vladimirov recept su duple doze, jer je hrana namenjena za zabave kakve je pravio, one koje su ga i dovele do otvaranja restorana, "tako da svi mogu da uđu", kako kaže. Jednog dana, nadam se uskoro, ponovo ćemo da čekamo u redu na trotoaru. Dok čekam, pravim sam, po ovom receptu - zaključuje "Njujork tajms".

HIT Vlasnik restorana Vladimir Ocokoljić , Foto "Instagram"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni