MANASTIR VISOKI DEČANI I NJIHOV IGUMAN U OPASNOSTI: Postali predmet novog talasa medijske hajke prištinskih političara i medija

Novosti online

12. 04. 2021. u 12:30

OD objave organizacije Europa Nostra da je uvrstila manastir Visoki Dečani među sedam najugroženijih spomenika kulturnog nasleđa Evrope (8.4.2021), ova srpska, hrišćanska svetinja i njen iguman, o. Sava Janjić, postali su predmet novog talasa medijske hajke prištinskih političara i medija.

МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ И ЊИХОВ ИГУМАН У ОПАСНОСТИ: Постали предмет новог таласа медијске хајке приштинских политичара и медија

Foto P. Milošević

Obelodanjeni su prethodni neuspeli pokušaji Albina Kurtija i Vjose Osmani da spreče donošenje takve odluke, ali i potpuna sukobljenost većinskog dela albanske javnosti sa stvarnošću, razumom i osnovnim istorijskim činjenicama o manastiru Visoki Dečani i ratu 1999. godine.

Stvarnu opasnost predstavlja zahtev prištinskog tzv. Saveta za zaštitu ljudska prava i sloboda da se protiv igumana o. Save pokrene istraga zbog „ratnih zločina“  (11.4.2021). Predsedništvo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije odavno upozorava na hapšenja Srba zbog tobožnjih ratnih zločina, na lakrdije od sudskih procesa i drakonske zatvorske kazne kojima se oni podvrgavaju na Kosovu i Metohiji.

Ovom prilikom, međutim, upozoravamo da je upravo tzv. Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda u martu 2004. godine dao znak za početak Pogroma nad Srbima Kosova i Metohije i uništavanja njihovih svetinja. Prema izveštaju organizacije OSCE iz aprila 2004. o ulozi medija u ovim događajima, predsednik Saveta Haljit Berani bio je jedan od prvih pokretača medijske harange koja je dovela do martovskog Pogroma.

Upozoravamo srpske državne organe da ih privremena NATO okupacija Kosova i Metohije ne može amnestirati od istorijske i zakonske odgovornosti za bezbednost naših svetinja i sunarodnika. Pozivamo srpsku javnost i medije da pažljivo prate i reaguju na iskušenja i stradanja kroz koja prolaze manastir Visoki Dečani, naše svetinje i naš narod na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)